Bałwanki z chrupek kukurydzianych
21 maja, 2008Zróbcie razem zabawne bałwanki, które można schrupać od razu po wykonaniu, ale mogą one też być świetną ozdobą zimowego, świątecznego lub urodzinowego tortu.
Składniki:
- Chrupki kukurydziane,
- białko z jednego jaja,
- 3/4 szklanki cukru-pudru,
- odrobina soku z cytryny,
- kolorowe żelki,
- okrągłe czekoladowe ciastka,
- lentylki,
- kolorowy żelek "sumo" w pasku,
- posypka dekoracyjna w kształcie kółek.
- Przydadzą się również wykałaczki lub drewniane patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
- Przygotuj lukier królewski
- Pokrywaj lukrem każdą z chrupek (zanurzając ją w lukrze lub za pomocą pędzelka kuchennego). Przyklej do głów bałwanków czapeczki. Aby lukier równomiernie wysechł na chrupkach i nie pospadały czapeczki, nadziewaj chrupki na patyczki, za stojak może posłużyć jabłko.
- Gdy lukier odrobinę podeschnie , przyklej oczy z posypki, noski z czerwonego żelka "sumo", uśmiech można narysować kolorowym lukrem w tubce.
- Gdy lukier dokładnie wyschnie, można zawiązać bałwankom kolorowe szaliki – wycięte z żelków sumo paski.
Gotowe!