Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Tort Zamek

Tort  Zamek
 Kuchnia

Tort Zamek

21 maja, 2008

Dziecięce przyjęcie nie może obyć się bez prawdziwie królewskiego tortu. A tort w kształcie zamku będzie pyszną ozdobą balu zarówno małej księżniczki, jak i królewicza.

Składniki:

  • Gotowe lub upieczone własnoręcznie spody do tortów;
  • babka piaskowa (foremka),
  • krem do tortów,
  • kolorowe żelki o różnych smakach i kolorach, żelowe paski, pisaki do tortów,
  • wafelek do lodów.

    Wykonanie:  1. Jeśli masz gotowe spody do tortów, poucinaj zaokrąglone brzegi tak, żeby powstał kwadrat. Z babki piaskowej wytnij mniejsze kwadraty. Ubij krem i za jego pomocą sklej ze sobą wszystkie warstwy tortu.
     2. Jedną z uciętych okrągłych części spodów ułóż na przedniej części powstającego zamku (zanim to zrobisz – sklej za pomocą kremu wszystkie warstwy).
     3. Pokryj całość kremem.
     4. Kremem pokryj również wafelek od lodów i umieść go na szczycie konstrukcji.
     5. Teraz pozostało tylko ozdobić zamek kolorowymi pisakami, żelkami, a z żelowych pasków przykleić okna, drzwi i zrobić flagi.

    Gotowe! Pozostało tylko ubrać się w iście królewski odświętny strój i czekać na gości.

    Uwaga:

    Jeśli wypiekasz ciasto do tortu własnoręcznie -najlepiej upiecz je w prostokątnej dużej brytfannie. Po upieczeniu potnij ciasto na kwadraty (większe do podstawy tortu, zaś mniejsze – do zrobienia drugiego poziomu zamku). 

    Zobacz też:

    Inne Artykuły: