Czego można się nauczyć w kuchni?
16 maja, 2008Co daje wspólne gotowanie z dziećmi? Bardzo wiele! Przede wszystkim jest to bodaj najleprzy sposób na to, by nauczyć malucha podstawowych zasad zdrowego żywienia.
Wspólne gotowanie:
- Zapewnia świetną zabawę; Uczy działania w grupie i współodpowiedzialności za końcowy efekt pracy, sprawia, że dziecko jest dumne i szczęśliwe, bo zostało dopuszczone do pracy przypisanej dorosłym, a przy okazji może zrobić coś, co sprawi przyjemność bliskim;
- Uczy zasad żywieniowych. Można opowiadać o jaskrawych kolorach warzyw i o tym, iż oznacza to, że posiadają wiele wartości odżywczych potrzebnych nam, by rosnąć i być zdrowym. Gdy dzieci są starsze, mówmy o rzeczywistej wartości odżywczej pożywienia, o błonniku i witaminach A i C w warzywach, wapniu w zawartym w mleku i nabiale itp.;
- jest okazją do przekazania wielu ważnych informacji na temat prawidłowego odżywiania, pokazuje, że przygotowywanie posiłków to coś więcej niż otwarcie opakowania i skorzystanie np. z mikrofalówki.
- zachęca do kosztowania nowych potraw, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej różnorodna, bogata w wartościowe składniki.
Jak zachęcić dzieci do planowania i przygotowywania posiłków?
- wspólnie wybierajcie przepisy;
- pokaż dziecku książki kucharskie i strony internetowe z apetycznymi, kolorowymi ilustracjami i zachęć je, by zaznaczało wybrane przepisy i wymyślało nowe;
- poproś, by Twoje dziecko przygotowało listę zakupów – zazwyczaj dzieci uwielbiają to robić;
- omówcie razem tę listę, zastanawiając się wspólnie, czy wybrane produkty są zdrowe i czy pochodzą ze wszystkich grup żywieniowych niezbędnych dla zdrowia;
- wykorzystaj wspólne zakupy jako ważną lekcję – wybierajcie dojrzałe i nieuszkodzone owoce, lekkie serki, ciemne pieczywo itp. zdrowe produkty;
- zawsze korzystaj z pomocy dziecka przy nakrywaniu i dekorowaniu stołu – niech puści wodze fantazji! Może np. przygotować karteczki z imionami i ułożyć je przy każdym nakryciu, może dowolnie rozłożyć serwetki, przygotować miejsce dla ukochanego misia czy narysować "restauracyjną" kartę z menu.
Jak można zainteresować dziecko zasadami zdrowego odżywiania?
- Planując z dzieckiem posiłki, miej zawsze pod ręką piramidę żywienia. Oglądajcie produkty i wybierajcie je tak, by w Waszym codziennym jadłospisie znalazły się pozycje ze wszystkich grup. To może być doskonała zabawa. Spytaj np. – "Czy pamiętaliśmy o wszystkich potrzebnych dla zdrowia produktach na jutrzejsze śniadanie? Sprawdź" – dzieci uwielbiają takie zadania i z zapałem i radością włączą się w tę wspólną pracę.
- Gdy wybierzecie jakiś przepis z książki kucharskiej, porozmawiajcie o jego składnikach – poproś np., by dziecko usytuowało je na piramidzie.
- Pamiętaj, że planowanie i gotowanie może być dobrą zabawą.
O czym należy pamiętać, gotując z dzieckiem?
Zasada nr 1 – myj dokładnie, co najmniej przez 20 sekund, ręce i dopilnuj, by dziecko robiło to samo – brzmi to banalnie, ale to właśnie przez brudne ręce roznoszone są zarazki;
Zasada nr 2 – odstawiaj gorące garnki i brytfanki wyjęte z piekarnika daleko od krawędzi blatu czy stołu, odwracaj uchwyty rondli i patelni w stronę ściany, jeśli nie gotujesz wiele potraw naraz, stawiaj garnki na palnikach w głębi kuchenki;
Zasada nr 3 – zawsze po skończonej pracy wyłącz mikser, sokowirówkę, maszynkę do mielenia, toster itp.
Co zrobić, jeśli Twój maluch wyjada surowe ciasto?
To niebezpieczny zwyczaj zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, ciasto bowiem może mieć bakterie salmonelli z surowych jajek. W trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze (podobnie jak podczas gotowania czy smażenia) bakterie te giną i nie można już zarazić się salmonellą.