Bakłażany z pikantnym sosem
29 lipca, 2009Chrupiące plastry bakłażana, słodko-kwaśny pikantny sos doprawiony najlepszymi przyprawami Prymat… Czy to jako przystawka, czy jako dodatek do dania głównego, ten zestaw wzbudza zawsze wiele emocji. Ani się spostrzeżesz, a dla Ciebie nie zostanie już ani kawałek!
Składniki:
- 3 bakłażany /90 dag/,
- sól
Sos:
- 6 łyżek oliwy,
- 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego,
- 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu /najlepiej gryczanego/,
- ½ łyżeczki tymianku Prymat,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat,
- sól
Przygotowanie:
Bakłażany umyć pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min, a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać.
Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych.
W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.
09.06.2009
foto:materiały prasowe