Dieta dziecka w czasie gorączki
14 kwietnia, 2009Jeśli Twoja pociecha zachoruje, koniecznie dostosuj jej dietę do przebiegu i natężenia objawów choroby. Podczas gorączki podawane dziecku pokarmy powinny być bardziej papkowate, z dużą ilością płynów, zawierające witaminy i składniki mineralne.
mgr. Izabela Domańska, specjalista dietetyki i żywienia
Z jednej strony chore dzieci tracą apetyt, spowalnia się im trawienie, może pojawić się nawet biegunka. Z drugiej zaś strony gorączkujący mają zwiększone zapotrzebowanie na energię, ponieważ wzrasta przemiana materii (szybsze bicie serca, oddychanie). Dlatego tak ważne jest, aby podawać dziecku pokarmy odżywcze, lekkostrawne, smaczne, pobudzające apetyt, w mniejszych objętościowo porcjach, częściej (5-6 razy dziennie). Pamiętaj też, że nie należy „dokarmiać” dziecka na siłę.
Wraz z ustąpieniem gorączki należy nieco zwiększyć kaloryczność diety, powoli wprowadzając większe urozmaicenia pokarmowe, jednakże dieta powinna być nadal lekko strawna, z dużą ilością płynów, najlepiej soków owocowych, (jeśli są za słodkie, można je rozcieńczać).
Dziecku gorączkującemu podawaj:
dużą ilość płynów, ponieważ chory wraz z potem i zwiększoną ilością wydzielanego śluzu, traci wodę. Najlepiej podawać wodę przegotowaną, słabą herbatę, napary ziołowe (rumianek, miętę, lipę) oczywiście lekko ciepłe, ale nie gorące oraz soki owocowe (pomarańczowy, grapefruitowy, jabłkowy, porzeczkowy) i warzywne (pomidorowy, z kwaszonej kapusty, selerowy, marchewkowy), kompoty, rosół i wywary warzywne.
Mleko i naturalne napoje mleczne (kefir, jogurt, mleko zsiadłe, acydofilne), wyklucza się je w biegunce, a zaleca w zaparciach. Bogatym źródłem białka jest również ser twarogowy chudy i półtłusty, najlepiej, jako dodatek do past.
Jaja gotowane na miękko lub jajecznica na parze.
Chude mięso drobiowe, wołowe lub cielęce, w postaci wywarów pobudzających apetyt oraz pulpetów. Zdecydowanie zaleca się mięso gotowane, a nie smażone.
Ryby gotowane lub zapiekane w folii.
Tłuszcze surowe – masło, śmietanka, olej (rzepakowy, oliwa z oliwek), unikaj smażenia potraw.
Galaretki owocowe jak i mięsne.
Pieczywo lekkostrawne – „jasne”, najlepiej bułeczki pszenne, sucharki, ewentualnie biszkopty, jako deser
Kaszę manną, drobną kaszę jęczmienna, drobny makaron, lane kluski, kleik z ryżu.
Warzywa, najlepiej gotowane, miękkie, w postaci puree z dodatkiem tłuszczu, unikaj warzyw strączkowych (fasola, groch, bób) oraz świeżych ogórków, kalafiorów, surowej kapusty i cebuli. Ważne w diecie gorączkującego dziecka są także owoce (unikaj tych bardzo słodkich), najlepiej podawaj je w postaci przecierów, bez skórki.
foto: istockphoto.com