Aromatyczne ciasto z polskich jabłek
23 września, 2016Jesień pachnie wonią dojrzałych owoców i korzennych przypraw. W tym sezonie szczególnie zajadamy się polskimi jabłkami. Są pyszne, soczyste i zdrowe. Zobacz, jak zrobić wyjątkowo aromatyczny jesienny deser – szarlotkę z alkoholem.
Najbardziej kochamy klasyczne ciasto z jabłkami na kruchym spodzie z kruszonką i dodatkiem cynamonu. Jednak tradycyjną wersję jabłecznika możemy modyfikować na różne sposoby. Warto wypróbować pyszne oraz zdrowe dodatki i przyprawy do jabłek, które podkreślą ich smak. Kruche ciasto koniecznie robimy na maśle, by smakowało jeszcze lepiej, dodajemy do niego laskę wanilii lub łyżeczkę startego świeżego imbiru. Smak i zapach będą niesamowite. Równie dobrze sprawdzi się otarta skórka z cytryny lub pomarańczy.
JAK PRZYGOTOWAĆ JABŁKA DO CIASTA?
By przygotować jabłka do szarlotki, musimy je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Następnie prażymy je w wysokim rondlu z grubym dnem, mieszając regularnie, by się nie przypaliły. Jabłka słodzimy brązowym cukrem lub miodem. Najbardziej popularną przyprawą do szarlotki jest cynamon, lecz możemy urozmaicić ciasto innymi korzennymi akcentami. Idealna będzie mieszanka ziół – w miseczce wymieszaj cynamon, imbir w proszku, goździki (utrzyj je wałkiem do ciasta) i kardamon. Wszystkie przyprawy dodajemy w niewielkich ilościach. Prażone jabłka możemy podlać też alkoholem – najlepiej pasuje rum, brandy, koniak lub calvados (czyli mocny francuski alkohol robiony z jabłek) – wystarczy ćwierć szklanki. Dobrze pasuje też sok wyciśnięty z pomarańczy (ok. pół szklanki). Jabłka doprawione korzennymi przyprawami, alkoholem i sokiem pomarańczowym nadają klasycznej szarlotce bardziej wyrazisty smak i zapach. Na koniec warto jeszcze wrzucić do masy jabłkowej garść rodzynek.
JAK PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ?
Chrupiąca, słodka o charakterystycznym maślanym smaku kruszonka to element obowiązkowy klasycznego ciasta z jabłkami. W wersji tradycyjnej robimy ją tylko z trzech składników – mąki, cukru i masła. Kruszonkę możemy też wzbogacić smacznymi dodatkami. Polecamy dodać szczyptę cynamonu, garść drobno posiekanych orzechów lub płatki migdałowe (warto je wcześniej podprażyć na patelni, by wydobyć ich smak). Do kruszonki dobrze pasuje też odrobina startego imbiru, skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Fantastycznego aromatu doda laska wanilii.
Przepis na ciasto z jabłkami (wersja klasyczna):
Kruchy spód do ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- Kostka masła (musi być mocno schłodzone)
- Łyżka śmietany
Środek:
- 2 – 2,5 kg jabłek
- pół szklanki cukru brązowego (lub kilka łyżek miodu)
- 2 łyżki cynamonu
- Garść rodzynek
Kruszonka:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- Pół kostki masła
Wykonanie:
Z podanych składników należy szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy gniazdka nasienne. Kroimy owoce w ćwiartki i wrzucamy do wysokiego rondla, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Dusimy owoce pod przykryciem, pod koniec dodajemy cynamon i rodzynki. Ciasto wyciągamy z lodówki wykładamy na blachę do pieczenia i wsadzamy do pieca na 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy gotową masę jabłeczną. Robimy kruszonkę – w małym garnku topimy masło, dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Zbryloną masę kruszymy na jabłka. Całość wkładamy do pieca i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca i wystygnięcia możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
(mb)
Foto: 123 RF i materiały prasowe (zdjęcia produktów)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: