Kotlety wieprzowe z mlekiem
 Dania z mięsa,

Kotlety wieprzowe z mlekiem

29 lipca, 2009

Kotlety wieprzowe namoczone w mleku będą delikatne i nadadzą się nawet dla dzieci. Mielony kminek nie tylko nada tej potrawie doskonałego smaku, ale także dzięki swym zdrowotnym właściwościom poprawi trawienie.

Składniki:

  • 75 dag schabu bez kości,
  • sól,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego Prymat,
  • 3 łyżki masła.

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry, lekko  rozbić je tłuczkiem, posolić, skropić mlekiem, posypać pieprzem i kminkiem i skropić stopionym masłem. Tak przygotowane plastry mięsa ułożyć jeden na drugim i odstawić  w chłodne miejsce, aby skruszały. Następnie układaj je na mocno rozgrzanym ruszcie, skropić stopionym masłem i opiekać z każdej strony po 5-7 min. Podawać z ziemniakami i mizerią.

Post 2
 Dania z mięsa,

Post 2

2 grudnia, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Woman preparing a gift on floor

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Moda na slow food – czyli pysznie i bez pośpiechu
 Dania z mięsa,

Moda na slow food – czyli pysznie i bez pośpiechu

5 września, 2017

Naszym codziennym życiem rządzi pośpiech. Widać to też w naszej diecie. Wybieramy produkty, które szybko zaspokajają nasz głód – tu i teraz. Nie dbamy o jakość wybieranego pożywienia i nie mamy czasu delektować się posiłkiem. Czasem jednak warto odrobinę zwolnić, by zadbać o siebie i wybierać mądrze. Czerpanie prawdziwej przyjemności z dobrego, wartościowego jedzenia to kwintesencja zdrowego stylu życia i filozofii Slow Food.

Sery, wędliny, warzywa i inne popularne produkty spożywcze kupujemy prawie każdego dnia. Jednak czy pomidor pomidorowi równy? Czy każdy twarożek wyprodukowany jest z wysokiej jakości mleka, a wędlina to wyłącznie naturalny produkt? Wiemy, że rzeczywistość nie jest tak różowa, warto więc zastanowić się, dlaczego sięgamy po produkty, które nie są zgodne z tym, czego tak naprawdę od nich oczekujemy? Przecież dzisiaj możemy wybierać spośród tak wielu smacznych, wysokiej jakości przysmaków regionalnych. W trosce o samego siebie zwolnijmy nieco tempo i wybierajmy produkty z większą uwagą, kierując się nie tylko ceną czy atrakcyjnym opakowaniem. Warto czytać etykiety i wkładać do koszyka naturalne produkty pochodzące ze sprawdzonych miejsc o dobrej opinii. 

Znaną zwolenniczką kuchni slow food jest Dorota Zalepa, autorka bloga Kameralna, która promuje lokalne wyroby, tradycyjne receptury i wysoką jakość produktów. – Posiłki slow food są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale przede wszystkim pozbawione konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Bundz owczy, kiełbasa lisiecka, wino jabłkowe, czy miód pitny od małych dostawców mają niesamowity smak. Podobnie Kurczak Zagrodowy chowany wyłącznie w niewielkich gospodarstwach na Podlasiu, z daleka od dużych miast ma inny smak niż kurczaki standardowe. Z pewnością na walory smakowe ma wpływ naturalna metoda chowu. Kurczaki tak jak u naszych babć mają kurniki z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Podczas chowu nie podaje im się antybiotyków, a żywione są wyłącznie karmą roślinną bez GMO. Sięgając po Zagrodowego każdy ma pewność, że wybiera naturalne, wartościowe mięso doskonałe dla dzieci i dorosłych. – mówi Dorota.

Oprócz starannego wyboru tego, co jemy, slow food to także delektowanie się potrawami w spokoju, a dosłownie „powolne jedzenie„. Ta filozofia ma oczywiście szerszy wymiar, przenosząc się na inne sfery życia. Jemy powoli, ucztujemy przy stole, w gronie znajomych, przyjaciół, rodziny – nieśpiesznie czerpiemy przyjemność z jedzenia i pozytywną energię z otoczenia, w którym się znajdujemy.

Przywoływana już przez nas autorka bloga Kameralna na swojej platformie umieszcza przepisy, które idealnie wpisują się w ideę slow food. Jedną z propozycji są chrupiące podudzia z Kurczaka Zagrodowego z warzywami.

Chrupiące podudzia z Kurczaka Zagrodowego z warzywami

Składniki:

8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka i ostra papryka

 

Składniki na pieczone warzywa:

2 bataty
1 cukinia
1 papryka
łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Podudzia z Kurczaka Zagrodowego dokładnie myjemy i osuszamy papierem. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem i majerankiem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane ząbki czosnku i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możemy odstawić kurczaka na całą noc do lodówki i upiec następnego dnia, wtedy podudzia będą bardziej aromatyczne.

Układamy podudzia w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas je obracamy, by równomiernie się upiekły. Na 10 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni, by uzyskać chrupiącą skórkę.

Bataty obieramy i kroimy na paski, cukinię kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na podłużne kawałki. Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywami, w odstępach 10 cm układamy kawałki oleju kokosowego. Warzywa wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni. Ja piekę je razem z kurczakami do momentu aż będą miękkie. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest je obrócić.

Podudzia podajemy z warzywami.

Smacznego!

Sprawdź też:

Prosty i szybki pomysł na obiad – czyli dania jednogarnkowe
Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
Pomysł na grilla – polędwiczki

Prosty i szybki pomysł na obiad – czyli dania jednogarnkowe
 Dania z mięsa,

Prosty i szybki pomysł na obiad – czyli dania jednogarnkowe

4 września, 2017

Przestawiamy, jakich dań jednogarnkowych warto spróbować! Dania takie  jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto to idealny pomysł na mało skomplikowany i apetyczny obiad. Tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma długą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Zapraszamy na naszą kulinarną podróż!

Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Ponadto umiejętnie planując przyrządzenie tego typu obiadu możliwe jest zakończenie kucharzenia bez ubrudzenia nadmiernej ilości sztućców i naczyń. Na korzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty i wielowymiarowy smak, który możliwy jest do osiągnięcia dzięki swobodnemu przenikaniu się kluczowych aromatów wszystkich składników.

Węgiersko-polskie inspiracje

Związek kuchni polskiej z węgierską ma zapewne swoje początki w połowie XVI wieku, kiedy to pochodzący z ówczesnego Księstwa Siedmiogrodu Stefan Batory poślubił królową Polski Annę Jagiellonkę. Pomimo zawiłych dziejów historycznych treściwe specjały, przygotowane na bazie warzyw i mięsa na stałe przeniknęły do naszego rodzimego menu. Do najważniejszych z nich należy gulasz, który bez trudny można uznać za kluczowy element polskich obiadów. Mięso duszone z dodatkiem podsmażonej cebuli i wyrazistych przypraw podawane może być tak z ziemniakami, ryżem, jak i makaronem. Danie to w różnych wariacjach obecne jest w kanonie kulinarnym większości krajów europejskich. Do węgierskich smaków należy również leczo, które spotkać można także w menu słowackim, niemieckim, ukraińskim, czeskim, a nawet w Izraelu. Najważniejszymi składnikami są papryki oraz cebula, jednak pełniejszy smak uzyskamy dodając puszkę pokrojonych pomidorów.

Przysmak kowbojów

Mało popularnym w Polsce, niemniej należącym do kanonu kuchni amerykańskiej przysmakiem jest jambalaya – tradycyjna potrawa kreolska, której postawą jest ryż oraz różne dodatki. Do kluczowych smaków zaliczyć należy czosnek, cebulę, pomidory, paprykę, owoce morza lub mięso, które zalewane są wywarem i duszone na małym ogniu. Dawniej dokładna receptura w głównej mierze uzależniona była od rodzaju dostępnych składników. W Ameryce danie jest szczególnie popularne w południowych stanach (zwłaszcza Luizjana), niemniej posiada akcenty zaczerpnięte z również z kuchni europejskiej. Jego hiszpańskim pierwowzorem jest paella, z kolei bardzo podobnym, choć zawierającym mniej składników odpowiednikiem włoskim jest dobrze znane w naszej kuchni risotto. – Dania jednogarnkowe na bazie ryżu wymagają dość długiego gotowania na małym ogniu, dzięki czemu ryż może wchłonąć dużą ilość płynu i nadać daniu odpowiednią konsystencję. Szybkim sposobem na „zagęszczenie” risotto lub kaszotto jest dodanie odrobiny bardzo drobno startego żółtego sera, który szybko połączy składniki i urozmaici smak – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Indyjskie aromaty

Curry znane jest zarówno jako sypka przyprawa, aromatyczna i pikantna pasta, jak również kompletne danie, składające się najczęściej z kurczaka, papryki, cebuli i obowiązkowej odrobiny mleczka kokosowego. Meritum przepisu stanowią niemniej przyprawy intensywne, nieco korzenne, diametralnie odmienne od europejskiej palety smaków, niemniej uwielbiane przez smakoszy z całego świata. Do przygotowania curry można kupić zarówno gotową mieszankę przypraw (masala), jak również pokusić się o jej samodzielne przygotowanie w domu. Decydując się na drugą opcję konieczne jest zaopatrzenie się w kurkumę, pieprz czarny, sól, kolendrę, imbir, chili, gorczycę i kmin rzymski. Kwestia proporcji pozostaje bardzo indywidualna, dzięki czemu możemy przygotować mieszankę bardziej pikantną, bądź delikatniejszą, w zależności od preferowanych smaków. Samo gotowanie jest banalnie proste. Rozpoczynając od mięsa, podsmażamy wszystkie składniki, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym i kremówką oraz doprawiamy dla smaku naszą masalą.

Francuska wykwintność

Także Francuzi nie stronią od bogatych w smaku potraw jednogarnkowych. Francuską wersją gulaszu jest ragoût, który może być serwowany również w wersji zabielanej. Prostym sposobem na osiągnięcie pożądanego smaku i koloru jest dodanie kilku łyżeczek serka topionego, który zadba o odpowiednią konsystencję, wzbogacając jednocześnie smak sosu – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Wspominając o wersjach gulaszu znanych we Francji, nie sposób zapomnieć o wołowinie po burgundzku, rozsławionej przez Julię Child – autorkę licznych książek kucharskich i programów kulinarnych, które sprawiły, że cały świat zakochał się w kuchni francuskiej. Boeuf bourguignon uznawane jest za potrawę dość trudną, przede wszystkim ze względu na długi czas przygotowania. Proste dodatki – boczek, marchewka, cebula, czosnek, pomidory, wino i przyprawy – wraz z najlepszą jakościowo wołowiną powinny być obsmażone i następnie duszone około 3 h w bulionie mięsnym. Jak każde danie jednogarnkowe, także wołowina smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy w pełni przeniknie smakami wszystkich składników.

Sprawdź też:

Wegetariańskie barbecue: Burgery z buraka
Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
Lekki i zdrowy krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Kalarepa nadziewana piersią kurczaka
 Dania z mięsa,

Kalarepa nadziewana piersią kurczaka

7 lipca, 2017

Idealnym pomysłem na wspólny, rodzinny posiłek jest zawsze połączenie zdrowych, sezonowych warzyw z delikatnym mięsem drobiowym. Przedstawiamy Wam przepis na przepyszną kalarepę nadziewaną piersią kurczaka oraz serem feta, danie, które łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!

Nadziewane kalarepki

Składniki:

4 kalarepy
1 pierś kurczaka np. Kurczaka Zagrodowego
100 g sera feta + do dekoracji
1 mała cebula
2 łyżki soku z cytryny
5-6 listków bazylii + do dekoracji
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalarepki obrać, wydrążyć, zachować miąższ z jednej kalarepki (pozostały można wykorzystać do zupy lub surówki). Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą. Pierś drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny, podsmażoną kalarepką z cebulą i doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wydrążone kalarepki skropić pozostałą łyżką soku i oliwą, środki napełnić farszem, piec ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami bazylii.

Sprawdź też:

Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Curry z kurczaka

Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem
 Dania z mięsa,

Wyśmienite przepisy na dania z kurczakiem

16 maja, 2017

Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgnąć po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Przedstawiamy pomysły na to jak smacznie i zdrowo przyrządzić kurczaka!

Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Składniki:

Udka z kurczaka Zagrodowego 4 szt.
Olej rzepakowy    1,5 l
Masło klarowane 500 g
Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
Sól gruboziarnista

Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.

Składniki:

Pomarańcza 2 szt.
Limonki 2 szt.
Grapefruit 1 szt.
Olej rzepakowy
Sól i pieprz
Rzodkiewka kilka sztuk
Szczypiorek

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki. 

Składniki:

Ziemniaki kolorowe 16 szt.
Masło klarowane 1 łyżka
Kiełki groszku cukrowego
Sól

Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. 

Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku. 

 

Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Składniki:

Piersi z Kurczaka Zagrodowego 4 szt.
Tymianek świeży
Rozmaryn świeży
Cytryna     2 szt.
Sól i pieprz
Oliwa wędzona
Masło klarowane

Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Składniki:

Kuskus    200 g
Sok z cytryny
Sól
Olej rzepakowy

Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. 

Składniki:

Bazylia    1 pęczek
Natka pietruszki 1 pęczek
Bulion drobiowy 400 ml
Masło 1 łyżka
Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g

Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

 

Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie, czosnku, tymianku, soli oraz pieprzu
1 cebula pokrojona w kostkę 
1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
100 g sera pleśniowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
200 g makaronu papardelle
200 ml śmietany 36%
4 łyżki oliwy z oliwek
80 g sera parmezan w płatkach
garść posiekanych pomidorów suszonych
gałka muszkatołowa
pęczek zielonych szparagów
pieprz biały mielony, sól

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.

Muffinowe cukinie z kiełbasą
 Dania z mięsa,

Muffinowe cukinie z kiełbasą

15 maja, 2017

Cukinia  to bogate źródło cennych witamin, warzywo lekkostrawne i przede wszystkim bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje w wersji na ciepło! Przedstawiamy przepis na muffinowe cukinie nadziewane kiszką ziemniaczaną! 

Składniki:

– Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)                          200g

– Kiełbasa                                                                                  100g

– cukinie młode okrągłe                                                          2szt. 

– rozmaryn świeży                                                                   1 gałązka

 

Dip z pomidorów suszonych:

– pomidory suszone z oleju (razem z olejem)                     200g

– bazylia świeża                                                                         3 gałązki

– papryka słodka                                                                       1 łyżeczka

– papryka ostra                                                                          1 łyżeczka

– woda                                                                                         100ml

– cukier brązowy                                                                       1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.

Wykonanie:

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut.

Podawać z dipem z suszonych pomidorów.

Smacznego!

Lekkie grillowanie
 Dania z mięsa,

Lekkie grillowanie

28 kwietnia, 2017

Za oknem coraz cieplej. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Zobacz nasze rady na grilla w wersji light. Nie martw się o nadprogramowe kilogramy!

Skup się na lekkich mięsach 

Lepszym wyborem będą filety z piersi kurczaka lub indyka, niż karkówka i boczek. Te pierwsze mają obniżoną ilość szkodliwych substancji, które powstają podczas grillowania. Zrezygnuj z kiełbasy, kaszanki i żeberek, a sięgnij po polędwiczki wieprzowe. 

Nie kupuj w sklepach gotowych mięs, wcześniej zamarynowanych

Przede wszystkim nie będziesz w stanie rozpoznać świeżości mięsa. Chemiczne dodatki i sztuczne aromaty nie pomogą w lekkim grillowaniu. Spokojnie sama przyprawisz mięso, weź podstawowe przyprawy jak pieprz i sól, ale też sięgnij po bazylię, oregano, tymianek. Nie zapomnij o czosnku! Zioła wzbogacą smak, nadadzą soczystości mięsom. 

Ryby to idealne danie na grilla w wersji light

Są lekkie i pyszne. Tu nie musisz się ograniczać. Szczególnie polecamy łososia, dorsza i pstrąga. Układaj je na tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Natrzyj je wcześniej oliwą z oliwek i przyprawami. Do grillowania nie nadają się mrożone wcześniej ryby. 

Warzywa są wdzięcznym produktem do grillowania 

Przede wszystkim cechują się niskokalorycznością. Skrop delikatnie oliwą i dopraw ziołami cukinię, szparagi, paprykę, kukurydzę i bakłażana. Przypiekaj z każdej strony po kilka minut. 

Grillowane mięsa i ryby nie obejdą się bez pasujących do nich sosów 

Oczywiście domowe, w dietetycznej wersji! Zrezygnuj z majonezu i śmietany. Sięgaj po niskotłuszczowe jogurty, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. 

W napojach również zrób porządki! 

Rzadko kto może sobie wyobrazić grillowanie bez kalorycznego piwa i słodkich, gazowanych napoji. Wśród alkoholi wybierz różowe lub czerwone wino (poprawia trawienie). Postaw na stół dzbanek z niegazowaną wodą z plasterkami cytryny i listkami mięty.

Ruszaj się!

Potrawy nie będą gotowe w 5 minut. W oczekiwaniu na grilla pograj w piłkę albo badmintona. Odrobina ruchu na pewno wpłynie na Twoje samopoczucie.

Potrawy z grilla mogą być zdrowe i niskokaloryczne. Ciesz się smakołykami z rusztu, bez zaprzątania myśli o spożywanych kaloriach. Z naszymi radami będziesz czuć się lekko i zdrowo!

Zobacz również:

PANIEROWANE SKRZYDEŁKA

SEZON GRILLOWY

ZIEMNIAKI Z BIAŁYM SEREM


Opracowanie: Ilona Strzeszewska

Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
 Dania z mięsa,

Rolada serowa z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

17 marca, 2017

20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Warto na tę okazję zjeść coś pysznego i… dającego szczęście! Okazuje się, że ser plasuje się na szczycie listy produktów spożywczych, które zawierają w sobie największe ilości aminokwasu stymulującego wytwarzanie czystego szczęścia! Przedstawiamy przepis na pyszną roladę serową z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami!

SKŁADNIKI:

ROLADA:

* ser żółty Gouda Serenada – 330g

* jogurt grecki – 3 łyżki

* jajko rozm. M – 4 szt

FARSZ:

* filet z kurczaka – ok. 500 g

* świeży szpinak – 100 g

* biała cebula – 1 szt

* suszone pomidory w oleju – 100 g

* czosnek – 2 ząbki

* masło min. 82% – 1 łyżka

* sól, pieprz, chili, papryka słodka

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt grecki oraz starty ser żółty Gouda Serenada, mieszamy, a następnie wykładamy równomiernie na blachę (22 x26) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 (z termoobiegiem) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy.
Filet z kurczaka kroimy na plastry (kotlety), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory.
Na lekko wystudzone ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę (ciasno).
Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C.
Podajemy na ciepło.

Smacznego!

 


Przepis Sylwii Ładygi, ekspertki kulinarnej marki Serenada, autorki bloga „Ostra na Słodko”