Escudella
14 grudnia, 2009To hiszpańska zupa z fasoli i ciecierzycy. Danie bardzo pożywne i na pewno zadowoli kubki smakowe największych smakoszy.
hiszpańska, 60 minut, zupy, pikantne, łatwe.
Dla 4 osób.
Składniki:
- 200 g suchej białej fasoli,
- 100 g ciecierzycy,
- 1 golonka,
- 300 g wołowiny z kością,
- 5 udek z kurczaka,
- 200 g kiełbaski chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki ),
- 100 g szynki serrano lub innej surowej szynki suszonej (np. chrobry lub parmeńskiej),
- 1 bulionetka Bulion drobiowy KNORR,
- 1 bulionetka Bulion wołowy KNORR,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę,
- ½ główki kapusty pokrojonej w kostkę,
- 6 ziarenek czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki kolendry.
Wykonanie:
Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj oddzielnie, aż staną się miękkie. Mięso zalej wodą pozostałą z gotowania grochu, uzupełnij do objętości około 3 litrów, dodaj bulionetki Bulion wołowy i Bulion drobiowy KNORR oraz czosnek, całość gotuj na dość dużym ogniu przez około 4 godziny – powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nie powinien być przezroczysty. Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki.
Dodaj do pozostałego wywaru (powinno zostać około 2 litrów) ziemniaki, kapustę, przyprawy i fasolę z ciecierzycą, całość gotuj przez około 20-30 minut, aż dodane składniki będą zupełnie miękkie.
Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i jeśli zachodzi taka potrzeba dodatkowo odrobiną soli i pieprzu.
Podawaj zupę wymieszaną z różnymi kawałkami mięsa.
Materiały: KNORR
Zobacz też: