
7 porad jak zrobić idealne babeczki
22 października, 2014Są proste w wykonaniu i pyszne. Można je udekorować tak, że będą przypominały mini dzieła sztuki. Babeczki to świetny pomysł na efektowny deser. Jeśli zastosujesz się do naszych porad, zawsze ci się udadzą.
Możesz je piec z czekoladą lub owocami. Zrobić wersję zdrowszą z mąki pełnoziarnistej, dodać stewię zamiast cukru. Wierzch babeczek oblać polewą czekoladową lub udekorować kremem. To jak je przybierzesz, zależy tylko od twojej fantazji. Ważne by babeczki smakowały tak samo dobrze, jak wyglądają, dlatego mamy dla ciebie 7 sprawdzonych porad.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA BABECZKI
Nie przesadzaj z mieszaniem ciasta. Składniki do babeczek dodajemy jeden po drugim i za każdym razem mieszamy, by je połączyć. Na sam koniec wymieszaj całość tylko przez kilka sekund. Szczególnie jeśli robisz babeczki czekoladowe, nie jest wskazane, by do ciasta dostało się zbyt wiele powietrza.
OLEJ I MASŁO
Ciasto będzie bardziej delikatne i wilgotne, jeśli dodając tłuszcz do ciasta, pomieszasz masło (stopione) z olejem. Jeśli w przepisie jest napisane, by dodać kubek oleju, wlej ¾ oleju i ¼ masła.
CZEKOLADA DO BABECZEK
Wybierz czekoladę dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (minimum 60 proc.) Nie warto oszczędzać na składnikach. Dobra czekolada sprawi, że babeczki będą pachnące i rozpłyną się w ustach.
SŁONE MASŁO DO BABECZEK
Gdy robisz krem na bazie masła, by udekorować babeczki, dodaj do niego odrobinę soli. Krem zyska całkiem nowy i bogaty smak. Słony akcent idealnie komponuje się z czekoladą.
CZAS PIECZENIA BABECZEK
Nie trzymaj babeczek w piecu dłużej niż to konieczne, bo będą suche. Duże babeczki pieczemy około 18 minut, a te w rozmiarze mini najwyżej kwadrans. By sprawdzić, czy są już gotowe, lekko naciśnij wierzch palcem Jeśli po naciśnięciu ciasto powoli podniesie się, znaczy, że babeczki są już gotowe. Jeśli twój palec zapadnie się – oznacza to, że ciasto jest jeszcze surowe.
KREM DO BABECZEK
Najlepiej sprawdzą się proste kremy na bazie masła, stopionej czekolady lub wanilii. Krem zrób sama, nie kupuj półproduktów ze sklepu. Własny wyrób jest zawsze smaczniejszy i zdrowszy.
PROSTA DEKORACJA BABECZKI
Ozdabianie babeczki to największa frajda. Warto jednak ograniczyć ilość ozdób – bo nasze ciastka mają nie tylko pięknie wyglądać, ale przede wszystkim smakować. Nie kładź na wierzch babeczki więcej niż 3 składniki. Jeśli posmarujesz ją kremem cytrynowym, dodaj jeszcze listek mięty i trochę skórki startej z limonki.
mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak zrobić idealną kawę latte w domu?
Jak zrobić kruche babeczki z serem?
Jak zrobić aromatyczne ciasto z polskich jabłek