Ananas na trawienie
30 lipca, 2009Pochodzi z ziem Ameryki o klimacie tropikalnym. Dziś rośnie prawie we wszystkich krajach gdzie jest ciepło.
Jest bogaty w cukry : 10-15% mono i bisacharydów. Zawiera również witaminę C: 40 mg na 100g oraz witaminę B1: 0.08mg na 100g.
Skład ananasa
W dojrzałym owocu znajdziemy enzymy proteolityczne (grupy enzymów trawiennych posiadające zdolność do rozpraszania białek).
Ananas zawiera też bromelainę: enzym rozkładający i ścinającym białko. Jest ona silnym środkiem przeciwzapalnym, który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie się tkanek.
Uważa się, że bromelaina jest skuteczna dzięki temu, że współdziała z prostaglandynami, substancjami podobnymi do hormonów.
Czemu służy?
Ananas jest doskonały na trawienie, dlatego je się go na deser.
Można go zastąpić homeopatyczną mieszanką ananasową. Stosowana dawka to 50 kropel 1 do 2 razy dziennie.
Uwaga! Nie wolno jeść niedojrzałych ananasów. W krajach tropikalnych zielone, młode ananasy, niedostępne w Europie, stosowane są jako środki poronne.
02.05.2009
foto:istockphoto.com