Mini przewodnik po herbatach
 Kuchnia

Mini przewodnik po herbatach

16 lipca, 2016

Picie herbaty jest nieodłączną częścią naszego życia. Filiżanką tego cudownego gorącego napoju zaczynamy i kończymy dzień. Co warto wiedzieć o herbacie i jaki gatunek wybrać dla siebie? Oto mini przewodnik herbaciany, przeczytaj go.

Jak odkryto herbatę

Trudno jest ustalić, od kiedy ludzie zaczęli pić herbatę. Na pewno nikt tego nie wie, jednak podejrzewa się, że herbata zagościła w naszych domostwach już ponad 5 000 lat temu (początkowo była to tylko zielona herbata). Jak się wszystko zaczęło? Tego też na pewno nie wiemy, ale przyjrzyjmy się legendzie. Jedna z nich głosi, że herbatę odkryto przez przypadek. A wszystko zaczęło się tak: kilka listków herbaty spadło do kociołka z gotującą się wodą i po kilku chwilach powstał cudowny w smaku napar. Skosztowawszy go, Chiński imperator odkrył nie tylko jego cudowny smak i aromat, ale także właściwości pobudzające i oczyszczające umysł. Od tej pory zaczęto masową produkcję herbaty.

Czym jest herbata?

Herbaty: czarna, zielona, biała i pu-erh pochodzą z tej samej rośliny – krzewu herbacianego (Camellia Sinensis). Zupełnie inne są jednak procesy produkcji, jakim poddawane są liście w celu otrzymania produktu końcowego.

Pojawienie się różnych gatunków herbat to rezultat błędów przy produkcji zielonej herbaty. Smak, właściwości i wygląd herbaty to wynik wielu czynników. Kraj pochodzenia, panujący tam klimat, ilość opadów, skład gleby, metoda kultywacji, czas zbioru – to wszystko decyduje o unikatowych właściwościach smakowych herbaty.

Jednak o rodzaju herbaty decyduje nie to, z jakiego krzaku zebrano liście, tylko rodzaj obróbki, w którym stopień fermentacji odgrywa rolę decydującą.

Największymi producentami herbaty na świecie są: Indie, Chiny, Sri Lanka (Cejlon) i Kenia, które odpowiadają łącznie za ponad 70% światowej produkcji.

Rodzaje herbat

Herbata czarna

Proces produkcji czarnej herbaty składa sie z pięciu faz przetwarzania herbacianych liści: suszenie, zwijanie, fermentacja, wypalanie i sortowanie. Czarne herbaty zawierają najwięcej teiny ze wszystkich gatunków (poziom teiny w herbacie zależy od stopnia sfermentowania). Warto po nią sięgać wówczas, kiedy chcemy się pobudzić.

Czarna herbata świetnie komponuje się z aromatami owocowymi, kwiatowymi, cynamonem, kardamonem, goździkiem, wanilią, a także alkoholem. Jeśli chcesz szybko zamienić picie herbaty w ucztę, zastosuj następującą sztuczkę: wrzuć do naparu odrobinę skórki z pomarańczy, cytryny lub plasterek suszonego jabłka, bądź cynamonu.

Herbata zielona

W procesie produkcji zielonej herbaty nie występuje faza utleniania. Tu świeżo zerwane liście poddawane są działaniu gorąca – pary lub wysokiej temperatury blachy, na której są rozłożone. Jej właściwości lecznicze od wieków są wykorzystywane w chińskiej i japońskiej medycynie. Napój ten chroni m.in. przed zawałem serca, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, przeciwdziała próchnicy, jest dobry także na stres.

Herbata earl grey

Nazwa „Earl grey” pochodzi od nazwiska angielskiego lorda Charlesa Greya, który w dowód wdzięczności został obdarowany przez chińskiego mandaryna herbatą aromatyzowaną olejkiem bergamotowym. Pomarańcza bergamota to podgatunek pomarańczy gorzkiej. Olejek lub aromat pozyskuje się ze skórki owoców, kwiatów i liści.

Herbata earl grey to najpopularniejszy wariant smakowy herbaty czarnej na świecie.

Herbata biała

Jest to najdroższy rodzaj herbaty, ponieważ do jej produkcji zbiera się tylko pączek oraz pierwszy i drugi listek wierzchołkowy z krzewu herbacianego. Nie zostaje poddana żadnym procesom poza suszeniem. Napar odznacza sie jasną barwą i delikatnym smakiem. Tak jak zielona herbata, ma właściwości pozwalające nam dłużej cieszyć się młodością i dobrym zdrowiem (nazywa się ją „eliksirem młodości”). Pobudza krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu. Ma działanie orzeźwiające i wspomagające koncentrację.

Herbata pu-erh

Od herbaty czarnej różni sie tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Jest bardziej gorzka niż herbata czarna. Nazywana jest tez „mordercą tłuszczu”. Naukowcy podają, że pu-erh ma wiele właściwości leczniczych, m.in. wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne oraz łagodzi działanie alkoholu.

Napary owocowe i ziołowe

Słowem „herbata” zwykło sie określać również susz owocowy i ziołowy, który zaparza sie podobnie, jak klasyczną herbatę – czarną bądź zieloną. Właściwości naparów owocowych i zielonych zależą od zawartych w nich owoców i ziół.

Dobrodziejstwa herbaty

Herbata zawiera dwa razy mniej kofeiny (zwanej w przypadku herbaty teina) niż kawa, dzięki czemu można pić nawet 10 filiżanek tego napoju dziennie. Wartość kaloryczna herbaty bez cukru, mleka czy innych dodatków jest bliska zeru.

Herbata (zarówno czarna jak i zielona) zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, więcej niż czerwone wino! Badania naukowe potwierdziły, ze regularne picie herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów i raka.

Mimo, iż herbata jest bogata w potas, ma bardzo niską zawartość sodu, co sprawia, że jest idealnym napojem dla osób cierpiących na nadciśnienie, jest też doskonałym źródłem fluorku wzmacniającego szkliwo zębów.

To wszystko sprawia, że możesz sięgać po herbatę tak często, jak masz na to ochotę.

Zdrowsza herbata – czarna, czy zielona?

Do niedawna uważano, że najzdrowsza jest herbata zielona (pod względem zawartości antyoksydantów). Najnowsze badania wykazały jednak, że korzyści płynące z picia herbaty czarnej i zielonej są porównywalne, oba rodzaje sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. W efekcie wybór herbaty pozostaje wyłącznie kwestią gustu.

Foto: Istockphoto.com

Przeczytaj również:

 

Indyjskie napoje na przeziębienie, które pomagają wzmocnić odporność
 Kuchnia,

Indyjskie napoje na przeziębienie, które pomagają wzmocnić odporność

31 marca, 2020

Wiosenno-zimowe zmiany pogody na przełomie marca i kwietnia nie pomagają podjąć właściwej decyzji, w jakim stroju wyjść z domu. Poza tym długo oczekiwana dodatnia temperatura może się okazać bardzo zwodnicza. Wiatr wciąż nie jest wiosenny – a chodzenie bez czapki i szalika w wyimaginowanym ciepłym słońcu może stać się dla ciebie niebezpieczne. Jeśli masz pierwsze objawy przeziębienia, ale jednocześnie chcesz obejść się bez leków i antybiotyków, na ratunek przyjdą domowe napoje, które szybko postawią cię na nogi i poprawią twoje samopoczucie.

 

Oto 3 najfajniejsze indyjskie przepisy na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniem.

Napój infekcyjny

Guru zdrowego stylu życia i specjalista medycyny integracyjnej Luc Coutinho twierdzi, że to domowe lekarstwo na przeziębienie nigdy nie zawodzi.

 

Składniki:

1 mały kawałek imbiru;

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;

1 łyżeczka liści trawy cytrynowej;

2 goździki;

2 groszek czarnego pieprzu;

1 łyżeczka suszonego tymianku;

1 łyżeczka oregano.


Połącz składniki z czterema filiżankami gorącej wody i zagotuj. Gotować na wolnym ogniu, aż około połowa zawartości wyparuje.

Napój imbirowy z miodem manuka wzmacnia odporność

„Napój zawiera substancje przeciwzapalne, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zapobiegać przeziębieniom, łagodzą ból gardła i zwalczają osłabienie” – mówi bloger Shagun Hanna.

Składniki:

2 łyżeczki soku imbirowego;

1-2 łyżeczki miodu manuka;

1/2 cytryny.

Zalej wszystkie składniki ciepłą wodą i pozwól im się zaparzyć. Gdy napój nieco ostygnie, dodaj miód. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie, miód się przegrzeje i straci niektóre korzystne właściwości. Nawiasem mówiąc, uważa się, że nowozelandzka odmiana manuka ma silniejsze właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, dlatego często jest stosowana jako środek przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy. Manukę możesz zastąpić dobrej jakości miodem.

Przyprawiona herbata z mlekiem kokosowym

Innym przepisem napoju na odporność jest herbata z mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Składniki:

1 łyżeczka kurkumy;

1 łyżeczka kardamonu;

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;

1 łyżeczka oleju kokosowego;

1 laska cynamonu;

2 małe plasterki imbiru;

1-2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego.

Wszystko znów jest proste: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, a następnie ochłódź napój i ciesz się chwilą!

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej
 Kuchnia,

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej

30 marca, 2020

Ostatnio gryka stała się prawdopodobnie najbardziej „medialnym” zbożem. Wszyscy o niej mówią, piszą i polują w sklepach. Praktyka kupowania gryki w kilogramach jest bardzo kontrowersyjna, ale co najmniej jedno opakowanie w domu powinno być konieczne. Mówimy, dlaczego gryka jest produktem pierwszej potrzeby zdrowej diety.

Jakie są właściwości odżywcze kaszy gryczanej?

Dużo błonnika w gryce. Wysoka zawartość błonnika w kaszy gryczanej ma dwie ogromne zalety. Po pierwsze, błonnik pokarmowy jest niezwykle korzystny dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Po drugie, błonnik daje uczucie sytości, co oznacza, że po zjedzeniu na śniadanie talerza z kaszą gryczaną nie będziesz chciał jeść przez bardzo długi czas.

Dużo białka w kaszy gryczanej. Gryka jest jednym z rekordowych produktów pod względem zawartości białka roślinnego. Dzięki dobrze zbilansowanemu składowi aminokwasów białko gryki ma bardzo wysoką jakość. Dlatego tak bardzo ją kochają sportowcy, weganie i wegetarianie.

Kopalnia minerałów w kaszy gryczanej. Skład mineralny gryki jest znacznie bogatszy niż w przypadku innych zbóż. Zawiera mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Minerały te zapewniają korzyści dla wszystkich układów organizmu: żelazo i miedź są odpowiedzialne za zdrowie układu sercowo-naczyniowego, magnez za funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze, fosfor i mangan są niezbędne do prawidłowego metabolizmu, regeneracji tkanek, wzrostu i rozwoju organizmu.

Przeciwutleniacze w kaszy gryczanej. Godna podziwu jest również ilość przeciwutleniaczy w gryce. Chronią komórki ciała przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, zwiększają odporność i spowalniają proces starzenia.

Regularne spożywanie gryki pomaga utrzymać kontrolę poziomu cukru we krwi. Wysoki poziom błonnika, niski indeks glikemiczny sprawiają, że gryka jest doskonałym produktem do zapobiegania cukrzycy typu 2. Ponadto substancje zawarte w kaszy gryczanej są w stanie zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, zmniejszać stany zapalne i normalizować ciśnienie krwi. Co więcej, gryka jest jednym z najbezpieczniejszych źródeł węglowodanów dla osób monitorujących wagę. Dietetycy zalecają spożywanie gryki nawet dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem
 Kuchnia,

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem

3 marca, 2020

Ciekawym pomysłem na prosty i aromatyczny obiad, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia, będzie makaron tagliatelle z grzybami i boczkiem. By przygotować ten naprawdę sycący makaron z grzybami, wykorzystaj suszone lub mrożone borowiki. Dodając przyprawy takie jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek, sprawisz, że Twoje tagliatelle z grzybami i boczkiem będzie bardziej lekkostrawne.

Składniki:

50 g boczku z komina ZM Pekpol z dodatkiem naturalnych przypraw

400 g makaronu tagliatelle

100 g borowików

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

250 ml słodkiej śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozmrożenia borowików. Następnie do osolonej wody wrzucamy wstążki makaronu, gotujemy al dente, odcedzamy w durszlaku i hartujemy. Boczek kroimy na paski, a cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażenia, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i wszystko chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę i przyprawiamy sól i pieprz do smaku, a następnie łączymy z makaronem. Po podgrzaniu gotowe danie  nakładamy na talerze i na wierzch posypujemy posiekaną  natką pietruszki i startym serem.

158,00 
Dzbanek do mleka Edge jest zainspirowany tradycyjnym kunsztem śródziemnomorskim. Zaprojektowany...
311,00 
Naturalna, prosta skrzynia Dania. Będzie praktycznym elementem w klimacie skandynawskim...
446,00 
Naturalna, prosta skrzynia Dania. Będzie praktycznym elementem w klimacie skandynawskim...
446,00 
Naturalna, prosta skrzynia Dania. Będzie praktycznym elementem w klimacie skandynawskim...
Post 2
 Dania z mięsa,

Post 2

2 grudnia, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Woman preparing a gift on floor

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!
 Czas z dzieckiem,

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!

4 marca, 2019

Z niektórych elementów kuchennego wyposażenia korzystamy znacznie częściej. Jakie akcesoria kuchenne przydadzą się do wykonania każdego posiłku? Przedstawiamy Wam listę 10 akcesoriów kuchennych od firmy Rig Tig, które oprócz swojej użyteczności sprawią, że każda kuchnia zyska niepowtarzalny design.

 

  1. Komplet miseczek – różnej wielkości, przydadzą się do wykonania sałatek, ciast czy sosów. Designerskie miski Rig Tig są dostępne w stonowanych kolorach, dzięki czemu dopasują się do każdej kuchni. 
  2. Deska do krojenia – kuchenny niezbędnik, który wykorzystujemy codziennie przy każdym posiłku. Dlatego ważne jest, żeby była wykonana z trwałych, porządnych materiałów. Deska do krojenia firmy Rig Tig jest dostępna w kilku kolorach, które idealnie pasują do minimalistycznych, nowoczesnych wnętrz.

     

 

3. Przygotowanie ciast i odmierzanie porcji nigdy nie było prostsze! Łyżka-miarka Rig Tig sprawi, że już nigdy nie będziemy mieli kłopotu z odliczeniem odpowiedniej ilości przyprawy.

4. Podstawka-łapka do gorących naczyń zabezpiecza przed poparzeniem. Wykonana z silikonu świetnie izoluje temperaturę, wytrzymując nawet do 200 stopni! Podstawki Rig Tig są estetyczne i w pięknych kolorach, które nadadzą kuchni nowego charakteru.

 

 

      

5. Słoiki – potrafią wyeksponować produkty takie jak: makarony o różnych kształtach i kolorach, kasze, ryże i różnego rodzaju ziarna. Proste słoiki od Rig Tig pasują do każdego wnętrza, są świetnym uzupełnieniem każdej spiżarni.

6. Karafka na wodę – przyda się w każdym domu. Designerską karafkę Rig Tig możesz postawić na stole przy posiłku. Przed podaniem możesz trzymać ją w lodówce, aby woda lub ulubiony sok podać schłodzony.

7. Pojemnik na chleb – świeże, pokrojone pieczywo wymaga pięknego zaprezentowania. Specjalnie zaprojektowana taca Rig Tig zachowuje chrupiący chleb na dłużej. Naturalne kolory pojemników idealnie wyeksponują pieczywo na naszych stołach.

   

8. Młynek do pieprzu – świeżo zmielone przyprawy zupełnie inaczej pachną i dłużej utrzymują swoje walory smakowe. Młynek Rig Tig oprócz swojej podstawowej funkcji pięknie się prezentuje – jego minimalistyczne kształty pasują do każdej nowoczesnej kuchni.

9. Szklany kubek-miarka – podobnie jak mierząca łyżeczka ułatwi dokładne odmierzenie prawidłowych składników do przygotowywanej potrawy. Wybierając kubek firmy Rig-Tig zyskujesz pewność trwałego wykonania.  

10. Dyfuzor na płyny – taki mały gadżet a potrafi zmienić wystrój kuchni. Przelane płyny z opakowań do minimalistycznego dyfuzora Rig-Tig sprawią, że kuchnia będzie wyglądać znacznie estetyczniej. Przezroczyste ścianki pozwalają na stałe kontrolowanie ilości płynów.

                 

Zapewniamy, że przy wykorzystaniu tych akcesoriów gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością! Przygotowanie potraw nigdy nie będzie bardziej stylowe! Akcesoria Rig Tig to świetny przykład na to, że piękno tkwi w prostocie. Odwiedź nasz sklep internetowy i odkryjcie więcej przydatnych akcesoriów do kuchni. 

 

Nowa kuchnia na niewielkiej przestrzeni? – sprawdź jak ją funkcjonalnie urządzić! 

Jak odświeżyć kuchnię na wiosnę? Słów kilka o dekoracyjnych naklejkach na lodówkę. 

 

 

 

 

Wegański żurek
 Kuchnia,

Wegański żurek

27 lutego, 2019

Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gościwypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole. 

Składniki na wegański żurek:

  • 2 łyżki oleju
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • Łyżka majeranku
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:

Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami. 

 

 

 

Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj: 

Jak zrobić wegański majonez?

Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.

Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.

Wegański majonez
 Kuchnia,

Wegański majonez

21 lutego, 2019

Majonez jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do sałatek, kanapek, przystawek, dressingów oraz sosów. Z czego samemu przygotować pyszny, aromatyczny i roślinny majonez wegański? Dobrze przyprawiony nie odbiega smakiem od tradycyjnego odpowiednika. 

 

Składniki na domowy wegański majonez:

  • 50 ml niesłodzonego mleka sojowego;
  • Pół łyżeczki octu winnego;
  • Opcjonalnie: łyżeczka musztardy do smaku;
  • 100 ml delikatnego oleju (może być słonecznikowy, klasyczny rzepakowy lub z pestek winogron);
  • Pół łyżeczki płatków drożdżowych;
  • ¼ łyżeczki czarnej soli;
  • Szczypta zwykłej soli kuchennej;
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

 

Przygotowanie wegańskiego majonezu:

Na początku dodaj ocet do mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść mieszaninę w blenderze lub wysokim naczyniu do blendera ręcznego. Dodaj do składników musztardę i płatki drożdżowe. Miksuj wszystko przez minutę. Potem stopniowo dodawaj olej, na końcu dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

 

Wegański majonez możesz dodać do sałatki, wielkanocnych przystawek czy też grillowanych warzyw. 

 

Szykujesz wegańską Wielkanoc? Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy!–>

Wegańska pasta jajeczna

Wegańska babka drożdżowa