Zupa borowikowa w dwóch kolorach
 Kuchnia,

Zupa borowikowa w dwóch kolorach

8 grudnia, 2009

Instagram/ @orderfig

Jeśli szukasz pomysłu na odświętne podanie zupy borowikowej, ten przepis jest w sam raz dla ciebie.

Czas przygotowania: 60 min, porcja na 4 os.

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • ½ selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g kurczaka,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1-2 torebki Zupy borowikowej KNORR,
  • 2 łyżki stołowe koniaku lub brandy,
  • 100ml gęstej śmietany,
  • groszek ptysiowy

Wykonanie:

Zalej warzywa i porcję rosołową około litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, a następnie dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka czarnego pieprzu). Gotuj całość około 60 minut aż wywar nabierze aromatu i smaku.
Zależnie od ilości bulionu, do tak powstałego wywaru dodaj jedną lub dwie torebki Zupy borowikowej KNORR, całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę pogotuj, aby alkohol odparował.

Podziel gotową zupę na dwie części i do jednej części dodaj śmietanę, drugą część pozostaw tak jak jest.

Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się aby zupy się nie wymieszały ze sobą. Podawaj danie posypane groszkiem ptysiowym.

Zobacz również:

Czysty kolagen – jak go zrobić
 Kuchnia,

Czysty kolagen – jak go zrobić

21 maja, 2020

O supermocach wywaru/ bulionu na kościach wiedziały bardzo dobrze nasze babki i prababki. Większość z nas sięga po niego w trakcie osłabienia i przeziębienia, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, jakie niesie korzyści również dla zachowania młodego wyglądu naszej skóry. A jest nie do przecenienia!

Bulion to gotowany na małym ogniu mocny wywar z kości (mięsa, drobiu lub ryby). W wyniku długotrwałego i powolnego wrzenia zawarta w nich tkanka łączna i szpik kostny tworzą ciecz. Choć nie brzmi to zbyt apetycznie, jednak ten bogaty w naturalne minerały płyn jest źródłem takich wartościowych składników odżywczych, które mają znaczący wpływ na wygląd naszej cery. Śmiało można powiedzieć, że wywar z kości to źródło wiecznej młodości. Bowiem w procesie długiego i powolnego gotowania z kości uwalnia się jego najcenniejszy składnik – kolagen, ten zaś jest głównym białkiem tkanki łącznej. Jego włókna tworzą strukturę kości, rusztowanie dla minerałów. A zawartość tych ostatnich w kościach to aż 50%! To dzięki zawartości tych cennych składników wywar kostny śmiało można nazwać gastronomiczną alternatywą dla zastrzyków z botoksu.

Kolagen kostny rozkłada się w organizmie na aminokwasy: prolinę, lizynę, argininę, glicynę i kwas glutaminowy. Są one materiałem budulcowym wszystkich białek, biorących udział w tworzeniu komórek skóry, kości, stawów. Z wiekiem nasz organizm produkuje mniej kolagenu w naturalny sposób. To dlatego pojawiają się pierwsze zmarszczki na twarzy, chrupanie stawów, kości stają się bardziej kruche. Niewątpliwie warto uzupełniać jego braki, ale najlepiej w sposób naturalny. Wywar z kości jest bogatym źródłem naturalnego kolagenu. Jak wiemy, bulion jest uwielbiany i polecany przez dietetyków – jest sycący, odżywczy, smaczny i ma gwarantowany efekt przeciwstarzeniowy. Wzmacnia stawy i zapewnia elastyczną skórę.

Popularne suplementy diety – kolagen zwierzęcy w proszku, zalecany przez kosmetologów – to nic innego, jak przetworzona chrząstka i tkanki stawowe zwierząt.

Jak ugotować wywar z kości, aby nie stracić cennych składników odżywczych? Przede wszystkim – bardzo powoli i długo, od 8 do 72 godzin. Im dłużej, tym lepiej. Do smaku można dodać warzywa: marchew, cebulę, przyprawy. Gotowy rosół z kości można przechowywać w lodówce w szklanych słoikach z pokrywkami przez 5-7 dni, a także można go zamrozić porcjami.

Zadbaj o piekne podanie

Wywar z kości -
naturalny kollagen

Poświęć weekend i ugotuj więcej wywaru. Podziel na małe porcje i włóż do zamrażalnika. W tygodniu codziennie spożywaj jedną porcję. Tak robią wszystkie nasze redaktorki. Pojemnik możesz też zabrać do pracy. W osobnym kontenerku przygotuj ryż, kaszę lub makaron. Będzie to idealny lunch.
Przepis na wegański chleb bananowy
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Przepis na wegański chleb bananowy

26 kwietnia, 2020

Chleb wegański jest przez wielu nazywany “chlebem życia”. Jest zdrowy, pozbawiony szkodliwych składników, a przede wszystkim, wbrew temu co możecie sądzić – przepyszny! Przedstawiamy przepis na chleb wegański! 

Składniki:

Mokre składniki:

  • 1 1/3 szklanki (320 g), puree z bardzo dojrzałego banana 
  • 2 łyżki stołowe (15 g) w siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (np. mleko migdałowe)
  • 1/3 szklanki (60 ml) oleju kokosowego
  • 2 łyżki stołowe (30 ml) czystego syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki (10 ml) czystego ekstraktu waniliowego

Suche składniki:

  • 1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe (60 g), cukru kokosowego 
  • 1/2 szklanki (50 g), płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 1/2 szklanki (210 g) mąki orkiszowej
  • Plasterki banana, posiekane orzechy włoskie, wiórki czekoladowe 

Wykonanie:

Podgrzać piekarnik do 180 °. Nalać do formy do chleba trochę oleju, następnie odstawić.

W dużej misce rozgnieść dokładnie banana.

Zmieszać składniki mokre (siemię, mleko, stopiony olej, syrop klonowy, wanilia) z bananem, aż wszystko się połączy.

Wymieszać suche składniki (cukier, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i mąkę orkiszową), następnie połączyć z mokrą mieszaniną, tak aby wszystkie składniki się dokładnie zmieszały.

Nałożyć ciasto do formy na chleb i rozłożyć równomiernie. Dodać pozostałe składniki i delikatnie “docisnąć” je do ciasta.

Piec bochenek odkryty od 45 do 55 minut, aż będzie lekko złoty i chrupki na wierzchu. Górna cześć bochenka powinna trochę opaść przy dotknięciu.

Bochenek w formie odłożyć do ochłodzenia przez 30 minut. Potem przesunąć nóż wokół chleba w celu poluzowania go, a nastepnie delikatnie wyjąć z formy, umieszczając go bezpośrednio na stojaku aż do całkowitego wystygnięcia  (lub w celu przyspieszenia tego procesu włożyć do lodówki na 45 minut).

Po wystygnięciu pokroić chleb na kromki. Kocham szerzyć ją wegańskiej masła lub oleju kokosowego. Taki chleb można trzymać w lodówce, szczelnie owinięty przez 3 do 4 dni, lub może zamrozić przez 4 do 6 tygodni.

3 pomysły na hummus domowej roboty
 Kuchnia,

3 pomysły na hummus domowej roboty

26 kwietnia, 2020

Dziś, w dobie powszechnego weganizmu, hummus można kupić już wszędzie. Zajadają się nim nie tylko weganie, bo to roślinne źródło białka jest przepyszną alternatywą dla wszelkich past i serków kanapkowych. Mamy duży wybór smakowych hummusów w sklepach, ale wiadomo, że co zrobimy sami, zawsze będzie dla nas lepszą opcją. Dziś przedstawiamy Wam zatem 3 pomysły na hummus domowej roboty.

Baza główna (dla każdego hummusu, czyli pasty z ciecierzycy, jest taka sama)

Instagram/ @thepowerchicgirls

Składniki:

200 g ciecierzycy
2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
sok z 1-2 cytryn
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
7 przypraw arabskich

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnej miseczki. Cieciorkę mielemy, najlepiej w maszynce do mięsa, ale jeśli takiej nie mamy, blender też się sprawdzi. W trakcie mielenia dolewamy wodę z gotowania, aby hummus był puszysty i kremowy. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, hummus nie może przecież być płynny. Na sam koniec doprawiamy tahiną (jeśli lubimy, można dodać jej więcej), sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą, pieprzem i 7 przyprawami.

Mamy już podstawowy, przepyszny hummus klasyczny domowej roboty. Teraz czas na trzy pomysły, jak go urozmaicić!

Pomidorowy hummus domowej roboty

Instagram/ @fannythefoodie

Do powstałego klasycznego hummusu dodajemy 10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy i blendujemy.

Oliwkowy hummus domowej roboty

Instagram/ @healthstudiobcn

Do klasycznego hummusu dodajemy 1 puszkę czarnych oliwek (ok. 350 g) i blendujemy.

Paprykowy hummus domowej roboty

Instagram/ @kitchenathoskins

Do klasycznego hummusu dodajemy 3 grillowane papryki i 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku. Całość blendujemy.

Smacznego!

Sprawdź też:

Letnie, zielone pasty do pieczywa
Przepis na bananowy chleb wegański
Zdrowe przekąski dla dzieci


Opracowanie: Marta Bijan

Domowa pielęgnacja – jak dbać o siebie w okresie kwarantanny
 Kuchnia,

Domowa pielęgnacja – jak dbać o siebie w okresie kwarantanny

7 kwietnia, 2020

Jak zadbać o siebie w okresie kwarantanny? Na pewno warto wykorzystać czas domowej kwarantanny  i poświęcić więcej uwagi zabiegom pielęgnacyjnym na twarz, włosy i ciało. Dbanie o siebie w domu może być równie satysfakcjonujące co w salonie kosmetycznym. Pielęgnacja to nie tylko przyjemność, ale też troska o zdrowie i dobre samopoczucie, ­­które w stresujących i niepewnych czasach pandemii koronawirusa jest tak ważne. Przedstawiamy domowe sposoby na to, jak możemy odżywić skórę i ciało oraz wzmocnić odporność dzięki zdrowej diecie.

Dlaczego warto pielęgnować ciało w okresie kwarantanny?

Zrób dla siebie coś, na co zawsze brakowało Ci czasu. Bez wyrzutów sumienia i rozmyślania, że zbliża się deadline w pracy. Oddaj się pielęgnacji w domowym zaciszu, a Twoje ciało i umysł będą Ci za to bardzo wdzięczne. Nie myślimy na razie o wyjazdach, ani wakacjach, ale wieczór spa w trakcie domowej kwarantanny możesz przygotować dla siebie sama.

Pomyśl, co najbardziej lubisz w pielęgnacji i jakiego działania potrzebuje Twoja skóra.

 

Warto zacząć pielęgnację od relaksu w wannie. 

Kilka pomysłów na relaks od naszej redakcji:

  1. Do kąpieli możesz wykorzystać naturalne sole z minerałami. Zmniejszają napięcie mięśni i ułatwiają walkę z cellulitem.
  2. W wannie możesz także wykonać peeling, który usunie martwy naskórek i będzie świetnym wstępem do dalszej pielęgnacji skóry.
  3. Efekt odprężenia da również masaż z użyciem olejków. Pomoże także ujędrnić ciało. Pomocne składniki w walce z cellulitem to olejek z pomarańczy czy olej arganowy. Masaż określonych partii ciała możesz wykonać sama lub poprosić o pomoc partnera. To relaksujący rytuał, na który zasługujesz!

W trakcie domowego wieczoru spa zatroszcz się również o skórę twarzy.

Nałóż maseczkę dostosowaną do Twoich potrzeb. Dla skóry trądzikowej wybierz produkt o działaniu oczyszczającym. Jeśli dokuczają Ci rozszerzone pory, poszukaj maseczki z witaminą E i cynkiem, która usunie nadmiar sebum.

Prostą maseczkę o zbawiennym dla skóry działaniu możesz wykonać za pomocą składników z własnej kuchni. Namocz owsiankę na noc, by jej konsystencja była delikatna, dodaj łyżeczkę miodu i nałóż na skórę twarzy. Przy zmywaniu owsianka da również delikatny efekt peelingujący. Maseczka ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze oraz nawilżające.

Jak zadbać o wrażliwe dłonie po częstej dezynfekcji przeciwwirusowej?

Każdy z nas w okresie pandemii koronawirusa szczególnie dba o mycie rąk. Jest to kwestia niepodlegająca dyskusji. Ważne jednak, aby zadbać również o pielęgnację dłoni. Tutaj świetnie sprawdzą się domowe metody.

Możesz wykorzystać olej kokosowy, aby nawilżyć suchą skórę. Sięgnij po produkt nierafinowany i tłoczony na zimno. Olej kokosowy to źródło witamin E, C i K, doskonale zregeneruje wysuszone dłonie.

Do złuszczenia naskórka przygotuj prosty domowy peeling.  Połącz oliwę z oliwek z cukrem i delikatnie wmasuj w dłonie. Cukier pomoże usunąć wysuszony naskórek i dzięki temu oliwa szybciej odżywi skórę. Efekt będzie odczuwalny od razu.

Dla zwiększenia efektu oraz relaksu użyj maseczki na dłonie w formie rękawiczek. Można włączyć sobie spokojnie serial, a dłonie same się zregenerują. Najwyższe standardy higieny to teraz priorytet, ale pamiętaj także o pielęgnacji. 

Jak pielęgnować włosy w domu podczas kwarantanny?

Eksperci zalecają, aby w okresie pandemii myć codziennie włosy. Na nich również gromadzą się niebezpieczne bakterie. Weźmy sobie te zalecenia do serca, ale pamiętajmy również
o wzmocnieniu włosów. Szczególnie teraz należy im się większe wsparcie.

Jakie sposoby na piękne włosy warto wykorzystać?

Sięgnij po maski regenerujące dostępne w aptece czy drogerii, które posiadają naturalny i bezpieczny skład albo skorzystaj z domowych metod.

Świetnie sprawdzi się olej rycynowy, który należy wetrzeć w głowę dla wzmocnienia włosów już u nasady. Możesz wykonać ekspresową maseczkę nawilżającą włosy, potrzebujesz tylko oliwy z oliwek oraz żelu aloesowego. Do codziennego mycia używaj delikatnego szamponu, który nie podrażnia skóry głowy i zawiera naturalne składniki.

Stylizacja na gorąco dodatkowo niszczy włosy, zatem w dniach, gdy pracujesz zdalnie, postaw na naturalność. Prostownicę czy lokówkę można na chwilę odłożyć na półkę. W ramach domowej pielęgnacji pozwólmy włosom naturalnie wyschnąć, w końcu nie śpieszymy się, by dotrzeć do miejsca pracy. To naprawdę pomoże wzmocnić każdy rodzaj włosów w trakcie domowej kwarantanny.

Kwarantanna to świetny moment na detoks

Okres domowej kwarantanny warto wykorzystać na detoks, czyli oczyszczenie organizmu z toksyn. Jak przeprowadzić skuteczny i bezpieczny detoks? Należy przede wszystkim skonsultować się z lekarzem, czy będzie to odpowiednie dla nas działanie. Jeśli Twoje badania są w normie, możesz sięgnąć po domowe sposoby oczyszczania organizmu.

W usuwaniu toksyn pomogą produkty zawierające błonnik: razowe makarony, rośliny strączkowe jak soczewica, orzechy.

Należy pić dużo wody, zaś wyeliminować kawę i alkohol. Wśród popularnych diet oczyszczających znajdziesz dietę sokową. Podczas detoksu spożywa się lekkostrawne posiłki oraz wypija dziennie nawet litr soków z warzyw i owoców.

Poleca się również dietę jabłkową – przez 1-2 dni w jadłospisie obecne są tylko jabłka oraz zielona herbata i sok jabłkowy. W trakcie detoksu warto wspomagać się działaniem ziół. Ostropest plamisty, czystek czy pokrzywa wspomagają pracę wątroby.  Aby przywrócić równowagę w organizmie, pamiętaj również o regularnej aktywności fizycznej. Detoks korzystnie wpływa na kondycję cery, wspiera walkę z cellulitem, wzmacnia włosy i paznokcie oraz pomoże w utracie zbędnych kilogramów.

Pamiętaj o diecie wspomagającej odporność przeciw koronawirusowi

W codziennym dbaniu o siebie bardzo ważna jest również dieta. Teraz szczególnie warto skoncentrować się na zdrowym i mądrym odżywianiu. Wykorzystaj produkty, które wzmocnią Twoją odporność. Co warto jeść?

Fermentowane owoce i warzywa to sprzymierzeńcy zdrowego trybu życia.

Żywność fermentowana korzystnie działa na układ immunologiczny, pomaga zapobiegać cukrzycy i otyłości oraz usuwać toksyny z organizmu. Warto zatem sięgnąć po kimchi czy ogórki kiszone.

Zacznij wykorzystywać w kuchni miso – pastę z fermentowanej soi, nie tylko odświeżysz kulinarne zwyczaje, ale przede wszystkim wzmocnisz organizm.

Tradycyjnie sprawdzą się: imbir, cytrusy, kurkuma. Możesz przemycić je nawet w porannej owsiance lub dodać do herbaty. 

Spędzanie czasu w domu sprzyja podjadaniu. Na to też mamy sposób. Przygotuj przekąski, które umilą oglądanie filmu, a są jednocześnie zdrowe i mniej kaloryczne niż tradycyjne chipsy czy słodycze.

Na domowy maraton filmowy  z rodziną przygotuj chipsy z jarmużu – liście wystarczy skropić oliwą i posypać solą, następnie piec w piekarniku, aż staną się chrupiące.  

Grillowana polenta zastąpi z powodzeniem popcorn. Dodatkowo posiada selen, który wzmacnia organizm, zwalcza wolne rodniki i wspomaga  układ odpornościowy.

Do chrupania bez wyrzutów sumienia przygotuj prażone pestki dyni i słonecznika z dodatkiem garam masali.

Drogocenne dla zdrowia są również napary. Suszone kwiaty lipy z lawendą mają działanie antystresowe, pomagają walczyć z napięciem mięśni. Liście selera i nasiona kopru wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, napar z rozmarynu z pomarańczą pomoże w stanach lękowych.  Warto wykorzystać moc natury w dbaniu o siebie podczas pandemii koronawirusa.

W czasie domowej kwarantanny możesz naprawdę wiele zrobić dla swojego organizmu. Domowa pielęgnacja może być prosta i przede wszystkim przyjemna. Dbaj o siebie każdego dnia, a zyskasz dużo optymizmu i dobrego samopoczucia. Tego Ci życzymy!


Autor: Iga Gręda

Indyjskie napoje na  odporność
 Kuchnia,

Indyjskie napoje na odporność

31 marca, 2020

Wiosenno-zimowe zmiany pogody na przełomie marca i kwietnia nie pomagają podjąć właściwej decyzji, w jakim stroju wyjść z domu. Poza tym długo oczekiwana dodatnia temperatura może się okazać bardzo zwodnicza. Wiatr wciąż nie jest wiosenny – a chodzenie bez czapki i szalika w wyimaginowanym ciepłym słońcu może stać się dla ciebie niebezpieczne. Jeśli masz pierwsze objawy przeziębienia, ale jednocześnie chcesz obejść się bez leków i antybiotyków, na ratunek przyjdą domowe napoje, które szybko postawią cię na nogi i poprawią twoje samopoczucie.

 

Oto 3 najfajniejsze indyjskie przepisy na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniem.

Napój infekcyjny

Guru zdrowego stylu życia i specjalista medycyny integracyjnej Luc Coutinho twierdzi, że to domowe lekarstwo na przeziębienie nigdy nie zawodzi.

 

Składniki:

1 mały kawałek imbiru;

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;

1 łyżeczka liści trawy cytrynowej;

2 goździki;

2 groszek czarnego pieprzu;

1 łyżeczka suszonego tymianku;

1 łyżeczka oregano.


Połącz składniki z czterema filiżankami gorącej wody i zagotuj. Gotować na wolnym ogniu, aż około połowa zawartości wyparuje.

Napój imbirowy z miodem manuka wzmacnia odporność

„Napój zawiera substancje przeciwzapalne, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zapobiegać przeziębieniom, łagodzą ból gardła i zwalczają osłabienie” – mówi bloger Shagun Hanna.

Składniki:

2 łyżeczki soku imbirowego;

1-2 łyżeczki miodu manuka;

1/2 cytryny.

Zalej wszystkie składniki ciepłą wodą i pozwól im się zaparzyć. Gdy napój nieco ostygnie, dodaj miód. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie, miód się przegrzeje i straci niektóre korzystne właściwości. Nawiasem mówiąc, uważa się, że nowozelandzka odmiana manuka ma silniejsze właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, dlatego często jest stosowana jako środek przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy. Manukę możesz zastąpić dobrej jakości miodem.

Przyprawiona herbata z mlekiem kokosowym

Innym przepisem napoju na odporność jest herbata z mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Składniki:

1 łyżeczka kurkumy;

1 łyżeczka kardamonu;

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;

1 łyżeczka oleju kokosowego;

1 laska cynamonu;

2 małe plasterki imbiru;

1-2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego.

