Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów
 Kuchnia

Zupa krem ze szparagów

22 lipca, 2009

Podstawowym składnikiem zupy są oczywiście szparagi, ale nie to piękne jędrne łodygi tylko pozostałości po ich obieraniu i oczyszczaniu, czyli skórki i zdrewniałe końcówki łodyg.

Składniki:

resztki z oczyszczania 0,5 kg szparagów
0,5 kg ziemniaków
0,1 kg pora
0,5 l mleka
0,5 l śmietany 36%
sól
biały pieprz do smaku
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Niezależnie czy mamy pozostałości z białych czy zielonych szparagów zupę robimy tak samo. Ważne jest, aby nie robić jednej zupy z dwóch rodzajów szparagów.
 

Do gorącego masła wrzucić masło, zeszklić na nim obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, pora oraz posiekane resztki szparagów. Gdy całość lekko się zeszkli zalać mlekiem i śmietaną. Zagotować. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjąć łyżką cedzakową wszystkie składniki i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu połączyć przecier z wywarem i zagotować. Rozgotowane ziemniaki doskonale zagęszczą nam zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeżeli masz dwa rodzaje szparagów, po prostu zrób zupę w dwóch garnkach  postępuję identycznie przy robieniu każdej z nich.

Jeżeli chcesz uzyskać taki sam efekt jak na zdjęciu, musisz wlewać obie zupy jednocześnie.

Zupę możesz posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym.

19.06.2009

Inne Artykuły: