Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Jak wybrać garnek do gotowania na parze?

Jak wybrać garnek do gotowania na parze?
 Kuchnia

Jak wybrać garnek do gotowania na parze?

14 października, 2014

Chcesz, by warzywa i mięso po ugotowaniu były delikatne i soczyste? Starasz się unikać tłuszczu? Pragniesz odżywiać się zdrowo, lecz brakuje ci czasu na pracochłonne potrawy? Potrzebujesz dobrego garnka do gotowania na parze. Ten jeden przedmiot odmieni na zawszę twoją kuchnię.

Dietetycy nie mają wątpliwości, że gotowanie na parze to najzdrowsza metoda przygotowania jedzenia. Gotując w ten sposób, nie pozbawiamy żywności naturalnych składników odżywczych, nie używamy też tłuszczu. W czasie gotowania temperatura osiąga nawet 120 stopni, więc posiłek można przyrządzić o wiele szybciej. Warzywa i mięso nie są dzięki temu rozgotowane. Gdy gotujemy żywność w wodzie, ryzykujemy utratę takich witamin, jak A, C i E. Warzywa przygotowane na parze, nie tylko dobrze smakują oraz zachowują wszystkie walory odżywcze, ale także nie tracą naturalnego koloru. W ten sposób możemy przyrządzać mięso, ryby, ryż i kaszę oraz prawie wszystkie warzywa (nawet szpinak).

NAJLEPSZY GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE

Naczynie do gotowania na parze składa się z minimum trzech elementów – garnka, sitka (na którym rozkładamy żywność) i pokrywki. Najlepiej wybrać garnki ze stali nierdzewnej (niezbyt grubej), do wyboru mamy też emaliowane. Warto zwrócić uwagę, czy pokrywka dobrze przylega i podczas gotowania nie będzie ulatniała się para. Garnek powinien być wysoki i pojemny, wówczas będziemy mogli szybciej przyrządzić potrawy. Szklana pokrywka pozwoli nam obserwować żywność w trakcie gotowania. Jeśli parowanie przypadnie nam do gustu, możemy kupić zestaw złożony z wielu elementów i stworzyć kombiwar, który umożliwi nam przyrządzenie w krótkim czasie wielodaniowych posiłków. Jeśli wybierzemy wielopoziomowe naczynie, na samym dole gotujemy mięso, wyżej ryż lub kaszę, a na samym wierzchu warzywa. Do przygotowania potraw orientalnych możemy kupić specjalne bambusowe koszyczki z sitkiem – sprawdzają się świetnie w przypadku gotowanych na parze pierożków dim sum.

JAK GOTOWAĆ NA PARZE?

Mając już odpowiedni garnek, możemy gotować posiłek na każdej kuchence również z płytą ceramiczną lub indukcyjną. Naczynia możemy myć w zmywarce. Cena garnków do gotowania na parze zaczyna się od 30 zł. Na rynku dostępne są też elektryczne parowary, wielopoziomowe. W tego typu urządzeniach możliwe jest przyrządzenie w krótkim czasie obiadu złożonego z kilku potraw. Można też skorzystać ze specjalnych programów, które dostosują czas gotowania do rodzaju produktu. Gotując w garnku sami, musimy przestrzegać czasu. Na mięso potrzeba kilkanaście minut, na warzywa – zaledwie kilka. Czas gotowania liczymy od momentu, gdy woda pod sitkiem zacznie wrzeć i rozpocznie się cyrkulacja pary wodnej.

GARNEK FLORINA 

 

 

 

 

 

 

 

 

(mb)

Foto: 123 RF i materiały prasowe (zdjęcie produktu)

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Jak wybrać deskę do krojenia?

Aromatyczne ciasto z polskich jabłek

Ciasto marchewkowe

Inne Artykuły: