Jarmuż – przepisy na zdrowe dania
25 czerwca, 2016Jarmuż jest spokrewniony z kapustą. Ma charakterystyczne karbowane liście. Wiele osób uważa go za kulinarną nowość, chociaż na polskich stołach gościł już w średniowieczu. Jarmuż – to bez wątpienia najmodniejsze warzywo tego sezonu. Podpowiadamy dlaczego warto go jeść i jak przyrządzić.
Jarmuż ma charakterystyczny, subtelny lekko kwaśny słodkawy smak. Warto go jeść nie tylko dlatego, że dobrze smakuje, ale ze względu na jego wartości prozdrowotne. Jak każde warzywo zielone jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy i wartości odżywcze. Warzywo to dostarczy nam:
- witaminy C, B i E (pomaga zachować młody wygląd)
- witaminy K (spełnia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi i zapobiega nowotworom).
- wapnia, cynku i żelaza
- luteiny, która chroni oczy
CHIPSY Z JARMUŻU
To najprostsza i bardzo zdrowa przekąska z jarmużu. Możemy ją zrobić w kilka minut. Wystarczy pokroić liście jarmużu na paski, położyć ją na natłuszczoną blachę, lekko skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami (świetnie pasuje czarnuszka). Chipsy pieczemy nie dłużej niż 5 minut.
JARMUŻ Z MLEKIEM I CIECIERZYCĄ
- Liście jarmużu (ok 50 dag)
- Puszka ciecierzycy
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- Olej do smażenia
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone liście jarmużu. Gdy liście zmiękną, dodajemy mleko kokosowe.
SAŁATKA Z JARMUŻU
- Liście jarmużu
- Grillowana pierś kurczaka
- Prażone pestki słonecznika
- Opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- ¼ szklanka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Na dużym talerzu lub płaskiej salaterce kładziemy pocięte liście jarmużu. Następnie układamy kawałki grillowanego kurczaka, pomidorki koktajlowe i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu robimy sos. Polewamy nim sałatkę, a całość posypujemy parmezanem.
mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Przepisy na dania z pestek dyni