Inspirander

Strona główna / Macierzyństwo / Najważniejsze dla zdrowia dziecka witaminy

Najważniejsze dla zdrowia dziecka witaminy
 Macierzyństwo

Najważniejsze dla zdrowia dziecka witaminy

15 kwietnia, 2009

Wiadomo, że istnieją, chociaż niewiele osób je widziało. Na pewno są zdrowe i potrzebne, jednak mało kto potrafi dokładnie powiedzieć: dlaczego? Rzadko też uświadamiamy sobie, jak ogromną rolę pełnią w młodym organizmie.

Witamina A

Może być magazynowana w organizmie dziecka i nie musi być uzupełniana codziennie. W nadmiarze szkodzi skórze, wątrobie i układowi kostnemu, jednak nieznane są przykłady groźnego przedawkowania w wyniku pobierania jej jedynie z pożywienia.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka:

600 mikrogramów, czyli np. 1/2 szklanki startej marchwi, tuńczyk w puszce (ok. 170 g).

Rola w organizmie

Niezbędna do produkcji i skutecznej pracy limfocytów (białych krwinek), które pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Wzmacnia wzrok i zapobiega powstawaniu tzw. kurzej ślepoty (gorsze niż zwykle widzenie po zmroku). Zapewnia zdrowy koloryt skóry dziecka i piękne włosy. Wspomaga proces wzrastania, bierze udział w tworzeniu mocnych kości i zębów.

Bogate źródła

mięso, ryby, nabiał, marchew, szpinak, brokuły, morele, śliwki.

Witamina C

Spożyta w nadmiarze, jest bez trudu usuwana przez zdrowy organizm, dlatego w zasadzie nie grozi przedawkowaniem. Może jednak wpływać negatywnie na stan układu moczowego osób ze skłonnością do tworzenia się kamieni. Szybko ubywa jej z organizmu w sytuacji stresowej lub podczas intensywnego wysiłku.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka :

40-75 mg, np. średnie kiwi lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego.

Rola w organizmie

Chroni przed anemią, wspomagając tworzenie czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Wzmacnia odporność, zapobiega wielu infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Uczestniczy w produkcji podstawowych białek, a tym samym ma wpływ stan kości, ścięgien i części chrzęstnych.

Bogate źródła

dzika róża, czarne porzeczki, truskawki, cytrusy, kapusta, brokuły, ziemniaki.

Witamina D

Organizm pozyskuje ją z diety lub wytwarza pod wpływem światła słonecznego (promienie ultrafioletowe przekształcają w nią substancje tłuszczowe zawarte w skórze dziecka). Niedobory najczęściej występują zimą, bo pobór przez skórę jest wystarczający tylko przy wysokim nasłonecznieniu.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka :

10 mikrogramów, pokrywa 20 min. ekspozycji na słońce w okresie od maja do września

Rola w organizmie

Witamina ta wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, a tym samym umożliwia tworzenie mocnych kości i zębów. Wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca.

Bogate źródła

tran, tłuste ryby morskie, żółtko jaja, wątrobie, mleko i jego przetwory.

Witamina PP

zwana też witaminą B3 lub niacyną. Należy do witamin z grupy B. Może być prawidłowo przyswajana jedynie w komplecie z witaminami B1, B2 i B6.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka:

5-12 mg, czyli np. mały kotlet z piersi kurczaka.

Rola w organizmie

Wspomaga wytwarzanie hormonów płciowych i insuliny, która umożliwia prawidłowe wchłanianie cukrów. Wspiera pracę układu nerwowego i mózgu, zapewniając dzieciom spokojny sen, zdolność uczenia się oraz funkcjonowania w grupie. Uczestnicząc w procesach przyswajania tłuszczów zapewnia odpowiednią dawkę energii. Zapobiega powstawaniu nieświeżego oddechu w jamie ustnej, wspomaga zwalczanie tzw. pleśniawek.

Bogate źródła

pieczywo pełnoziarniste, ryby morskie, mięso, kasza, figi, daktyle, migdały.

Witamina B6

czyli pirydoksyna, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego jej odpowiednia dawka powinna być dostarczana organizmowi codziennie.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka :

1,3 mg, np. pół dzwonka łososia z małą porcją kaszy gryczanej.

Rola w organizmie

Pomaga przyswajać białka i tłuszcze. Podnosi odporność organizmu, gdyż uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, które zwalczają mikroby. Jest niezbędna przy produkcji czerwonych krwinek i hormonów, w tym serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój.

Bogate źródła

tłuste ryby, kiełki i otręby pszenne, indyk, fasola, soja, ryż, banany, orzechy włoskie.

Witamina E

(inaczej tekoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego organizm łatwiej ją magazynuje i lepiej znosi chwilowe niedobory w pożywieniu

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka:

ok. 6mg, czyli dwa orzechy laskowe

Rola w organizmie

Przyspiesza proces gojenia ran, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni skórę przed przebarwieniami. Współuczestniczy w produkcji limfocytów, odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego.

Bogate źródła

oliwa, ziarno słonecznika, migdały, orzechy, mleko.

Witamina K

inaczej filochinon jest dostarczana do organizmu od zewnątrz, ale również produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Jej niedobory mogą wystapić po kuracji antybiotykiem.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka :

1 mg na każdy kilogram ciała

Rola w organizmie

Umożliwia krzepnięcie krwi i działa przeciwkrwotocznie. Uczestniczy również w procesie formowania tkanki kostnej. Ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Bogate źródła

zielone warzywa, mleko, jogurty, olej sojowy, tran, mięso, jaja.

Kwas foliowy

To kolejna witamina z grupy B, a dokładniej B9. Zwana czasem folacyną. Rozpuszczalna w wodzie. Szczególnie wymaga uzupełniania w okresie, w którym dziecko przyjmuje spore ilości witaminy C, gdyż sprzyja ona nadmiernemu usuwaniu z organizmu kwasu foliowego.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka :

ok. 200 mg, czyli 4 łyżki stołowe szpinaku.

Rola w organizmie

Poprawia wygląd i koloryt skóry. Wspomaga leczenie anemii i produkcję przeciwciał odpornościowych. Zwiększa apetyt w okresie rekonwalescencji po chorobach. Chroni przed zatruciami pokarmowymi i zakażeniami pasożytniczymi.

Bogate źródła

soja, kiełki pszenne, wątróbka, rośliny strączkowe, brokuły, brukselka, marchew, żółtko, morele.

Witamina B12

także z grupy B, rozpuszczalna w wodzie.

Dzienne zapotrzebowanie przedszkolaka :

1-3 mg, np. plaster szynki wołowej, jajko.

Rola w organizmie

Uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek krwi i materiału genetycznego. Zapobiega anemii złośliwej. Jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Bogate źródła

wątroba, mięso, owoce morza, żółtko jaj, nabiał, wzbogacane płatki śniadaniowe.

 

Foto: Chode/Dreamstime.com

 

Inne Artykuły: