Zupa krem z pieczarek
2 czerwca, 2016Kremowa, aromatyczna zupa krem z pieczarek jest łatwa w przygotowaniu. Zupa jest tak dobra, że zjadłabyś całą sama.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 500 ml bulionu warzywnego (może być też mięsny)
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ziemniaki
- 35 g masła
- 80 ml płynnej śmietanki 18%
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj w piórka cebulę. Podsmaż na jednej łyżce masła. Uważaj, żeby nie przypalić. Dodaj resztę masło, następnie oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Wymieszaj wszystko i smaż przez około 7 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodaj do pieczarek obrane i pokrojone ziemniaki, chwilę podsmaż wszystko razem, następnie dolej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 10-15 minut). Następnie wyjmij listek laurowy oraz ziela angielskie, a zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietane wymieszaną z odrobiną zupy, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupę udekoruj rumianymi pieczarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Śmietankę można zastąpić gęstą śmietaną – dodaj do zupy-kremu jedną łyżeczkę.
Smacznego!