Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Wielkanocny baranek z jajka

Wielkanocny baranek z jajka
 Kuchnia,

Wielkanocny baranek z jajka

11 kwietnia, 2011

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez  baranka. Baranki mogą być z cukru, pieczone z ciasta, gliniane lub  z porcelany. Przedstawiamy pomysł na baranka z jajek ugotowanych na twardo. A więc dzieciaki, umyjcie rączki i do dzieła, to pomysł dla was!

Składniki:

  • Ugotowane na twardo jajko kurze i jajko przepiórcze,
  • marchewka, pietruszka – korzeń,
  • ziarenka pieprzu,
  • wykałaczki.

Wykonanie:

1. Najpierw zajmujemy się główką baranka (jajko przepiórcze) – oczy robimy z ziarenek pieprzu a uszka wycinamy z cienkich plasterków pietruszki.

2. Teraz brzuszek baranka (jajko kurze) – ogonek, tak jak uszka wycinamy z pietruszki. Marchewkę tniemy na słupki i wciskamy w jajko (nóżki).

3. Głowę łączymy z brzuszkiem za pomocą wykałaczki (lub słomki do napojów)

4. Na szyi przewiązujemy kokardkę – bardzo cienki i wąski paseczek marchewki.

5. Ustawiamy baranka na talerzyku, ozdobionym sałatą, natką pietruszki lub szczypiorkową trawką.

Podczas śniadania Wielkanocnego uważajcie na wykałaczkę!

Pomysłodawca pracy: Pani Agata Wawer dyrektor i założyciel przedszkoli Ciuchcia Puch Puch  (dawniej Zielona Ciuchcia)

   ZOBACZ RÓWNIEŻ:   

 

Inne Artykuły: