3 pomysły na domowe lemoniady
29 maja, 2017W końcu nadeszły upragnione i długo wyczekiwane gorące dni. Jest cudownie, ale wracacie zmęczone z pracy lub szkoły i marzycie o czymś zimnym do picia. A co gdyby przed Waszym domem zawsze czekał ktoś sprzedający orzeźwiającą lemoniadę? Założymy się, że gdyby była taka możliwość, wykupiłybyście abonament pozwalający Wam na ten luksus. Mamy dla Was bardzo zbliżone rozwiązanie – 3 najprostsze przepisy na pyszne lemoniady, które można przygotować w domu w kilka minut! Teraz marzenia mogą stać się rzeczywistością.
Klasyczna lemoniada cytrynowa
Instagram/ @ninnajohansson70
Składniki:
1 l wody mineralnej
2 cytryny średniej wielkości
3 łyżki cukru (lub innego słodzidła)
Wykonanie:
Litr wody należy zagotować, przelać do dzbanka, rozpuścić w nim cukier. Gdy woda ostygnie, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cytrynę w plastrach. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podawać z lodem.
Lemoniada truskawkowa
Instagram/ @mestermela
Składniki:
1/2 l wody mineralnej
70 dag dojrzałych truskawek
2-3 łyżki cukru (lub innego słodzidła)
sok z 2-3 cytryn
Wykonanie:
Truskawki blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito, by otrzymać konsystencję soku. Dodajemy sok z cytryn. Gotujemy taką ilosć wody, by rozpuścić cukier i wlewamy ją do soku z truskawek. Nastepnie dolewamy resztę wody, można więcej, by rozrzedzić lemoniadę. Chłodzimy w lodówce i podajemy z kostkami lodu.
Lemoniada arbuzowa
Instagram/ @themodesthomestead
Składniki:
1 litr wody mineralnej gazowanej
1 duża cytryna
1/2 kg arbuza ze skórką
listki melisy i mięty (opcjonalnie)
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Oczyszczamy arbuza z pestek, jego miąższ kroimy na niewielkie kostki. Z połówki cytryny wyciskamy sok do arbuza. Całość blendujemy. Myjemy listki melisy i mięty i wrzucamy wraz z pozostałą półówką cytryny w plasterkach do arbuzowej masy. Wlewamy gazowaną wodę, wrzucamy kostki lodu. Tę lemoniadę najlepiej podawać od razu.
Mamy nadzieję, że pomogliśmy Wam w te upalne popołudnia! Smacznego!
Opracowanie: Marta Bijan