3 sałatki ze szparagami
7 kwietnia, 2017Oryginalny smak sałatki ze szparagami doceni każdy. Jeśli chcesz urozmaicić obiad, ten artykuł jest dla Ciebie! Sprawdź przygotowane przez nas 3 warianty!
Sałatka z zielonymi szparagami i kuskusem
Instagram/@pescatarianbear
Składniki: 300 g zielonych szparagów, 100 g bobu, 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g fety, 2 łyżki oliwy, pół szklanki kuskusu, łyżka soku z limonki, pieprz i sól, po łyżce uprażonych pestek dyni i słonecznika.
Zalej kuskus osolonym wrzątkiem (1:1) i odstaw na 15 minut. Zagotuj wodę z solą. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody wrzuć twardsze końcówki. Po 4 minutach dołóż miękkie kłosy. Gotuj minutę. Odcedź szparagi i przelej zimną wodą. Bób gotuj 3 minuty w osolonej wodzie. Również odcedź i opłukaj w zimnej wodzie. Wymieszaj delikatnie kuskus, pokruszoną fetę, warzywa, zioła, oliwa, sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem posyp prażonymi dynią i słonecznikiem. Taką sałatkę możesz zjeść solo lub jako dodatek do mięsnego dania.
Sałatka ze szparagami i pstrągiem
Instagram/@gabepllrn
Składniki: 5 małych ziemniaków, 0,5 kg zielonych szparagów, 2 jajka na twardo, ząbek czosnku, ok. 90 g naturalnie wędzonego pstrąga (lub łososia), pęczek rukoli, oliwa z oliwek, garść czarnych oliwek, rzeżucha, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.
Dokładnie umyj i w osolonej wodzie gotuj w łupinach ziemniaki 20 minut. Ugotowane wystudź i pokrój na ćwiartki. Umyj, osusz i odetnij twarde końcówki szparagów. Pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Dodaj pokrojone szparagi (bez główek). Podsmażaj 4 minuty mieszając. Dodaj główki szparagów i obrany, zmiażdżony czosnek. Smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj trochę soli. Zdejmij z palnika. Ostudzone szparagi i ziemniaki przełóż do miski. Wymieszaj z 4 łyżkami sosu (sok z połowy cytryny, pół łyżeczki musztardy, pół szklanki oliwy z oliwek). Rozłóż na talerzu rukolę. Na wierzchu ułóż ziemniaki, szparagi, jajka i podzielonego na części pstrąga. Dodaj oliwki i rzeżuchę. Polej połową sosu. Przypraw solą i pieprzem. Resztę sosu postaw obok sałatki.
Sałatka ze szparagami i rzodkiewką
Instagram/@melisyap
Składniki: pęczek zielonych szparagów, 2 jajka, 4 rzodkiewki, orzechy włoskie, koperek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, cukier.
Do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczek cukru i soli wrzuć szparagi z odciętymi końcówkami. Gotuj ok. 8-10 minut. Odsącz i ułóż na półmisku do przestygnięcia. Przygotuj jajka na twardo. Drobno pokrój. Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki. Posiekaj koperek. Garść orzechów pokrój lub pokrusz. Kiedy szparagi ostygną – posyp je przygotowanymi składnikami. Wymieszaj oliwę z octem, solą i pieprzem na emulsję. Polej sałatkę.
Jesteśmy pewni, że nasze sałatki ze szparagami przypadną do gustu całej rodzinie! Przetestuj każdą wersję. Sezon na szparagi jest krótki. Warto wykorzystać go w pełni!
Zobacz również:
SAŁATKA Z FETY Z TRUSKAWKAMI I RUKOLĄ
Opracowanie: Ilona Strzeszewska