Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
 Dania z indyka na każdą okazję,

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

11 lutego, 2016

Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. Dzień, w którym pozytywne emocje udzielają się każdemu. I choć niektórzy twierdzą, że Walentynki to jedynie amerykański wymysł, to warto, by tego dnia  sprawić swojej drugiej połówce smakowitą niespodziankę.

Pomysłów na prezenty jest bez liku. Począwszy od symbolicznych maskotek, po okazałe bukiety kwiatów, na perfumach skończywszy. Jednak najbardziej doceniane są prezenty, które przygotowujemy własnoręcznie. Przykładem może być wykwintna kolacja, bowiem idąc za radą naszych babć i kierując się dobrze znanym powiedzeniem najprostsza droga do serca ukochanej osoby wiedzie właśnie przez żołądek. Co więcej, od dawien dawna wiadomo, że niektóre produkty potrafią wpływać na dobry nastrój i pobudzić zmysły – zatem warto
wyczarować z nich wykwintną ucztę.  

Uczta dla dwojga

Wybór menu na walentynkową kolację to wyzwanie. Na szczęście do dyspozycji mamy niezastąpione i sprawdzone afrodyzjaki. Ostrygi, czekolada, krewetki czy lubczyk znane są wszystkim. Jednak „magiczne” właściwości mają także inne produkty. Na przykład niepozorne chilli – nie tylko wydobywa aromat potraw i nadaje im wyrazistego smaku, ale także działa rozgrzewająco oraz stymulująco, uwalniając hormony szczęścia. Podobne  zalety kryje w sobie czosnek. Posiada on potężną dawkę miłosnej mocy, pozytywnie wpływając na wzrost witalności. Czosnkowy aromat zaklęty jest między innymi w wędlinach, czego przykładem jest pozbawiona dodatku fosforanów i glutenu Kiełbasa Krucha Kmicica firmy Gzella.

Przygotowując romantyczną kolację należy pamiętać, by dania kusiły tak wyglądem, jak
i oczywiście zapachem oraz smakiem. Niebanalną propozycją, która z powodzeniem posłuży za danie główne będzie pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną. Dzięki przyprawom potrawa z pewnością podziała na zmysły. Jeśli zatroszczymy się także
o odpowiednią oprawę – elegancko nakryty stół, świece i nastrojową muzykę zyskamy pewność, że wspólnie spędzony czas pozostanie na długo w naszej pamięci.

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • filet z indyka firmy Gzella 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
  • oliwa 100ml             
  • sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
  • majeranek 3 łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 100g
  • mąka pszenna 100g
  • rosół lub bulion 1l
  • śmietanka słodka 18% 100g
  • pieprz biały, gałka muszkatołowa  do smaku
  • konfitura z żurawiny 6 – 7 płaskich łyżek
  • płatki chilli
  • natka pietruszki                                   

Wykonanie:

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok. 1 godzinę.

Masło rozpuścić  w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.

Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego! 

 

FOT: materiały prasowe

Inne posty: