Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Dania z mięsa / Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem

Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
 Dania z mięsa,

Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem

16 maja, 2017

Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgnąć po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Przedstawiamy pomysły na to jak smacznie i zdrowo przyrządzić kurczaka!

Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Składniki:

Udka z kurczaka Zagrodowego 4 szt.
Olej rzepakowy    1,5 l
Masło klarowane 500 g
Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
Sól gruboziarnista

Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.

Składniki:

Pomarańcza 2 szt.
Limonki 2 szt.
Grapefruit 1 szt.
Olej rzepakowy
Sól i pieprz
Rzodkiewka kilka sztuk
Szczypiorek

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki. 

Składniki:

Ziemniaki kolorowe 16 szt.
Masło klarowane 1 łyżka
Kiełki groszku cukrowego
Sól

Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. 

Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku. 

 

Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Składniki:

Piersi z Kurczaka Zagrodowego 4 szt.
Tymianek świeży
Rozmaryn świeży
Cytryna     2 szt.
Sól i pieprz
Oliwa wędzona
Masło klarowane

Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Składniki:

Kuskus    200 g
Sok z cytryny
Sól
Olej rzepakowy

Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. 

Składniki:

Bazylia    1 pęczek
Natka pietruszki 1 pęczek
Bulion drobiowy 400 ml
Masło 1 łyżka
Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g

Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

 

Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie, czosnku, tymianku, soli oraz pieprzu
1 cebula pokrojona w kostkę 
1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
100 g sera pleśniowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
200 g makaronu papardelle
200 ml śmietany 36%
4 łyżki oliwy z oliwek
80 g sera parmezan w płatkach
garść posiekanych pomidorów suszonych
gałka muszkatołowa
pęczek zielonych szparagów
pieprz biały mielony, sól

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.

Inne Artykuły: