Herbata – eliksir zdrowia i urody
 Kuchnia,

Herbata – eliksir zdrowia i urody

30 czerwca, 2016

W ostatnich latach pozytywne wpływy picia herbaty na zdrowie ludzi były bardzo intensywnie badane i można zaryzykować tezę, że prawie zakwalifikowano ją do grupy leków.

Jak odkryto hebatę

Jest wiele legend o odkryciu herbaty. Jedna z nich głosi, że w 2373 roku p.n.e. listek herbaty przypadkiem wpadł do miseczki z gorącą wodą, którą trzymał w dłoniach chiński cesarz Sheng Nung. Cesarz zachwycił się aromatem powstałego w ten sposób naparu.

Według legendy indyjskiej, herbatę również odkryto w Chinach, stało się to jednak za sprawą Buddy, który zamierzał się tu oddać dziewięcioletniej medytacji. Po pięciu latach Budda poczuł się zmęczony. Odpoczywając, odruchowo zerwał gałązkę z pobliskiego krzaczka i zaczął ją żuć. Zmęczenie natychmiast ustąpiło i Budda mógł medytować kolejne cztery lata.

Herbata (Camelia sinensis) to rośliny uprawiane dla pączków i liści, z których produkuje się herbatę dla sporządzania naparu. Ojczyzną herbaty są południowe Chiny oraz przylegające do nich obszary Birmy i Wietnamu.

Rodzaje herbat

Rozróżnia się dwa podstawowe gatunki rośliny: chińską i asamską (indyjską). Pierwsza jest krzewem, druga drzewem.

Istnieją trzy rodzaje suszonej herbaty: najbardziej popularna w Europie herbata czarna fermentowana, herbata zielona niefermentowana, zachowująca nawet w naparze zieloną barwę oraz ulung (czerwona) częściowo fermentowana.

Herbata zawiera taninę, kofeinę i związki mineralne. Jest bardzo bogata we fluor, którego zawartość zależy od nawożenia, wieku rośliny, okresu zbioru i pochodzenia geograficznego.

W Wielkiej Brytanii, gdzie piją herbatę często wszyscy mieszkańcy, na jedno dziecko przypada dziennie z samej herbaty 1,26 mg fluoru, a na dorosłego człowieka 2,33 mg.

W Iranie roczne spożycie tego napoju jest najwyższe na świecie i wynosi 48 tys. ton. W Polsce wypijamy około 21 tys. ton rocznie.

Herbatę do Europy przywieźli z Chin Portugalczycy na początku XVII wieku i odsprzedali ją Holendrom. Wkrótce herbata była znana elitom europejskim i cieszyła się rosnącym zainteresowaniem.

Początkowo pijano ja głównie ze względu na właściwości zdrowotne, później zaś jej popularność związana była z powszechną fascynacją Wschodem i modą na wszystko, co orientalne. Herbatę polubiły też biedniejsze klasy, którym napój ten zastąpił piwo.

Herbata leczy

Herbata jest zdrowa. Nie zawdzięcza tego zawartości kofeiny, ale związków aromatycznych, czyli polifenoli.

Największe znaczenie mają właściwości antyoksydacyjne polifenoli, z czym związana jest ich rola w zapobieganiu miażdżycy i degeneracyjnym chorobom układu nerwowego.

Można ocenić, że w Polsce prawie 50% dziennego spożycia polifenoli jest dostarczanych w postaci herbaty. Jest to więc ważne źródło antyoksydantów i istotna pozycja w profilaktyce.

Jedna filiżanka herbaty zawiera 50-100 mg związków polifenolowych.

Zdaniem dr n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, w profilaktyce antyoksydacyjnej możemy wybierać między dwoma filiżankami dobrze zaparzonej herbaty (nie krócej niż dwie minuty i nie dłużej niż trzy), dwoma jabłkami lub kieliszkiem czerwonego wina. Wbrew obiegowym opiniom, dotyczy to każdej herbaty, również czarnej, co bardzo podkreśla dr Kozłowska-Wojciechowska.

Herbata jest kosmetykiem

  1. Herbata ma także działanie kojące, odświeżające i nawilżające na skórę. Dlatego coraz częściej kosmetyki zawierają wyciągi z herbaty. Kremy, maseczki, toniki wykorzystują antybakteryjne, ściągające i oczyszczające właściwości herbaty. Stosuje się ją również w preparatach wspomagających odchudzanie.
  2. Dobroczynne dla skóry właściwości herbaty znane są od pokoleń. Od dawna wykorzystywana jest jako naturalny tonik do twarzy oraz środek łagodzący zapalenie spojówek.
  3. Okłady z herbaty znakomicie niwelują podpuchnięcia oczu i wygładzają zmarszczki.
  4. Kąpiel z dodatkiem naparu z herbaty odświeża i tonizuje skórę.
  5. Olej herbaciany chłodzi zmęczone stopy, natomiast moczenie nóg w naparze herbacianym zmniejsza ich potliwość oraz chroni przed bakteriami i grzybami.
  6. Herbata łagodzi też objawy oparzeń słonecznych, stąd jej zawartość w recepturach kosmetyków do opalania i po opalaniu.
  7. Okłady z bardzo mocnego naparu herbacianego są również pomocne w przypadku ukąszeń owadów. Okład przykłada się bezpośrednio na opuchnięte miejsce.
  8. Ekstrakty herbaty są wykorzystywane w szamponach i odżywkach do włosów. Kosmetyki te usuwają złuszczone komórki naskórka, likwidują przyczynę powstawania łupieżu. Napar z herbaty wcierany w skórę głowy odżywia mieszki włosowe, przywraca włosom połysk i miękkość.
  9. Jest też naturalnym kolorantem, włosy płukane w herbacie nabierają złocistego blasku.
  10. Zapach herbaty, odprężający i uspokajający, wykorzystywany jest w wodach toaletowych, perfumach, płynach do kąpieli i olejkach do aromaterapii.
Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem
 Kuchnia,

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem

3 marca, 2020

Ciekawym pomysłem na prosty i aromatyczny obiad, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia, będzie makaron tagliatelle z grzybami i boczkiem. By przygotować ten naprawdę sycący makaron z grzybami, wykorzystaj suszone lub mrożone borowiki. Dodając przyprawy takie jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek, sprawisz, że Twoje tagliatelle z grzybami i boczkiem będzie bardziej lekkostrawne.

Składniki:

50 g boczku z komina ZM Pekpol z dodatkiem naturalnych przypraw

400 g makaronu tagliatelle

100 g borowików

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

250 ml słodkiej śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozmrożenia borowików. Następnie do osolonej wody wrzucamy wstążki makaronu, gotujemy al dente, odcedzamy w durszlaku i hartujemy. Boczek kroimy na paski, a cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażenia, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i wszystko chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę i przyprawiamy sól i pieprz do smaku, a następnie łączymy z makaronem. Po podgrzaniu gotowe danie  nakładamy na talerze i na wierzch posypujemy posiekaną  natką pietruszki i startym serem.

95,00 
Ręcznie wykonany dzbanek z porcelany, Made. Wymiary: 10 cm
159,00 
Ręcznie wykonany dzbanek z porcelany z serii Made. Wymiary: 15...
259,00 
Ręcznie wykonana patera z kamionki, z serii Rustic. Wymiary: 8,3...
119,00 
Ręcznie wykonany talerz do sushi z kamionki, z serii Rustic....
Post 2
 Dania z mięsa,

Post 2

2 grudnia, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Woman preparing a gift on floor

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!
 Czas z dzieckiem,

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!

4 marca, 2019

Z niektórych elementów kuchennego wyposażenia korzystamy znacznie częściej. Jakie akcesoria kuchenne przydadzą się do wykonania każdego posiłku? Przedstawiamy Wam listę 10 akcesoriów kuchennych od firmy Rig Tig, które oprócz swojej użyteczności sprawią, że każda kuchnia zyska niepowtarzalny design.

 

  1. Komplet miseczek – różnej wielkości, przydadzą się do wykonania sałatek, ciast czy sosów. Designerskie miski Rig Tig są dostępne w stonowanych kolorach, dzięki czemu dopasują się do każdej kuchni. 
  2. Deska do krojenia – kuchenny niezbędnik, który wykorzystujemy codziennie przy każdym posiłku. Dlatego ważne jest, żeby była wykonana z trwałych, porządnych materiałów. Deska do krojenia firmy Rig Tig jest dostępna w kilku kolorach, które idealnie pasują do minimalistycznych, nowoczesnych wnętrz.

     

 

3. Przygotowanie ciast i odmierzanie porcji nigdy nie było prostsze! Łyżka-miarka Rig Tig sprawi, że już nigdy nie będziemy mieli kłopotu z odliczeniem odpowiedniej ilości przyprawy.

4. Podstawka-łapka do gorących naczyń zabezpiecza przed poparzeniem. Wykonana z silikonu świetnie izoluje temperaturę, wytrzymując nawet do 200 stopni! Podstawki Rig Tig są estetyczne i w pięknych kolorach, które nadadzą kuchni nowego charakteru.

 

 

      

5. Słoiki – potrafią wyeksponować produkty takie jak: makarony o różnych kształtach i kolorach, kasze, ryże i różnego rodzaju ziarna. Proste słoiki od Rig Tig pasują do każdego wnętrza, są świetnym uzupełnieniem każdej spiżarni.

6. Karafka na wodę – przyda się w każdym domu. Designerską karafkę Rig Tig możesz postawić na stole przy posiłku. Przed podaniem możesz trzymać ją w lodówce, aby woda lub ulubiony sok podać schłodzony.

7. Pojemnik na chleb – świeże, pokrojone pieczywo wymaga pięknego zaprezentowania. Specjalnie zaprojektowana taca Rig Tig zachowuje chrupiący chleb na dłużej. Naturalne kolory pojemników idealnie wyeksponują pieczywo na naszych stołach.

   

8. Młynek do pieprzu – świeżo zmielone przyprawy zupełnie inaczej pachną i dłużej utrzymują swoje walory smakowe. Młynek Rig Tig oprócz swojej podstawowej funkcji pięknie się prezentuje – jego minimalistyczne kształty pasują do każdej nowoczesnej kuchni.

9. Szklany kubek-miarka – podobnie jak mierząca łyżeczka ułatwi dokładne odmierzenie prawidłowych składników do przygotowywanej potrawy. Wybierając kubek firmy Rig-Tig zyskujesz pewność trwałego wykonania.  

10. Dyfuzor na płyny – taki mały gadżet a potrafi zmienić wystrój kuchni. Przelane płyny z opakowań do minimalistycznego dyfuzora Rig-Tig sprawią, że kuchnia będzie wyglądać znacznie estetyczniej. Przezroczyste ścianki pozwalają na stałe kontrolowanie ilości płynów.

                 

Zapewniamy, że przy wykorzystaniu tych akcesoriów gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością! Przygotowanie potraw nigdy nie będzie bardziej stylowe! Akcesoria Rig Tig to świetny przykład na to, że piękno tkwi w prostocie. Odwiedź nasz sklep internetowy i odkryjcie więcej przydatnych akcesoriów do kuchni. 

 

Nowa kuchnia na niewielkiej przestrzeni? – sprawdź jak ją funkcjonalnie urządzić! 

Jak odświeżyć kuchnię na wiosnę? Słów kilka o dekoracyjnych naklejkach na lodówkę. 

 

 

 

 

Wegański żurek
 Kuchnia,

Wegański żurek

27 lutego, 2019

Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gościwypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole. 

Składniki na wegański żurek:

  • 2 łyżki oleju
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • Łyżka majeranku
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:

Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami. 

 

 

 

Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj: 

Jak zrobić wegański majonez?

Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.

Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.

Wegański majonez
 Kuchnia,

Wegański majonez

21 lutego, 2019

Majonez jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do sałatek, kanapek, przystawek, dressingów oraz sosów. Z czego samemu przygotować pyszny, aromatyczny i roślinny majonez wegański? Dobrze przyprawiony nie odbiega smakiem od tradycyjnego odpowiednika. 

 

Składniki na domowy wegański majonez:

  • 50 ml niesłodzonego mleka sojowego;
  • Pół łyżeczki octu winnego;
  • Opcjonalnie: łyżeczka musztardy do smaku;
  • 100 ml delikatnego oleju (może być słonecznikowy, klasyczny rzepakowy lub z pestek winogron);
  • Pół łyżeczki płatków drożdżowych;
  • ¼ łyżeczki czarnej soli;
  • Szczypta zwykłej soli kuchennej;
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

 

Przygotowanie wegańskiego majonezu:

Na początku dodaj ocet do mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść mieszaninę w blenderze lub wysokim naczyniu do blendera ręcznego. Dodaj do składników musztardę i płatki drożdżowe. Miksuj wszystko przez minutę. Potem stopniowo dodawaj olej, na końcu dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

 

Wegański majonez możesz dodać do sałatki, wielkanocnych przystawek czy też grillowanych warzyw. 

 

Szykujesz wegańską Wielkanoc? Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy!–>

Wegańska pasta jajeczna

Wegańska babka drożdżowa

 

Wegańska babka drożdżowa
 Kuchnia,

Wegańska babka drożdżowa

20 lutego, 2019

Wielkanoc nie może się obejść bez babki drożdżowej. Wegańska babka drożdżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i równie pyszna jak jej tradycyjny odpowiednik. Ciasto można podawać razem z lukrem lub polewą czekoladową. Wegańska babka drożdżowa to świetny deser również dla alergików, którzy nie mogą spożywać nabiału. 

Składniki na wegańską babkę:

  • Pół kostki świeżych drożdży;
  • 50 ml syropu z agawy;
  • 370 g mąki pszennej;
  • 175 g margaryny;
  • 100 ml mleka roślinnego;
  • Starta skórka z pomarańczy i cytryny;
  • Szczypta soli;
  • Opcjonalnie: garść rodzynek, ulubionych orzechów. 

 

Przygotowanie wegańskiej babki wielkanocnej:

Podgrzej lekko mleko i ciepłe przelej do miski. Następnie dodaj świeże drożdże i syrop z agawy. Dodaj trochę mąki i wymieszaj. Zostaw mieszaninę na 5 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem. Po upłynięciu wyznaczonego czasu dodaj resztę mąki, sól, margarynę oraz starte skórki z owoców. Jeśli przygotowane ciasto wyszło za suche dolej odrobinę ciepłego mleka. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je wtedy pod przykryciem na godzinę, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż ciasto do formy i piecz 30-40 minut. Po wystygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Spróbuj naszego przepisu na wegańską pastę jajeczną

Zobacz też: 

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy! 

 

 

Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.
 Kuchnia,

Wegańska pasta jajeczna… bez jajek.

19 lutego, 2019

Jak przygotować Wielkanoc w stylu wegańskim? Jak sprawić radość naszym bliskim na diecie wegańskiej i ugotować dla nich coś pysznego? Spróbuj samemu zrobić pyszne, proste i efektowne wegańskie wielkanocne potrawy, którymi zachwycisz gości!

 

Składniki na wegańską pastę jajeczną:

  • 1 puszka ciecierzycy;
  • Czarna sól kala namak;
  • Kilka łyżek oleju lnianego lub z pestek winogron;
  • Opcjonalnie: trochę mleka roślinnego do smaku;
  • Pieprz;
  • Sól morska.

 

Przygotowanie wegańskiej pasty bez jajek:

Najpierw zmiażdż ciecierzycę widelcem, tak aby powstała gładka masa. Następnie stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji do smarowania. Na końcu do powstałej pasty dodaj czarną sól, pieprz i sól morską. Podawaj od razu. Posmarowany chleb możesz ozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Tak przyrządzoną wegańską pastę jajeczną możesz podawać z kanapkami, jako dodatek do sałatki,  czy też do wafli ryżowych. 

 

Wypróbuj nasz przepis na wegańską babkę drożdżową

7 rzeczy, których nie wiesz o Wielkanocy!

Wielkanocny bukiet z hiacyntów – zrób to sama!