Koktajl orzeźwiający Caffè shakerato, Włochy

Koktajl orzeźwiający Caffè shakerato, Włochy

Caffè shakerato to dosłownie „wstrząśnięta kawa”.  Napój ten zadebiutował na półwyspie Apenińskim, i dopiero na przestrzeni kilku ostatnich lat zaczął robić karierę wśród polskich baristów-hipsterów. Ten włoski sposób na kawę przyciąga prostotą przepisu i znakomitym orzeźwieniem.

Przygotowana w shakerze kawa jest nie tylko lodowato zimna, zyskuje również ciekawe właściwości smakowe, aksamitną teksturę oraz wspaniale kremową pianę na wierzchu.

Caffe shakerato:

  • filiżanka podwójnego espresso lub mocny napar z kawiarki
  • cukier lub syrop smakowy (opcjonalnie)
  • lód w kostkach
  • skondensowane mleko (opcjonalnie)

Przygotowaną kawę przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Energicznie mieszamy wszystko w shakerze lub po prostu w słoiku ze szczelnym wiekiem i odcedzamy napój do szklanki, butelki lub ładnego słoiczka. Na dno możemy wcześniej dodać odrobinę skondensowanego mleka, syrop smakowy lub odrobinę cukru trzcinowego.

Za przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata dziękujemy ekspertom z biura lotniczego Sky4Fly.net.

Opracowanie: Ania Tobiasz 
Zdjęcia: Materiały prasowe

Sprawdź inne pomysły na napoje orzeźwiające:

Prosty przepis na orzeźwiające Lassi, Indie

Koktajl marchwiowy

Przepisy na letnie koktajle