Wszystko znów jest proste: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, a następnie ochłódź napój i ciesz się chwilą!

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej
 Kuchnia,

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej

30 marca, 2020

Ostatnio gryka stała się prawdopodobnie najbardziej „medialnym” zbożem. Wszyscy o niej mówią, piszą i polują w sklepach. Praktyka kupowania gryki w kilogramach jest bardzo kontrowersyjna, ale co najmniej jedno opakowanie w domu powinno być konieczne. Mówimy, dlaczego gryka jest produktem pierwszej potrzeby zdrowej diety.

Jakie są właściwości odżywcze kaszy gryczanej?

Dużo błonnika w gryce

Wysoka zawartość błonnika w kaszy gryczanej ma dwie ogromne zalety. Po pierwsze, błonnik pokarmowy jest niezwykle korzystny dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Po drugie, błonnik daje uczucie sytości, co oznacza, że po zjedzeniu na śniadanie talerza z kaszą gryczaną nie będziesz chciał jeść przez bardzo długi czas.

Dużo białka w kaszy gryczanej

Gryka jest jednym z rekordowych produktów pod względem zawartości białka roślinnego. Dzięki dobrze zbilansowanemu składowi aminokwasów białko gryki ma bardzo wysoką jakość. Dlatego tak bardzo ją kochają sportowcy, weganie i wegetarianie.

KOPALNIA MINERAŁÓW W KASZY GRYCZANEJ

Skład mineralny gryki jest znacznie bogatszy niż w przypadku innych zbóż. Zawiera mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Minerały te zapewniają korzyści dla wszystkich układów organizmu: żelazo i miedź są odpowiedzialne za zdrowie układu sercowo-naczyniowego, magnez za funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze, fosfor i mangan są niezbędne do prawidłowego metabolizmu, regeneracji tkanek, wzrostu i rozwoju organizmu.

PRZECIWUTLENIACZE W KASZY GRYCZANEJ

Godna podziwu jest również ilość przeciwutleniaczy w gryce. Chronią komórki ciała przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, zwiększają odporność i spowalniają proces starzenia.

Regularne spożywanie gryki pomaga utrzymać kontrolę poziomu cukru we krwi

Wysoki poziom błonnika, niski indeks glikemiczny sprawiają, że gryka jest doskonałym produktem do zapobiegania cukrzycy typu 2. Ponadto substancje zawarte w kaszy gryczanej są w stanie zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, zmniejszać stany zapalne i normalizować ciśnienie krwi. Co więcej, gryka jest jednym z najbezpieczniejszych źródeł węglowodanów dla osób monitorujących wagę. Dietetycy zalecają spożywanie gryki nawet dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem
 Kuchnia,

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem

3 marca, 2020

Ciekawym pomysłem na prosty i aromatyczny obiad, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia, będzie makaron tagliatelle z grzybami i boczkiem. By przygotować ten naprawdę sycący makaron z grzybami, wykorzystaj suszone lub mrożone borowiki. Dodając przyprawy takie jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek, sprawisz, że Twoje tagliatelle z grzybami i boczkiem będzie bardziej lekkostrawne.

Składniki:

50 g boczku z komina ZM Pekpol z dodatkiem naturalnych przypraw

400 g makaronu tagliatelle

100 g borowików

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

250 ml słodkiej śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozmrożenia borowików. Następnie do osolonej wody wrzucamy wstążki makaronu, gotujemy al dente, odcedzamy w durszlaku i hartujemy. Boczek kroimy na paski, a cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażenia, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i wszystko chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę i przyprawiamy sól i pieprz do smaku, a następnie łączymy z makaronem. Po podgrzaniu gotowe danie  nakładamy na talerze i na wierzch posypujemy posiekaną  natką pietruszki i startym serem.

446,00 
Porcelanowa bomboniera Bonbonniére o średnicy 10 cm. Szkatułka pięknie odbija...
356,00 
Szklana bomboniera Bonbonniére o średnicy 14 cm. Szkatułka pięknie odbija...
311,00 
Porcelanowa bomboniera Bonbonniére o średnicy 10 cm. Szkatułka pięknie odbija...
248,00 
Szklana bomboniera Bonbonniére o średnicy 10 cm. Szkatułka pięknie odbija...