Migdały w kuchni
26 lipca, 2016Migdały to samo zdrowie. Chronią przed rakiem, odżywiają mózg, łagodzą zgagę, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto więc zaopatrzyć naszą kuchnię w produkty stworzone na bazie migdałów – mąkę, mleko oraz masło.
Mąka migdałowa – to nic innego niż drobno zmielone migdały. Mąką jest bezglutenowa, ma naturalnie słodki smak i okazuje się niezastąpiona, gdy chcemy przygotować smaczne i zdrowe ciasto. Jest bogatym źródłem białka, cynku, magnezu oraz witamin z grupy B. Mąkę migdałową można z powodzeniem stosować do wypieków, przygotowania sosów oraz pożywnych słodkich koktajli.
Mleko migdałowe – idealny zamiennik mleka krowiego dla osób, które nie tolerują laktozy występującej w nabiale. Produkt ten ma niewiele kalorii (zaledwie 24 kcal na 100 ml), za to obfituje w składniki odżywcze i ma subtelny lekko słodki smak. Idealny do smoothie oraz deserów.
Masło migdałowe – ma charakterystyczny smak, bardzo dobrze łączy się z owocami typu banan lub jabłko. Możemy wykorzystać masło migdałowe do przygotowania zdrowych deserów, wegańskich ciastek lub koktajli owocowych. Produkt jest dosyć wysokokaloryczny, ale idealnie zaspokaja głód, obniża cholesterol i nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: