5 pomysłów na fit słodycze
7 czerwca, 2017Dbasz o linię, ale nie możesz powstrzymać się od podjadania? Uwielbiasz słodycze i niezdrowe przekąski? Mamy na to sposób. Zobacz nasze 5 pomysłów na fit słodycze i trać kilogramy!
Krem czekoladowy
Instagram/ @bambinko
Składniki:
4 szklanki orzechów laskowych
tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90%
2 łyżeczki syropu klonowego
Wykonanie:
Podprażaj orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni, przez 10 minut, aż się zarumienią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym przelej ją do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach z orzechami oraz syropem klonowym. Gotową masę przelej do słoiczka.
Fit rafaello
Instagram/ @olia_malets
Składniki:
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego
1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych
1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
15 migdałów
Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek
Wykonanie:
Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z gotowej, lekko przestudzonej masy formujemy kuleczki, do których wkładamy migdały i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki przed podaniem odstawiamy do lodówki na godzinę. Przechowujemy również w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie pochłaniały zapachów.
Fit kinder bueno
Instagram/ @krzyyzanowska
Składniki:
50 g płatków owsianych
50 g wafli ryżowych (ok. 5 sztuk)
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
orzechy laskowe (garść)
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka odżywki białkowej (najlepiej waniliowe, ew. mleko w proszku ale nie polecamy)
Wykonanie:
Blendujemy płatki owsiane i wafle ryżowe na mączkę, dodajemy jajo i płynny olej kokosowy. Wykładamy masę do formy lub na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wykładamy garść orzechów na blachę i chwilę podpiekamy. Obieramy orzechy z łupinek. Blendujemy obrane orzeszki na mąkę, dodajemy mascarpone i odżywkę białkową (można dodać miód lub ksylitol). Wykładamy krem na wystudzony spód i wkładamy do lodówki. Robimy polewę z łyżki oleju kokosowego i kakao, polewamy i mrozimy.
Fit oreo
Instagram/ @oliwiarrr
Składniki:
ciastka:
2 garście (90g) suszonych daktyli
1/2 szklanki (100g) wody
1/2 szklanki (100g) surowej kaszy jaglanej
1/2 szklanki (100g) surowych płatków owsianych
4 łyżki (50g) oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
ewentualnie 2 łyżki wody z moczenia daktyli jeżeli ciasteczka będą za suche
krem:
½ szklanki (70g) orzechów nerkowca
¼ szklanki (40g) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 łyżki (20g) oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu (25g) lub miodu (miód w wersji nie dla cukrzyków)
Wykonanie:
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut do namoczenia. Kaszę jaglaną i płatki zmielić np. w młynku do kawy, dodać sodę, kakao wymieszać. Daktyle odsączyć i zmiksować bez wody na mus. Do musu dodać olej kokosowy, wymieszać. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Wyrobić ciasto. Jeżeli jest za sypkie dodać 2 łyżki wody z moczenia daktyli. Ciasto rozwałkować, najlepiej przez papier do pieczenia i wyciąć ciasteczka małym kieliszkiem. Wierzch podziurkować widelcem. Można też podzielić ciasto na 40 części, uformować kulki, każdą rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temp. 180 st. C, program pieczenia góra-dół. Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i moczyć ok 8-10 h. Orzechy zmiksować z kaszą jaglaną, dodać olej kokosowy, ksylitol, ewentualnie miód. Ostudzone ciasteczko posmarować kremem przykryć drugim ciasteczkiem, ułożyć na paterze i gotowe!
Fit ptasie mleczko
Instagram/ @fitptasiemleczko
Składniki:
jogurt grecki 400 g,
1 laska wanilii,
2 łyżki syropu z agawy,
2,5 łyżeczki żelatyny,
odrobina wrzątku,
tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego syrop z agawy, laskę wanilii i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Jak trochę przestygnie, to dodajemy do niej ze dwie łyżki przygotowanego wcześniej jogurtu aby wyrównać temperaturę. Następnie żelatynę przelewamy do jogurtu i całość mieszamy. Przygotowaną masę wkładamy na noc do lodówki. Na następny dzień ptasie mleczko będzie już gotowe aby je pokroić w odpowiednie kształty. Gorzką czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli. Aby czekoladę łatwiej się nam nakładało na ptasie mleczko, powinna być rzadka i letnia. Gorąca mogłaby nieco pianki roztopić. Czekoladę możemy nakładać małym pędzelkiem, łyżką lub nożem w zależności czym nam będzie wygodniej. Oblane czekoladą ptasie mleczko odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe przechowujemy w lodówce.
Jak widać, nie trzeba rezygnować ze słodyczy, żeby chudnąć. Smacznego!
Sprawdź też:
Pyszne tartaletki z nadzieniem maślano-cytrynowym i owocami
Domowe lody śmietankowo-jagodowe
5 powodów, dla których warto jeść czekoladę!
Opracowanie: Marta Bijan