Babka „Choinkowy las”
26 listopada, 2009Instagram/ @comfortfoodjkt
Szukasz prostego przepisu na wyśmienitą babkę bożonarodzeniową? Wypróbuj przepis na waniliowe ciasto z delikatnym, cynamonowym nadzieniem. Udekoruj babkę choinkami lub według własnego pomysłu.
Składniki:
Przygotuj foremki: w kształcie korony i choineczek.
Do zrobienia ciasta:
- 3 szklanki maki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ paczki masła,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki wanilii,
- kubeczek kwaśnej śmietany.
Do zrobienia cynamonowego nadzienia:
- 1 stołowa łyżka cynamonu,
- ¼ paczki masła,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki maki.
Do dekoracji:
- foremki w kształcie choinek,
- biały lukier,
- czekoladowe M&M,
- drobne jadalne perełki,
- wiórki kokosowe (według upodobania).
Wykonanie:
1. Przygotowanie ciasta zacznij od zmieszania sypkich składników (maki, sody, proszku do pieczenia).
2. W drugiej misce za pomocą miksera ubij jajka z cukrem na gładką pianę. Dodaj miękkie masło oraz śmietanę i wymieszaj. Dodaj również cukier waniliowy.
3. Teraz stopniowo dodawaj mąkę, stale mieszaj.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C. W czasie, kiedy się nagrzewa, przygotuj nadzienie z cynamonu (zmieszaj wszystkie składniki, drobinki brązowego cukru mogą pozostać).
5. Nałóż połowę ciasta do foremki. Następnie delikatnie nałóż nadzienie cynamonowe (możesz trochę rozprowadzić je widelcem, żeby powstał efekt marmurkowy. Pokryj nadzienie warstwą ciasta (zostaw odrobinę ciasta do zrobienia choineczek).
6. Napełnij ciastem foremki z choinkami (nie do pełna).
7. Wstaw obydwie foremki z ciastami do piekarnika. Foremkę z choinkami wyjmij już po 15 minutach, zaś babka będzie piekła się znacznie dłużej – ok. 45 minut.
Gdy babka będzie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odczekaj kilkanaście minut, aż trochę przestygnie. Odwróć ją do góry dnem i delikatnie zdejmij z niej foremkę.
Udekoruj choineczki białym lukrem lub według własnego pomysłu. Pokryj babkę również lukrem i przyklejaj do niej choinki oraz cukierki. Na koniec oprósz ja wiórkami kokosowymi.
Dobry pomysł:
Babka będzie jeszcze okazalej wyglądała na świątecznym stole, jeśli dodatkowo udekorujesz ją paskami z papierowej serwety oraz obwiążesz ładną wstążką. Jeśli zamierzasz wykorzystać ten pomysł, odczekaj, aż lukier dokładnie wyschnie, wówczas z łatwością zdejmiesz z ciasta dekoracje nie niszcząc swojego pięknego dzieła.
Zobacz również:
- Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie
- Zrób z dzieckiem bożonarodzeniowe ciasteczka
- Piernikowa szopka