Sałatka z cukinią i rukolą

Sałatka z cukinią i rukolą

Sałatka z cukinią i rukolą

Idealna sałatka na słoneczne dni. Jeżeli nie masz koncepcji na przystawkę, w sam raz na rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką? Wykorzystaj słoneczną aurę i przygotuj sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

Składniki:

garść liści sałaty - mytej Rukoli (marki Eisberg)

1 cukinia

kilka zielonych oliwek

2 czerwone pomidory 

2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu  

Wykonanie:

Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, 
a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie 
i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem. 

Dressing:

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy extra vergine

szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku

szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku

pół łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej

pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę. 

JAK SERWOWAĆ: