Przepis na naleśniki z grzybami

Przepis na naleśniki z grzybami

Zbliża się jesień - a to oznacza, że zaczynamy sezon na grzybobranie! Te przepyszne dary lasu polskich są znakomitą bazą do wielu posiłków, których smak zachwyca. Przedstawiamy przepis na przepyszne naleśniki z grzybami!

Składniki na farsz:

- cebula                                                           1szt.

- olej rzepakowy                                           2 łyżki

- pieczarki                                                       500g

- podgrzybki świeże                                     500g 

- Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica)150ml

- świeży tymianek                                         5-6 gałązek

- ser żółty                                                          150g

- sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- mleko                                    300 ml

- mąka pszenna                    1 szklanka

- jajko                                       1 szt.

- sól, cukier do smaku

- olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Sposób przyrządzenia:  

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!

Sprawdź też:

Placki ziemniaczane z cukinią
Bliny z łososiem na szybko
Ziemniaki pieczone w folii