Babeczki wielkanocne
5 marca, 2009Pyszne, pachnące cytryną i cynamonem babeczki będą wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki:
- ½ szklanki cukru,
- ½ kostki masła,
- 2 jajka,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ szklanki mielonych migdałów,
- sok z jednej małej cytryny,
- foremki do pieczenia babeczek,
- papier do pieczenia.
Do ozdoby:
- 1 białko,
- 1 szklanka cukru pudru,
- masa marcepanowa,
- żółty barwnik spożywczy,
- czerwony lukier w tubce,
- żółte, jadalne perełki.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 170 st. C
2. W dużej misce ucieraj cukier z masłem do momentu, aż powstanie jednolita masa.
3. W osobnej miseczce ubij jajka. Stopniowo dodawaj je do masy, mieszaj.
4. W innej dużej misce wymieszaj sypkie składniki: kaszę manną, cynamon, proszek do pieczenia, migdały. Powstałą mieszankę dodawaj stopniowo do masy i dokładnie mieszaj. Dodaj sok z cytryny.
5. Foremki do pieczenia babeczek posmaruj za pomocą pędzelka olejem, oprósz ścianki wgłębień bułką tartą. Z papieru do pieczenia wytnij kółka takiej wielkości jak dno foremek. Wyłóż nimi dno wgłębień.
6. Łyżką nakładaj ciasto do każdego wgłębienia w blasze do połowy. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min. Gotowe babeczki odstaw do wystygnięcia.
Biały lukier zrobisz ubijając ze sobą białko z jednego jaja i szklankę cukru – pudru. Możesz dodać do lukru sok z wyciśniętej cytryny.
Do zrobienia żółtych kurczaczków potrzebujesz masę marcepanową oraz żółty barwnik. Dodaj barwnik do masy i zagnieć ją palcami tak, żeby przybrała jednolitą barwę. Lepienie kurczaczków jest bardzo proste – wystarczy uformować dwie kulki (większą i mniejszą) i skleić je ze sobą. Możesz dokleić ptakom również skrzydełka. Dzióbki zrób za pomocą czerwonego lukru w tubce. Smaruj wierzchy babeczek lukrem i przyklejaj do nich kurczaki. Na koniec posyp wierzchy ciastek żółtymi perełkami.
Gotowe!
Zobacz też: