Bananowy mus z owocami
21 maja, 2008Owocowy mus można zrobić ze wszystkich miękkich owoców – świeżych lub mrożonych, jest smaczny, i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- 200 g śmietanki kremówki,
- cukier – puder (ilość według uznania),
- fix do bitej śmietany,
- cukier waniliowy,
- dwa średniej wielkości banany,
- odrobina soku z cytryny.
Do przybrania:
W zależności od upodobania rodziny mogą być wykorzystane różne owoce – pomarańcze, kiwi, brzoskwinie, mandarynki, ananas, również owoce suszone – ananas, rodzynki, morele i inne, czekolada.
Wykonanie:
- Schłodzoną śmietankę – kremówkę wymieszaj z cukrem- pudrem oraz fixem. Za pomocą miksera ubijaj mieszankę aż do powstania gęstej masy.
- Obierz banany ze skórki. Pokrój w plasterki i rozgnieć dokładnie w miseczce za pomocą widelca. Odłóż dwa plasterki banana do przybrania.
- Rozgniecione banany wymieszaj z ubitą śmietanką.
- Odstaw na chwilę do lodówki.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki, roztapiaj ją w niedużym rondlu "na parze". Gotowy mus przełóż do miseczki lub na talerz. Przystrój świeżymi lub suszonymi owocami tak jak widać na zdjęciu lub według własnego uznania.
Smacznego!