Przecier pomidorowy pasteryzowany
16 sierpnia, 2016To znakomity pomysł na przechowanie pomidorów. Taki przecier użyjesz zarówno do zrobienia sosu jak i zupy pomidorowej. Dzięki pasteryzacji warzywa zachowają witaminy.
Wykonanie:
1. Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, dodaj sól i na krótko zagotuj.
2. Gdy tylko będą miękkie – zdejmij je z ognia i przetrzyj. Jeśli pomidory ostygły w czasie przecierania należy je podgrzać.
3. Wlej przecier do gorących czystych słoików, zakręć.
4. Ustaw słoiczki w garnku do pasteryzacji tak, żeby się ze sobą nie stykały, zalej gorącą wodą i pasteryzuj w temperaturze 85 – 90 st. C przez pół godziny (doprowadź wodę do stanu podwrzenia i utrzymuj taką temperaturę).
5. Po zakończeniu pasteryzacji wymień wodę stopniowo z gorącej na zimną, a gdy słoiki z przetworem zupełnie wyschną, wysusz je i odstaw w chłodne miejsce.