Babeczki z owocami
22 maja, 2008Smakołyków nigdy dość. Babeczki nadziewane owocami będą smakowały o każdej porze roku.
Składniki:
- Miska,
- foremki do pieczenia babeczek o dowolnym kształcie,
- wałek,
- szklanka do wycinania kółek o większym obwodzie niż obwód foremek.
Do ozdobienia:
- 1/2 paczki masła,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej
Do nadzienia:
- Opakowanie galaretki (o dowolnym smaku)
- owoce świeże lub z puszki.
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st.
- Masło rozdrobnij na kawałki, stopniowo wsypuj do niego mąkę i rozcieraj całość palcami tak, żeby powstały "okruchy". Dodaj cukier. Powoli dodawaj wodę.
- Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione – posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto do grubości około 4-5 mm. Szklanką wycinaj kółka, następnie wkładaj je do foremek, dokładnie przyciśnij palcami tak, by ciasto dobrze przylegało do ścianek.
- Zapiekaj ok. 15-20 min.
- Galaretkę przygotuj według opisu na opakowaniu.
- Upieczone i ostudzone babeczki wyjmij z foremek. Gdy galaretka przestygnie – łyżeczką posmaruj obficie wnętrze każdej z nich. Następnie w każdej babeczce układaj umyte (lub osączone z polewy) owoce według własnego uznania. Na koniec – jeszcze raz polej każdą z babeczek galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek – dodaj do nich budyń lub krem (przed układaniem owoców)
Smacznego!