Antrykot ziołowy
29 lipca, 2009Doskonałe połączenie wspaniałych soczystych kotletów z ostrą musztardą. Do tego zapach świeżych ziół, łąki i dymu wydobywającego się z grilla. Palce lizać!
Składniki:
- 2 kawałki antrykotu /po 25 dag/
- 30 dag sadła lub słoniny,
- 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli cukrowej lub szalotki,
- po 2 łyżki świeżych ziół: natki pietruszki Prymat, tymianku Prymat, estragonu Prymat, majeranku Prymat,
- 2 łyżki musztardy,
- 20 dag białego chleba lub bułki bez skórki,
- 4 łyżki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- 3 łyżki oleju,
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
Przygotowanie:
Sadło pokroić w kostkę. Wymieszać w garnku sadło, cebulę, zioła oraz rozdrobniony chleb. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Do masy wlać wino, wymieszać i odstawić na 1 godz. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie obsmażyć na bardzo gorącym ruszcie po 10-12 min z każdej strony. Antrykoty posmarować cienko musztardą
I nałożyć na nie warstwę grubość co najmniej 1 cm masę ziołową. Tak przygotowane steki podgrzać na grillu przez kilka minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
09.06.2009
foto:materiały prasowe