
Boże Narodzenie
Strona główna / Przepisy na Boże Narodzenie / Szwedzki chleb – pyszny przepis
25 g świeżych drożdży
50 cl ciemnego piwa
½ dl syropu ze słodu jęczmiennego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka soli
6-8 dl przesianej mąki orkiszowej
1 dl rodzynek
Olej do smarowania
Do smarowania:
1 dl wody, gorącej
1 łyżka syropu ze słodu jęczmiennego
1. Rozpuść drożdże w ciemnym piwie.
2. Dodaj syrop, olej, przyprawy i wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Na koniec dodaj rodzynki.
4. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
5. Nasmaruj miskę COOK & SERVE olejem i włóż ciasto do miski. Przykryj i odstaw na kolejne pół godziny.
6. Ustaw piekarnik na 200 C.
7. Wymieszaj gorącą wodę i syrop, dokładnie posmaruj chleb.
8. Piecz chleb w dolnej części piekarnika przez 10 minut, następnie zmniejsz ogień do 175 C i piecz przez dodatkowe 30 minut lub do momentu, gdy pieczywo zabrzmi głucho po stuknięciu.
9. Pozwól, aby lekko ostygło w blaszce, a następnie całkowicie na ruszcie piekarnika przykrytym ręcznikiem kuchennym.
Masło szafranowe
½ g szafranu
½ łyżki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g masła lub margaryny
1. Szafran zmiel z solą, dodaj sok z cytryny i odstaw na pięć minut.
2. Ubij masło na białą i puszystą masę, dodaj szafran i dobrze wymieszaj.
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia