Dlaczego warto jeść szparagi?

Dlaczego warto jeść szparagi?

Teraz jest właśnie ich sezon! Są skarbnicą składników mineralnych i witamin. Zapobiegają wielu chorobom. Wspierają odchudzanie. Są afrodyzjakiem. Sprawdź, dlaczego warto jeść szparagi!

Szparagi są niskokaloryczne 

100 g zawiera tylko 18 kcal (mimo to, są pożywne za sprawą zawartości białka). Sprzyjają oczyszczaniu organizmu za sprawą dużej zawartości wody (95%). Błonnik i inulina poprawią pracę Twojego układu pokarmowego. Sięgaj po nie śmiało, gdy się odchudzasz.

Żródło witamin

Szparagi są cennym źródłem witamin (C, K, grupa B), żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Ponadto zielona odmiana zawiera dużo witaminy A. Warto jeść szparagi, aby cieszyć się zdrowiem. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.

Szparagi są delikatne i lekkostrawne 

Nie obciążają nerek i wątroby. Substancje azotowe i siarkowe działają pobudzająco na nerki.

Szparagi obfituje w składniki czynne 

Glutation ma właściwości antyoksydacyjne. Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie. Saponiny ułatwiają trawienie tłuszczy.

Szparagi zawierają mało sodu

Są wskazane dla osób z nadciśnieniem. 

Świetne dla kobiet w ciąży 

Szparagi zawierają kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Poza tym wspiera regenerację uszkodzonych komórek, wspomaga układ krążenia, spowalnia procesy starzenia. Szparagi polane odrobiną oliwy z oliwek lub skropione sokiem z cytryny są świetnym afrodyzjakiem.

Szparagi na cały rok

Szparagi można bez problemu zamrozić. W ciągu miesiąca należy zjeść te umyte, wysuszone i zamrożone. Aby móc dłużej się nimi cieszyć – zblanszuj je przed mrożeniem. Wtedy można je przechowywać zamrożone 9 miesięcy. 

Są łatwe w przygotowaniu

Nie wymagają zdolności kulinarnych czy poświęcenia wiele czasu. Można je gotować, piec i grillować. Pasują do wszystkiego – mięs, ryb, sałatek, podstaw sosów i kremów.

Jedz szparagi na zdrowie!

Najlepiej smakują teraz, kiedy jest ich sezon. Zawsze przy ich zakupie, sprawdź jak wyglądają. Powinny być soczyste, jędrne i z gładką skórką. Sprawdź nasze przepisy!

Zobacz również PRZEPISY NA SZPARAGI:

SZPARAGI Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ

SZPARAGI ZAMIAST LEKÓW

SZYNKA ZAWIJANA ZE SZPARAGAMI

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI?

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW


Opracowanie: Ilona Strzeszewska