Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Szkoła zdrowego żywienia / Koktajl kawowo – czekoladowy

Koktajl kawowo – czekoladowy
 Kuchnia,

Koktajl kawowo – czekoladowy

30 maja, 2009

Ten pyszny koktajl na bazie mleka to idealny napój na upalne dni. Dzięki niedużej zawartości kawy działa delikatnie pobudzajaco i orzeźwiająco.

Składniki:

Na 2 porcje:

  • 300 ml zimnego mleka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • opakowanie sorbetu pomarańczowego (można zastąpić syropem – ok. 50 ml),
  • pokruszony lód.

 

Wykonanie:

Wszystkie skladniki (oprócz sorbetu) wlej po kolei do wysokiego naczynia i zmiksuj za pomoca miksera. Gotowy napój rozlej do szklanek, na koniec włóż do każdej z nich po 1-2 gałce sorbetu. Orzeźwiający smak sorbetu pomarańczowego w połączeniu ze smakiem kawy daje bardzo ciekawe zestawienie smakowe.

Dobry pomysł: 

W wersji dla dzieci zrób koktajl bez dodatku kawy. Uzystasz inną wersje tego koktajlu, jeśli zamiast sorbetu użyjesz banana.

Przejdź do galerii:

 

 

 

Inne Artykuły: