Wegańska babka drożdżowa

Wegańska babka drożdżowa

Wielkanoc nie może się obejść bez babki drożdżowej. Wegańska babka drożdżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i równie pyszna jak jej tradycyjny odpowiednik. Ciasto można podawać razem z lukrem lub polewą czekoladową. Wegańska babka drożdżowa to świetny deser również dla alergików, którzy nie mogą spożywać nabiału. 

Składniki na wegańską babkę:

  • Pół kostki świeżych drożdży;
  • 50 ml syropu z agawy;
  • 370 g mąki pszennej;
  • 175 g margaryny;
  • 100 ml mleka roślinnego;
  • Starta skórka z pomarańczy i cytryny;
  • Szczypta soli;
  • Opcjonalnie: garść rodzynek, ulubionych orzechów. 

 

Przygotowanie wegańskiej babki wielkanocnej:

Podgrzej lekko mleko i ciepłe przelej do miski. Następnie dodaj świeże drożdże i syrop z agawy. Dodaj trochę mąki i wymieszaj. Zostaw mieszaninę na 5 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Po upłynięciu wyznaczonego czasu dodaj resztę mąki, sól, margarynę oraz starte skórki z owoców. Jeśli przygotowane ciasto wyszło za suche dolej odrobinę ciepłego mleka. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je wtedy pod przykryciem na godzinę, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż ciasto do formy i piecz 30-40 minut. Po wystygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Spróbuj naszego przepisu na wegańską pastę jajeczną

Zobacz też: 

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy!