Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Szkoła zdrowego żywienia / Sok, napój, czy nektar? Co warto wiedzieć…

Sok, napój, czy nektar? Co warto wiedzieć…
 Kuchnia,

Sok, napój, czy nektar? Co warto wiedzieć…

29 maja, 2009

Wbrew obiegowej opinii, istnieje duża różnica pomiędzy sokami 100% oraz napojami i nektarami. Na czym ona polega?

Artykuł sponsorowany

Soki 100% bez dosypywania cukru otrzymuje się wyłącznie z owoców, bez żadnych dodatków (takich jak cukier, czy chemiczne aromaty). Dlatego ich wartość odżywcza jest  prawie taka sama jak owoców i soków świeżo wyciskanych.

Mimo braku jakichkolwiek dodatków chemicznych, takch jak konserwanty, soki 100% mają długi termin przydatności do spożycia, gdyż wytwarza sie je na  zaawansowanych technologicznie sterylnych liniach produkcyjnych oraz pasteryzuje.

Nektar to rozcieńczony wodą, świeży lub odtworzony z koncentratu sok z dodatkiem cukru. Ilość soku użyta do wyprodukowania nektaru waha się zależnie od smaku od 25 do 50%.  Mniejsza ilość soku w tym produkcie musi zostać uzupełniona cukrem (najczęściej ok. 20 łyżeczek na 1 litr) i wodą (dodatek ok. 440 ml na 1 litr).

Napój owocowy to zwykle jeszcze bardziej rozcieńczony wodą sok z dodatkiem cukru.  Napoje mogą zawierać 5-20% soku oraz syntetyczne barwniki, chemiczne konserwanty, aromaty, a także sztuczne środki słodzące.

Reasumując, jeżeli w 1 litrze soku jabłkowego bez dodatku cukru znajduje się sok z 10 jabłek, w tej samej ilości nektaru z jabłek jest już tylko 5 owoców, woda (ok. 440 ml na litr!) i ok 20 łyżeczek cukru, a w napoju – zaledwie 2 jabłka oraz zwykle jeszcze większa ilość cukru i wody w zamian za mniejszą ilość owoców, a często także syntetyczne brawniki czy chemiczne konserwanty.

Więcej informacji znajdziesz na www.fortuna.com.pl 

Przeczytaj też:

 

 

Inne Artykuły: