Jak dobrać wino do potraw?
 Kuchnia,

Jak dobrać wino do potraw?

4 maja, 2017

Dobór wina do potrawy nie jest łatwym zadaniem. Kiedy jednak poznasz tę sztukę, zobaczysz jak posiłek nabierze nowego smaku w towarzystwie dobrze dobranego wina.

Dopasowując wino do potrawy, musisz zadbać o odpowiednią równowagę między nimi. Alkohol w głównej mierze powinien współgrać z daniem głównym, dominującym składnikiem lub sosem. Kolory wina stanowią pewnego rodzaju podpowiedź. Czerwone – do czerwonych mięs. Białe – do ryb i drobiu. Słodkie wino najlepiej pasuje do deserów.

Dobrane wino nie powinno zdominować całego posiłku, a potrawa nie może przyćmić alkoholu. Kolor jest tylko podstawową zasadą. Przez lata jednak pewne reguły się zmieniły. Np. lekkie wina – białe i różowe – pasują do równie lekkich dań. Między innymi są to sałatki i przystawki z drobiu lub ryby. Takie wina nie sprawdzą się w towarzystwie mocno przyprawianych dań. Poniżej kilka wskazówek.

Ciężkie i wyraziste białe wina
Owoce morza, duszone i smażone ryby (z sosami śmietanowymi, maślanymi), ryby wędzone, mocno przyprawiony drób, łagodne ciemne mięso.

Łagodne białe wina o owocowych aromatach
Surowe i duszone warzywa, delikatnie przyrządzone ryby, owoce morza, lekko przyprawiony drób, przystawki z owocami, świeże sery: kozi, owczy, Mozarella.

Wina różowe
Mocno przyprawiony drób, zimne przystawki, wędliny, wieprzowina, cielęcina, grzyby, miękkie i ostre sery.

Ciężkie, aromatyczne czerwone wina
Wyrazisty ciemny drób, pieprzna kiełbasa, dziczyzna, czerwone mięso, jagody, śliwki, dania z masłem i śmietaną, czosnkiem, grzybami, musztardą, mięsa grillowane.

Łagodne czerwone wina o owocowych aromatach
Wędzone mięsa, zimne przystawki, delikatne czerwone mięsa, wyraziste dania z drobiu, dojrzałe sery z mleka krowiego, dania z truflami, grzybami, musztardą, wiśnie i jagody.

Odpowiednio dobrane wino podkreśli aromat dania i wzbogaci doznania smakowe. Nie jest to łatwa rzecz, ale z naszymi poradami jak dobrać wino do potraw stanie się o wiele prostsza. Nasze zasady nie są sztywne, mają na celu jedynie ułatwić Ci dokonanie wyboru.

Zobacz również:
JAK NALEWAĆ WINO?
MAJÓWKA WE WŁOSKIM STYLU
KOLEJNOŚĆ DAŃ PODCZAS PRZYJĘCIA
JAK ZROBIĆ DESKĘ SERÓW?


Opracowanie: Ilona Strzeszewska

Inne posty: