3 sposoby na szparagi
10 kwietnia, 2017Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem. Możesz przygotować je w różnych formach. Nie masz na nie pomysłu? Sprawdź nasze 3 przepisy na szparagi!
Zupa krem ze szparagów
2 pęczki białych szparagów, 1,25 l bulionu warzywnego lub drobiowego, duża cebula, 4 łyżki masła, 2 ziemniaki, pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, śmietana kremówka, pieprz.
Umyj szparagi. Odłam twarde końcówki. Łodyżki obierz i pokrój na kawałki. Roztop 2 łyżki masła w garnku. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, a następnie szparagi bez główek. Dodaj 2 łyżki masła i smaż, mieszając co chwilę. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Dodaj główki szparagów i gotuj kolejne 2 minuty. Zmiksuj całość w blenderze z dodatkiem śmietanki kremówki. Przelaną zupę do misek udekoruj kilkoma główkami szparagów. Taką zupę krem możesz dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony miąższ.
Sałatka ze szparagami i truskawkami
12 truskawek, 8 kulek mozarella, garść orzechów, pół pęczka szparagów, rukola, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, przyprawy.
Dojrzałe truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Szparagi umyj i pozbądź się twardych końcówek. Ugotuj je we wrzątku, 8-10 minut. Przelej zimną wodą i osusz. Część surowych szparagów możesz pokroić obieraczką do warzyw na paski. Umyj i wysusz rukolę. Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj składniki sałatki i skrop dressingiem. Ten przepis na szparagi wykorzystaj na podwieczorek!
Tarta ze szparagami
Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 80 ml wody, sól.
Farsz: pęczek zielonych szparagów, 2 jajka, łyżka pesto, 3 łyżki startego parmezanu, 150 ml śmietany, kilka pomidorków koktajlowych, papryka, sól, pieprz.
Zagnieć ciasto z podanych składników. Wyłóż nim prostokątną blachę. Piecz 15 minut w 200 stopniach C. Obrane szparagi gotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Ułóż na cieście. Jajka wymieszaj z pesto, parmezanem, śmietaną. Dopraw do smaku. Polej masą szparagi. Obłóż pokrojonymi pomidorkami. Piecz 25 minut w 200 stopniach C.
Jak widzisz masz pole do popisu dla dań ze szparagami. Wszystkie są bardzo łatwe. Dzięki nim wprowadzisz powiew świeżości do swojej kuchni. Zachęcamy do eksperymentów!
Zobacz również:
SPAGHETTI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI
GRILLOWANY PSTRĄG ZE SZPARAGAMI
Opracowanie: Ilona Strzeszewska