Przecier jabłkowy
 Kuchnia,

Przecier jabłkowy

12 lipca, 2016

Przecier jabłkowy zrobisz szybko i łatwo. To znakomita baza do wszelkich deserów z jabłkami – szarlotek, naleśników, ciast, kasz dla malucha i innych deserów. Przygotowany przecier jabłkowy możecie zjeść od razu, ale także zapasteryzować.

Składniki:

  • 4 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • goździki i cynamon (jeśli lubisz),
  • skórka z cytryny i pomarańczy.

Wykonanie:

Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Ułóż je w dużym garnku. Zasyp jabłka cukrem i odczekaj z pół godziny, aż puszczą sok. Teraz podduś je na wolnym ogniu przez kilka minut, uprzednio dodaj przyprawy i skórkę z cytrusów.

Gotowy mus wkładaj do dokładnie umytych i wysuszonych słoiczków – im mniej miejsca zostawisz pod wekiem, tym lepiej. Pasteryzuj przez 15 minut.

Inne posty: