Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Dania z mięsa / Muffinowe cukinie z kiełbasą

Muffinowe cukinie z kiełbasą
 Dania z mięsa,

Muffinowe cukinie z kiełbasą

15 maja, 2017

Cukinia  to bogate źródło cennych witamin, warzywo lekkostrawne i przede wszystkim bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje w wersji na ciepło! Przedstawiamy przepis na muffinowe cukinie nadziewane kiszką ziemniaczaną! 

Składniki:

– Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)                          200g

– Kiełbasa                                                                                  100g

– cukinie młode okrągłe                                                          2szt. 

– rozmaryn świeży                                                                   1 gałązka

 

Dip z pomidorów suszonych:

– pomidory suszone z oleju (razem z olejem)                     200g

– bazylia świeża                                                                         3 gałązki

– papryka słodka                                                                       1 łyżeczka

– papryka ostra                                                                          1 łyżeczka

– woda                                                                                         100ml

– cukier brązowy                                                                       1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.

Wykonanie:

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut.

Podawać z dipem z suszonych pomidorów.

Smacznego!

Inne Artykuły: