Kuchnia gwiazd – tarta ze szpinakiem Demi Moore
20 czerwca, 2016Demi Moore jest wegetarianką, a ostatnio nawet przeszła na dietę wegańską. Nie wyobraża sobie życia bez szpinaku. Je go na surowo, przygotowuje smoothis, gotuje, ale najbardziej lubi tartę ze szpinakiem.
Jest to przepis na delikatną wegetariańską tartę na chrupiącym spodzie.
Składniki:
Ok. 1 kg świeżego szpinaku
2 jajka
oliwa z oliwek
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki mleka
2 łyżki białego sera koziego
10-12 gotowych foremek z ciasta kruchego
Przygotowanie:
Przebierz i dokładnie umyj liście szpinaku. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej 3 starte lub posiekane ząbki czosnku. Włóż szpinak do garnka. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około pięć minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy: pieprz, sól, odrobinę startej gałki muszkatołowej. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj ser kozi, mleko oraz 2 jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Do foremek z ciasta włóż przygotowaną masę ze szpinakiem. Wstaw do piekarnika i podgrzewaj około pięciu minut w temperaturze 170 stopni C. Od razu podawaj.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
Tartinki z jeżynami i bezą |
Jak zrobić domowe burgery wegetariańskie? |
Pomysł na grilla – Roladki z cukinii |