5 pomysłów na warzywa w kuchni
11 stycznia, 2018Instagram/@iquitsugar
Warzywa są źródłem cennych witamin i podstawą naszej diety. Jednak spożywanie ich 5 razy dziennie w tej samej postaci może się nieco znudzić. Przygotowaliśmy, więc specjalnie dla Was 5 pomysłów na warzywa w kuchni!
Surowe słupki
Surowe warzywa to niezwykle prosty i odżywczy pomysł na przekąskę! Pokrój ulubione jarzyny w słupki i przygotuj dip: czosnkowy, pomidorowy czy koperkowy. To zdrowy i pyszny pomysł na warzywa do pracy i na imprezę!
Mix warzywny
Nie ma nic prostszego od upieczenia ulubionych warzyw! Żeby jednak nadać im wyjątkowego smaku warto wcześniej natrzeć je marynatą. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), ulubione zioła (bazylię, oregano) oraz paprykę słodką i polej pokrojone jarzyny. Zostaw na 30 minut w lodówce przed upieczeniem. Ten pomysł na warzywa idealnie sprawdzi się na domówkę!
Zapiekane brokuły z mozzarellą
Brokuł nie jest zbyt często wykorzystywany w naszej kuchni z powodu braku pomysłu na jego przyrządzenie. Warto jednak docenić jego właściwości odżywcze i zapiec różyczki brokuła z serem mozzarellą! Wystarczy przyprawić do smaku i gotowe!
Kalafior z curry
Zapiekany kalafior smakuje zupełnie inaczej niż ten gotowany. Wyłóż na blachę kawałki kalafiora i dopraw curry w proszku, solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Obsyp przyprawami dokładnie z każdej strony i piecz około 15 minut. Zapiekany kalafior to świetny pomysł na warzywa do każdego obiadu!
Pieczone pomidorki z czosnkiem
Pomidorki koktajlowe najczęściej wykorzystywane są do sałatek. Jednak przepysznie smakują pieczone w piekarniku, dlatego przekrój je na pół i dopraw do smaku. Skrop delikatnie oliwą z oliwek i zapiecz. To idealny pomysł na warzywa, który sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, ale też dodatek do dań.
Opracowanie: Edyta Paszkowska
Sprawdź też:
Warzywna sałatka oczyszczająca
Pomysł na grilla – Roladki z cukinii
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym