Dieta dla urody. Jadłospis na tydzień
 Diety,

Dieta dla urody. Jadłospis na tydzień

2 lutego, 2010

Dieta dla urody pomoże ci wyglądać lepiej niż po zastosowaniu nawet najlepszych kosmetyków. Wypróbuj nasz jadłospis na tydzień.

Anna Kłosińska
dyplomowany fizjolog żywienia, dietetyk, terapeuta.

Autorka książki "Zdrowa kuchnia dla dzieci"

Dzień 1:

Śniadanie: sałatka owocowa 2 filiżanki, 2kromki razowego pieczywa z masłem
z pastą z białego sera i 2 łyżkami koperku i rzodkiewki. Herbata owocowa.

Obiad: zupa z drobiu z marchewką 200ml , kurczak w sosie pieczarkowym 100g + 1łyżka sosu,
2 łyżki brązowego ryżu, surówka z rzodkwi 150g , woda mineralna.

Kolacja: sałatka witaminowa – 120 g, kanapka z 1 plasterkiem żółtego sera z dodatkiem sałaty, pomidora, odrobiną masła, herbata ziołowa.

Dzień 2:

Śniadanie: śniadanie piękności 120g, kanapka z jajkiem i szczypiorkiem 1 filiżanka bawarki (20kcal)

Obiad: zupa pomidorowa czysta 200ml, soczewica z warzywami, 2 łyżki kaszy jęczmiennej lub gryczanej gotowanej, kilka liści zielonej sałaty z sosem winegrette, ogórek kwaszony, woda mineralna

Kolacja: sałatka jarzynowa z ryżem 150g, 2 babeczki owsiane, herbata owocowa.

Dzień 3:

Śniadanie: sałatka: pomidor, cebula, rukola, oliwki, odrobina oliwy, sok z cytryny, grahamka z twarożkiem, szczypiorkiem i pomidorem, sok z marchwi.

Obiad: zupa- krem selerowa z grzankami 200ml, dorsz w warzywach 150g, pół brokuła gotowanego na parze, surówka z pora i jabłka z jogurtem 150g.

Kolacja: omlet z groszkiem 150g, kolorowa surówka z papryki, pomidora, ogórka kwaszonego, szczypiorku z sosem winegrette 150g, herbata zielona.

Dzień 4:

Śniadanie: mieszanka z warzyw, 1 kromka razowego chleba z pastą z oliwek, ogórkiem i papryką.

Obiad: barszcz ukraiński 200ml, potrawa z brokułów, sałata zielona z sosem winegrette.

Kolacja: sałatka ziemniaczana, sałata zielona z sokiem z cytryny z odrobiną oliwy, herbata ziołowa.

Dzień 5:

Śniadanie: sałatka owocowa 150g, 1 kromka grahama z pastą z cieciorki i czerwoną papryką,
herbata wieloowocowa.

Obiad: chłodnik ze zsiadłego mleka z ogórkiem i zieleniną, risotto z warzyw: marchew, seler, cebula, brokuły, papryka, ryż, 1 łyżka oliwy, zielona sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu.

Kolacja: ryż z zielonym groszkiem 150g, surówka z selera 100g, herbata owocowa z róży.

Dzień 6:

Śniadanie: śniadanie piękności 120g, 1 kromka z razowego z pastą z zielonego groszku ze szczypiorkiem, herbata owocowa.

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami 200ml, czerwona papryka grilowana z czosnkiem, jajko sadzone, makaron sojowy, surówka z selera 200g, woda.

Kolacja: galaretka warzywna, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem, sałata z sosem winegret te,
herbata owocowa.

Dzień 7:

Śniadanie: sok z marchwi, 2 kanapki z razowego chleba z mikse łkiem ziołowym z zieloną sałatą z wędzona rybą, ogórkiem kwaszonym, herbata ziołowa.

Obiad: zupa- krem z kalafiora 200g, danie drobiowe 150g, ryż brązowy – 3 łyżki, sałatka z ogórka, woda mineralna

Kolacja: ryż z pieczarkami, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką z pomarańczą.

Foto: Istockphoto.com

Zobacz również:

5 sposobów na jednodniowy detoks
 Diety,

5 sposobów na jednodniowy detoks

30 czerwca, 2018

Zaszalałaś na imprezie, nie odmawiałaś sobie słodkich przekąsek i ciężkostrawnych dań? Czujesz się przejedzona nawet następnego poranka? To dobry pretekst, żeby zrobić swojemu organizmowi dzień oczyszczenia. Opcji na to jest kilka, zatem przedstawiamy Wam 5 sposobów na jednodniowy detoks organizmu! 

Zanim przejdziemy do szczegółów, warto poznać ogólne zasady, które należy przestrzegać przy każdym oczyszczaniu organizmu. Najlepiej, gdybyś tego dnia miała wolne od pracy i wszelkich obowiązków, bo jak powszechnie wiadomo, w stresie i wysiłku częściej sięgamy po jedzenie. Pij co najmniej dwa litry wody dziennie. Jeśli nie robisz  tego na co dzień, brzmi jak wyzwanie, ale spójrz na to inaczej – przez 8 godzin sącz powoli, w wolnych chwilach ze szklanki i dbaj o to, by opróżniać ją do 60 minut. Już nie takie straszne, prawda? W dniu detoksu zrezygnuj z czarnej herbaty, kawy, słodkich napojów i wszelkich używek, takich jak papierosy czy alkohol. Chodzi przecież o oczyszczenie organizmu całkowicie, ze wszystkich toksyn. Jeśli palisz, może akurat jeden dzień przerwy pomoże Ci podjąć decyzję o rzuceniu nałogu? Posiłki jedz w odstępach co ok. 3 godziny. To najbardziej optymalny czas. Znasz ogólne zasady, więc pora przejść do konkretnych pomysłów na detoks organizmu z toksyn. 

Jednodniowy detoks jaglany

Instagram/ @marisa_veganhomecook

Kasza jaglana ma niesamowite właściwości. Odkwasza organizm i przywraca mu prawidłowe pH. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik,  żelazo, magnez i witaminy z grupy B, a także witaminę E, K, karoten, kwas foliowy, sód, potas, wapń, cynk i fosfor. Ma ok. 10% białka. Co najlepsze, ten jednodniowy detoks zdecydowanie różni się od pozostałych, ponieważ jako jedyny nie sprawia, że odczuwamy w ciągu dnia głód i nie pogarsza naszego samopoczucia. Zatem jeśli nie jesteś w stanie zrobić detoksu w dzień wolny od pracy, wybierz detoks jaglany. Co jeść podczas detoksu jaglanego? Jadłospis nie jest skomplikowany. W przypadku jednodniowego oczyszczania, jedz co 3 godziny krupnik jaglany.

Przepis 

Składniki: 

½ szklanki kaszy jaglanej

 2 ½ litra wrzątku 

1 łyżeczka masła

warzywa (por, cebula, 2 ząbki czosnku, gałązka naci selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, ¼ korzenia selera, 2 ziemniaki, natka pietruszki)

przyprawy (½ łyżeczki kminku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta kurkumy, ½ łyżeczki kozieradki, ½ łyżeczki suszonego tymianku, ¼ łyżeczka pieprzu , szczypta imbiru w proszku, szczypta suszonej bazylii, ½ łyżeczki majeranku, szczypta chili, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, sól).

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka i prażyć, mieszając, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Następnie wypłukać ją na sitku pod bieżącą wodą i wsypać do wrzątku. Dodać kminek, masło, por pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę, zmiażdżony czosnek. Gotować 10 minut.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, kozieradkę, tymianek, pieprz, imbir, bazylię, majeranek, chili, lubczyk, zmiażdżoną w dłoni gałązkę selera, obrane, drobno pokrojone (lub starte) marchew, pietruszkę, seler oraz 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę, Posolić. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z dużą ilością natki pietruszki.

Jednodniowy detoks sokowy

Instagram/ @foodfoe

Do detoksu sokowego potrzebujesz sokowirówki. Nie sprawdzą się soki ani z kartonika, ani jednodniowe ze sklepu. Soki owocowe i warzywne powinnaś wypijać od razu po przyrządzeniu. Wśród różnorodnych soków powinno się znaleźć po pół szklanki soku z buraków i kapusty. Równie dobre właściwości czyszczące mają soki z cytryn, selerów i jabłek. Na przemian z sokami można pić herbatki ziołowe z mniszka lekarskiego i pokrzywy, które pomagają oczyścić wątrobę i nerki. W dniu detoksu, tuż po przebudzeniu od razu wypij filiżankę ciepłej ale nie gorącej herbaty ziołowej, najlepiej rumiankowej, miętowej lub z dzikiej róży. Po trzech godzinach wypij szklankę dowolnego soku owocowego, najlepiej jabłkowego, rozcieńczonego pół na pół z wodą. Kolejne trzy godziny później kolejny sok i tak cały dzień. Już pod wieczór poczujesz jak oczyszcza się Twój organizm. Na 5 minut przed wypiciem do każdego z soków możesz dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego lub ziaren chia, które dostarczą białka, czyli protein i kwasów omega-3. Nawilżą i zadbają o przewód pokarmowy. 

Przykładowe przepisy na soki podczas detoksu:

marchew, garść szpinaku, seler naciowy, jabłko, kilka kropli oliwy z oliwek
pomidory, awokado, plaster świeżego imbiru, szczypta czerwonego pieprzu, 2 cząstki cytryny
marchew, brokuły, kalafior, seler naciowy, kapusta, kalarepa, kilka kropli oliwy z oliwek
ananas, trzy pomarańcze, dwa jabłka, trzy łodygi selera

Jednodniowy detoks kapuściany

Instagram/ @weganon

Kapusta ma niesamowite właściwości odtruwające. Jest niskokaloryczna, zawiera tylko 26 kalorii na 100 gram. W dzień detoksu kapuścianego powinnaś zjeść ok. 1,5kg kiszonej kapusty – samej lub z lekkimi dodatkami, takimi jak jabłko, marchewka czy ulubionymi przyprawami (świeżymi lub suszonymi).

Ze względu na kwaśny smak oraz zawartość soli, przed jedzeniem opłucz kapustę w zimnej wodzie.

Jednodniowy detoks owsiany

Instagram/ @lucybfoodie

Owsianka jest bogata w błonnik, więc daje uczucie sytości oraz przyspiesza przemianę materii. Rozpocznij dzień detoksu owsianego od ugotowania owsianki z 6-7 łyżek płatków owsianych na 2 litrach chudego mleka. Przygotowana potrawa musi ci wystarczyć na cały dzień oczyszczania, podziel więc ją na 5-6 porcji. Pierwszą zjedz o godzinie np. 8 rano i potem co 3 godziny sięgaj po następne. Do każdej porcji podgrzanej owsianki wsyp dodatkowo 2-3 łyżki otrąb owsianych i chwilę odczekaj, aż zmiękną pod wpływem gorącego mleka, potem zjedz. Świetnie będzie smakowała z lekkimi dodatkami, jak odrobina świeżych lub suszonych owoców. Osoby pracujące przygotowaną owsiankę mogą wziąć w termosie do pracy lub podgrzać w mikrofali.

Jednodniowa głodówka

Instagram/ @ georgelizardos

W dniu detoksu Twoim sprzymierzeńcem jest woda. Głodówki nie można stosować jej dłużej niż jeden dzień, więc jest idealna na zwieńczenie naszego zestawienia. Dzięki niej oczyścisz organizm z toksyn i dasz odrobinę wytchnienia układowi pokarmowemu. Nie powinnaś stosować jej podczas miesiączki, nie uprawiaj także sportu podczas głodówki. Dużym minusem detoksu na wodzie jest to, że możesz czuć się słabo i być rozdrażniona. Pij dużo wody, więcej niż dwa litry, koniecznie niegazowanej. Jak widzisz, każdy sposób jest inny i przystosowany do innego trybu życia. Możesz próbować każdego po kolei, pamiętaj tylko, że detoks to nie dieta i nie wolno go robić częściej, niż raz na dwa tygodnie.

Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe, oczyszczające napoje i przekąski, sprawdź nasze przepisy:

5 pysznych letnich smoothie

Odchudzające koktajle na 7 dni! 

Przepisy na wiosenne zielone koktajle

Idealna letnia przekąska, czyli 5 sposobów na arbuza!

5 pomysłów na pyszności z arbuzem w roli głównej


Opracowanie: Marta Bijan

Makrobiotyczna czy Mind? Wybierz modną dietę dla siebie!
 Diety,

Makrobiotyczna czy Mind? Wybierz modną dietę dla siebie!

28 lipca, 2017

Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i rozpocząć zdrową dietę. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na przestrzeganiu wszystkich zasad zdrowego żywienia, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Jaką dietę wybrać tego lata? My doradzamy te najmodniejsze w tym sezonie – makrobiotyczną lub uwielbianą przez gwiazdy dietę Mind.

Dieta makrobiotyczna

Zasady diety makrobiotycznej opracowane zostały już na początku XX wieku, ale jej początków szukać należy w starożytnej chińskiej medycynie i zasadach równowagi pierwiastków Yin i Yang. Dieta makrobiotyczna to dieta niskobiałkowa, a jej celem jest spalanie tkanki tłuszczowej i przede wszystkim oczyszczenie organizmu z toksyn. To właśnie pozwala zapewnić wewnętrzną równowagę organizmu. Jej podstawą są nieprzetworzone ziarna zbóż – pszenica, żyto, proso, a także jęczmień czy ryż. I to one powinny stanowić blisko 60% codziennej diety. Kolejne 30% powinno przypadać na warzywa, 10% pozostaje na owoce, orzechy, nasiona i strączki. Z jadłospisu należy jednak usunąć m.in. mięso, jaja, nabiał, cukier, owoce tropikalne, a także kawę i herbatę. Dieta makrobiotyczna, choć mocno oparta na zbożach, wbrew pozorom nie musi być nudna. Na bazie zbóż przygotujemy bowiem rozmaite kotleciki,  ciasteczka, placki, a nawet desery.

Zasady diety Mind

Gwiazdy zza oceanu, a także w Polsce kochają dietę Mind. Zapewne dlatego, że nie wymaga wiele poświęceń, a pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Jak to możliwe? Kluczem jest zapamiętanie cyfry „5” i zachowanie proporcji. Dieta Mind zakłada istnienie pięciu grup produktów, które muszą znaleźć się w codziennym jadłospisie oraz pięciu, które powinno się ograniczyć. Do pierwszej zaliczamy warzywa, owoce, orzechy, białe mięso i węglowodany złożone. Uważać musimy natomiast z czerwonym mięsem, słodyczami, masłem, serami i produktami przetworzonymi. Według proporcji, zalecanych przez twórców diety, warzywa, zwłaszcza zielone liściaste, możemy jeść do woli, przynajmniej raz dziennie w wersji na surowo. Raz dziennie do diety musimy dodać strączki np. zielony groszek, soczewicę, czy fasolę. Do trzech posiłków włączamy węglowodany złożone (kasze, razowe makarony) i dieta Mind gotowa! Produkty z „dozwolonej piątki” możemy łączyć dowolnie według upodobań kulinarnych, zachowując proporcje.

Skoro dieta Mind to połączenie dobrego z pożytecznym – jedzenia zdrowo i czerpania z tego prawdziwej przyjemności, to możemy z nią eksperymentować bez ograniczeń! Dieta Mind to także dieta sprawnego i proporcjonalnego łączenia produktów, dlatego warto skorzystać z przepisów zawartych w nagrodzonej prestiżową nagrodą Gourmand Awards książce „Dobry smak na każdym poziomie” dedykowanej urządzeniu Thermomix®. W książce dostępnej również na platformie internetowej Cookidoo® znajdziemy kilkadziesiąt inspiracji kulinarnych na przystawki, zupy, dania główne i desery. Przykład? Zupa z zielonego groszki i imbiru, a na drugie danie soczysty cytrynowy łosoś z brokułami. Przepisy podajemy poniżej.

Zupa z zielonego groszku i imbiru oraz cytrynowy łosoś brokułami

Składniki: (na 4 porcje)

· 80 g oliwy z oliwek
· 50 g sosu sojowego
· ½ łyżeczki brązowego cukru
· 10 g skórki z cytryny, ekologicznej
· 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
· 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy)
· 100 g szalotek, pokrojonych na kawałki
· 1 ząbek czosnku
· 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
· 20-30 g imbiru, świeżego korzenia, obranego (opcjonalnie)
· 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
· 350 g groszku zielonego, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
· 450 g wody
· 2 łyżeczki soli morskiej
· 400 g różyczek brokułu
· 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
· 50-100 g śmietany, 18% tłuszczu

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować 20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Następnie dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość przystawki nie ostygła.
4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
5. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

Jeśli nie masz urządzenia THERMOMIX®

1. Do miski  wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do blendera  włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić. Następnie przełożyć do rondelka i dusić ok. 15 minut
3. Do garnka przełożyć duszone wcześniej warzywa, dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Gotować przez ok. 20 minut.

4. W oddzielnym garnku ugotować brokuły
5. W naczyniu do parowania umieścić łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze ok. 35 minut.
6. Ugotowany wywar z selerem i groszkiem przełożyć do blendera, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę.
7. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

Sprawdź też:

5 wad i zalet detoksu sokowego
Ekspert radzi, jakie owoce jeść latem
Dieta, z którą na pewno schudniesz

Przepis na bananowy chleb wegański
 Diety,

Przepis na bananowy chleb wegański

26 maja, 2017

Chleb wegański jest przez wielu nazywany „chlebem życia”. Jest zdrowy, pozbawiony szkodliwych składników, a przede wszystkim, wbrew temu co możecie sądzić – przepyszny! Przedstawiamy przepis na chleb wegański! 

Składniki:

Mokre składniki:

1 1/3 szklanki (320 g), puree z bardzo dojrzałego banana 

2 łyżki stołowe (15 g) w siemienia lnianego

1/3 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (np. mleko migdałowe)

1/3 szklanki (60 ml) oleju kokosowego

2 łyżki stołowe (30 ml) czystego syropu klonowego 

2 łyżeczki (10 ml) czystego ekstraktu waniliowego

Suche składniki:

1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe (60 g), cukru kokosowego 

1/2 szklanki (50 g), płatków owsianych

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 1/2 szklanki (210 g) mąki orkiszowej

Plasterki banana, posiekane orzechy włoskie, wiórki czekoladowe 

Wykonanie:

Podgrzać piekarnik do 180 °. Nalać do formy do chleba trochę oleju, następnie odstawić.

W dużej misce rozgnieść dokładnie banana.

Zmieszać składniki mokre (siemię, mleko, stopiony olej, syrop klonowy, wanilia) z bananem, aż wszystko się połączy.

Wymieszać suche składniki (cukier, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i mąkę orkiszową), następnie połączyć z mokrą mieszaniną, tak aby wszystkie składniki się dokładnie zmieszały.

Nałożyć ciasto do formy na chleb i rozłożyć równomiernie. Dodać pozostałe składniki i delikatnie „docisnąć” je do ciasta.

Piec bochenek odkryty od 45 do 55 minut, aż będzie lekko złoty i chrupki na wierzchu. Górna cześć bochenka powinna trochę opaść przy dotknięciu.

Bochenek w formie odłożyć do ochłodzenia przez 30 minut. Potem przesunąć nóż wokół chleba w celu poluzowania go, a nastepnie delikatnie wyjąć z formy, umieszczając go bezpośrednio na stojaku aż do całkowitego wystygnięcia  (lub w celu przyspieszenia tego procesu włożyć do lodówki na 45 minut).

Po wystygnięciu pokroić chleb na kromki. Kocham szerzyć ją wegańskiej masła lub oleju kokosowego. Taki chleb można trzymać w lodówce, szczelnie owinięty przez 3 do 4 dni, lub może zamrozić przez 4 do 6 tygodni.

5 wad i zalet detoksu sokowego
 Diety,

5 wad i zalet detoksu sokowego

25 maja, 2017

Nadchodzi w końcu taki moment, kiedy ciało krzyczy ,,STOP! Nie jestem śmietnikiem, przestań wpychać we mnie to ociekające tłuszczem, solą i cukrem jedzenie”. Nawet jeśli na co dzień odżywiacie się zdrowo, z pewnością znacie to uczucie po świętach czy obfitym cheat day’u. Jeśli potrzebujecie zmian i nowej energii, na pomoc przybywają Wam nagłówki w sieci i gazetach: ,,DETOKS SOKOWY”. Zdań na jego temat jest tak wiele, jak osób, które go spróbowały, bądź nawet próbować nie zamierzały. Zebraliśmy dla Was najważniejsze wady i zalety detoksu sokowego.

ZALETY:

Pozbycie się z organizmu wszystkich resztek zalegających w jelitach

Oznacza to również pozbycie się zbędnych kilogramów, wyszczuplenie sylwetki i uczucie lekkości w brzuchu. Wszelkie toksyny, którymi jest nafaszerowany nasz organizm (konserwanty, ulepszacze, barwniki) wychodzą z nas w trybie przyspieszonym.

Nabycie zdrowych nawyków

Większość z nas jest uzależniona od śmieciowego jedzenia, soli czy cukru, a niestety nie zdajemy sobie z tego sprawy. Będąc głodnymi, mamy ochotę sięgnąć po to, czym się zazwyczaj odżywiamy. Jeśli są to zatem hamburgery czy batoniki, w momencie ssania w żołądku, sięgamy po coś niezdrowego. Detoks pozwala odzwyczaić nasz mózg od takich zachcianek. W chwili głodu będzie łapać nas chęć na owoce i warzywa. 

Dostarczenie organizmowi ogromnej ilości witamin i składników mineralnych

Wyobraźcie sobie, że jecie przez cały dzień kilogram jabłek, buraków, selera czy marchewek. Cóż, pewnie byłoby bardzo zdrowo, ale kto by dał radę? A to wszystko możemy dostarczyć za pomocą kilku szklanek pysznego soku, który wypijemy w krótkim czasie. Dzieje się tak dlatego, że wartości odżywczej owoców i warzyw, z których robimy soki, za wiele nie ubywa.

Znaczna poprawa cery

Wypryski na twarzy to sygnał od naszego ciała, że nie radzi sobie z  toksynami. Skóra poprawia się po odkwaszeniu i oczyszczeniu organizmu, staje się bardziej napięta, pozbawiona cellulitu i wykwitów.

Przypływ energii

Podczas detoksu wymagana jest aktywność fizyczna. Chociaż na początku może być ciężko, Wasze ciało Wam za to podziękuje. Rozjaśnia się umysł, poprawia jakość snu, nie odczuwamy ciągle zmęczenia jak wcześniej.

WADY:

Wysoka cena

Gotowy zestaw soków od specjalizujących się w tym firm to koszt ok. 700 złotych. Dobrą alternatywą są zagraniczne aplikacje kosztujące ok. 6 euro. Wiadomo jednak, że musimy posiadać też sokowirówkę i codziennie zaopatrywać się w dużą ilość świeżych warzyw i owoców, które w naszym kraju są coraz droższe. 

Solidne przygotowanie

Jeśli na co dzień nie odżywiacie się w 100% zdrowo, trzeba zacząć przygotowania organizmu do detoksu ok. 2 tygodnie wcześniej. Należy całkowicie zrezygnować z fast foodów, cukru, alkoholu i ograniczyć do minimum spożycie mięs, kawy czy mocnej herbaty. Dodatkowo warto pić dużo wody, ziół i oczyszczających herbat. Dla niektórych może być to tak duża przeszkoda, że zrażą się jeszcze przed rozpoczęciem detoksu sokowego.

Nieprzyjemne objawy przez pierwsze dni

Głód, bóle głowy, nudności, biegunki, wysyp pryszczy na twarzy, ogólne rozdrażnienie, zmęczenie, brak chęci do życia – te objawy będą silniejsze, jeśli nie poczynimy wspomnianych wyżej przygotowań, ale i tak się pojawią. Są efektem pozbywania się toksyn z organizmu.

Nie dla wszystkich

Na detoks mogą sobie pozwolić tylko dorosłe, zdrowe osoby. 

Efekt jojo

Jeśli powrócimy do starych nawyków, już po dwóch dniach wróci zgubiony tłuszczyk i  kilogramy. 

To jak? Zdecydujecie się?


Opracowanie: Marta Bijan

3 wegańskie śniadania
 Diety,

3 wegańskie śniadania

25 maja, 2017

Stereotyp o weganach żywiących się kiełkami i sałatą odchodzi w zapomnienie. W sieci zalewani jesteśmy propozycjami dań roślinnych, które smakują jak kurczak, wołowina w przyprawach czy sushi. Dziś wymówki wszystkożerców typu ,,Nie miałbym co jeść na diecie wegańskiej” nie są już aktualne, alteratyw mamy bowiem mnóstwo. W Warszawie powstaje coraz to więcej wegańskich restauracji, a na półkach sklepowych gigantów pojawiają się wegańskie jogurty, parówki czy mielone „mięso”. Przeciwnicy tego stylu życia uznają to zjawisko za modę, która przeminie jak każda inna. Ale czy moda oparta na życiu w zgodzie ze środowiskiem może być zła? To pytanie pozostawiamy Wam. 

Dziś przedstawiamy 3 proste pomysły na wegańskie śniadania, z którymi początkujący mają często największy problem. 

Przede wszystkim musicie zacząć od najważniejszej rzeczy – chleba wegańskiego. Przepis na przepyszny, bananowy chleb wegański znajdziecie tutaj!

Kanapki 

Opcji wegańskich kanapek mamy naprawdę sporo i wcale nie musi być nudno! Oto kilka propozycji.

@aspoonfulofhealth

Pierwsza opcja: 

awokado
pomidor
świeża bazylia
sól ziołowa 

Druga opcja:

dżem domowej roboty (truskawkowy lub malinowy)
banany
maliny
jagody

Trzecia opcja:

masło orzechowe
banany
maliny
jagody

@aspoonfulofhealth

Czwarta opcja:

sałata
awokado
hummus klasyczny
natka pietruszki
ogórek zielony
sok z limonki
nasiona chia

@aspoonfulofhealth

Piąta opcja

sałata
wędzone tofu
awokado
pomidor

Jagodowe musli

@barbora_eats_colours

Składniki:

borówki
mleko roślinne
masło orzechowe
dowolna granola
liofilizowane truskawki
świeże lub mrożone jagody
świeże lub mrożone jeżyny
świeże lub mrożone maliny

Wykonanie:

Borówki zblendować i dolać mleka roślinnego (ilość wedle uznania), następnie dodać masła orzechowego i wsypać pozostałe składniki. 

Owsiane pancakesy

@mantousiast

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 banana
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka kurkumy
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystko razem zmiksować i usmażyć średniej wielkości placuszki (na oleju kokosowym lub słonecznikowym). Możesz dodać do nich ulubione owoce, masło orzechowe, dżem lub jabłkowy mus. 

Więcej inspiracji przepysznych, wegańskich śniadań znajdziecie w naszej galerii. Aż ciężko uwierzyć, że są jadalne – wyglądają tak pięknie. Smacznego!

{images}


Opracowanie: Marta Bijan

Jak schudnąć po świętach?
 Diety,

Jak schudnąć po świętach?

13 kwietnia, 2017

Świąteczne jedzenie było przepyszne, wiemy o tym doskonale. Też nie mogliśmy się oprzeć. Co teraz? Już po Wielkanocy, a waga niebezpiecznie wzrosła? Mamy 7 sposobów jak schudnąć po świętach!

Przestrzegamy oczywiście przed niezdrowymi głodówkami. Obiecują one schudnięcie 3-4 kg w mniej niż tydzień. Jeśli nie chcesz rozregulować metabolizmu i doświadczyć efektu jojo – zalecamy omijanie takich diet. Chudnięcie w takim przypadku oznacza utratę wody, a nie pozbycie się tłuszczu. Wystarczy, że zastosujesz kilka prostych trików. Pomogą one pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Przy odrobinie chęci wprowadzisz nasze zasady na stałe i zgubisz ich nawet więcej.

Wyklucz słodzone i gazowane napoje

 Zrezygnuj lub chociaż ogranicz kawę. Wypijaj dziennie 2 litry płynów. Przede wszystkim sięgaj po wodę. Dodatkowo, nawadniaj się ziołowymi herbatkami (mięta, rumianek, hibiskus, morwa biała, ostropest plamisty). Dostarczenie płynów organizmowi, oczyści go. 

Na kilka dni zrezygnuj z węglowodanów 

Większość potraw wielkanocnych zawiera go w towarzystwie niezdrowych cukrów. Za ich sprawą szybko spada cukier we krwi i organizm domaga się czegoś słodkiego i kalorycznego. Po świętach odstaw białe pieczywo, wszelkie wypieki na bazie białej mąki, słodycze i owoce (zawierają dużo cukrów prostych). 

Sięgaj po warzywa

Zawierają dużo błonnika. Prawdopodobnie podczas świąt zabrakło go w daniach wielkanocnych. Zjadaj małe porcje warzyw nawet 4 razy w ciągu dnia. Możesz dostarczać je w postaci koktajli.

Skup się na 5 posiłkach dziennie

 Zdrowa, zbilansowana dieta i spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu – to podstawa! 5 lekkostrawnych posiłków co 3 godziny to zasada, którą powinnaś wprowadzić na stałe. Śniadanie zjedz maksymalnie 30 minut po pobudce. Kolacja powinna być mała i lekka, aby nie obciążać organizmu. 

Nie zapomnij o sporcie

Nie wymagamy od razu codziennej godziny na siłowni. Aktywności pobudzą krążenie, przyspieszą metabolizm, a Ty szybciej spalisz niepotrzebne kalorie. Ćwiczenia na powietrzu dodatkowo dotlenią Cię. 

Przed posiłkami wypijaj szklankę wody z cytryną 

Możesz dodać szczyptę kurkumy i pieprzu cayenne. Zwiększy wydzielanie soków żołądkowych. To z kolei zapobiegnie zgadze i unormuje pH żołądka. Możesz również wypijać szklankę wody z 2-3 rozpuszczonymi łyżeczkami octu jabłkowego. Taki napój przyspieszy spalanie tłuszczu i zwiększy przemianę materii.

Zdrowe zamienniki 

Na kuchennej półce cukier powinnaś zastąpić syropem klonowym (zawiera potas, magnez, wapń), ksylitolem (mniej kaloryczny od cukru, nie fermentuje w żołądku), miodem (mnóstwo wartościowych składników odżywczych) lub stewią (nie ma kalorii). 

Jak widzisz, wprowadzenie kilku zdrowych nawyków, nie wiąże się z wielkimi wyrzeczeniami. Przestrzegaj naszych zasad, a znów poczujesz się lekko i zdrowo. I przede wszystkim – schudniesz po świętach! 

Zobacz również:

POMYSŁY NA DETOKS POŚWIĄTECZNY

JEDZENIE BEZ KALORII, CZYLI 9 PRODUKTÓW, KTÓRE MUSISZ MIEĆ W LODÓWCE

JAK SCHUDNĄĆ PO ŚWIĘTACH

DIETA, Z KTÓRĄ NA PEWNO SCHUDNIESZ

SPOSÓB NA NIECHCIANY TŁUSZCZYK


Opracowania: Ilona Strzeszewska

Pomysły na detoks poświąteczny
 Diety,

Pomysły na detoks poświąteczny

12 kwietnia, 2017

Potrawy wielkanocne były tak dobre, że nie mogłaś się oprzeć? Nic straconego! Zamiast myśleć o swoich grzeszkach dietetycznych, sprawdź nasze propozycje poświątecznych detoksów, które oczyszczą Twój organizm. Znów poczujesz się lekka i pełna energii!

Oczyszczenie sokami

Dość popularna ostatnio metoda na skuteczny, a przy tym smaczny i zdrowy detoks. Potrzebujesz do niej tylko wyciskarki do soków i zapasu świeżych owoców i warzyw. Pijesz sok co 2 h przez 1 lub 3 dni – wybór zależy od Ciebie. 

Źródło: Instagram/ @fitomatoes

My podajemy Ci przykładowy przepis na koktajl jagodowy: jabłko, szklanka jagód, pół bulwy kopru włoskiego, 2 garści jarmużu, mały ogórek, sok z 1 cytryny, garść mięty, woda kokosowa.

Inne pomysły na soki i koktajle znajdziesz tutaj!

Dzień na cytrusach

Ten sposób polega na spożywaniu przez cały dzień owoców (grejpfrut mandarynka, pomarańcza, ananas) – świeżych, jak i w postaci soków. Witaminy i mikroelementy, które zawierają cytrusy pomagają oczyszczać jelita i obniżają poziom cholesterolu. Możesz podczas takiego dnia jeść np. sałatki owocowe (doprawione co najwyżej sokiem z cytryny). Pij też dużo wody i herbat.

Sprawdź również tutaj!

Kuracja warzywna

A co powiesz na spożywanie przez cały dzień surowych warzyw? Są one bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika, który reguluje pracę jelit. Spożywasz je w postaci soków, surówek lub po prostu obrane i pokrojone. Nie zapomnij o piciu przynajmniej 2 litrów wody!

Sprawdż również tutaj!

Z kapustą cały dzień

Dlaczego? Bo zawiera substancje wspomagające odchudzanie, a kiszona – bakterie probiotyczne, stanowiące naturalną florę bakteryjną jelit. Podczas takiego detoksu spożywasz w ciągu dnia ok. 1,5 kg kapusty – surówki, sałatki, zupy.

Głodówka też oczyszcza 

To dość radykalny, ale i popularny sposób. Przez 24 h nie jesz nic, tylko pijesz co najmniej 2,5 l wody (z ziołami).  Głodówka daje wytchnienie Twojemu układowi pokarmowemu. Poczujesz się lżejsza i zdrowsza.

Pamiętaj, każda dieta – czy to jednodniowa, czy długoterminowa – wymaga ciągłego nawadniania organizmu. Jednodniowy detoks zaplanuj na dzień wolny. Podczas jego trwania będziesz przyjmować bardzo mało kalorii, więc nie możesz m.in. wykonywać męczących ćwiczeń. Trzymamy kciuki za Twoje oczyszczanie!

Sprawdź także:

Tygodniowa dieta oczyszczająca 

Zadbaj o figurę jeszcze przed świętami 

Jedz i chudnij 


Opracowanie: Ilona Strzeszewska 

Oczyszczające jedzenie po świątecznym obżarstwie
 Diety,

Oczyszczające jedzenie po świątecznym obżarstwie

26 grudnia, 2016

Mimo, że Boże Narodzenie ma swój niepowtarzalny urok, a pierogi, uszka, smażone ryby, paszteciki, pierniki, serniki i makowce, nigdy nie smakują tak dobrze jak 24 grudnia, to po trzech dniach rozpusty nasz metabolizm zaczyna szaleć, a organizm domaga się świeżych witamin, błonnika i lekkostrawnych posiłków. Jeśli więc przez ulubione święta, wyczekiwane cały rok, nie chcesz długo pokutować i w kilka dni fetowania stracić wymarzonej sylwetki, tuż po świętach warto postawić na detoksykację i talerz zdrowia. Zainspiruj się polskimi blogerkami i instagramami pełnymi pysznych i zdrowych przepisów, dzięki którym tuż po bożonarodzeniowym obżarstwie szybko wrócisz do formy i stracisz nabyte, zbędne kilogramy.

Jeśli brakuje Ci motywacji, żeby wyeliminować z diety cukier, szkodliwe tłuszcze czy nadmiar mięsa, zajrzyj na najciekawsze polskie instagramy dzięki, którym na pewno nabierzesz ochoty na czyste i pełne witamin zbilansowane, świadome jedzenie!

1. @chodakowskaewa

Na początek spora dawka energii i koloru na talerzu od Ewy Chodakowskiej, absolutnej guru i ekspertki w kwestii fitnessu i zdrowego odżywiania. Ewa codziennie publikuje na swoim instagramie cenne porady i zdrowe przepisy.

SPRAWDŹ: Dieta, z którą na pewno schudniesz

Podpowiada jak odżywiać się energetycznie i zdrowo, a zdjęcia jej pilnych fanek i ich niezwykłe metamorfozy tylko potwierdzają, że warto warto wprowadzić w codzienną rutynę kilka fit nawyków, które odmienią nie tylko twoją sylwetkę.

2. @annalewandowskahpba

Na blogu Anny Lewandowskiej znajdziesz odpowiedniki najlepszych polskich dań w zdrowej wersji, często odchudzonej i pozbawionej najbardziej kalorycznych, niezdrowych składników. Warto zajrzeć i poszukać inspiracji na ciekawsze wersje tradycyjnych potraw!

SPRAWDŹ: Zasady diety niełączenia

3. @agnieszkamaciag

Polska modelka propaguje zdrowie ducha i ciała. Na jej blogu i instagramie codziennie odkrywamy tajniki jogi i zdrowej, czystej diety. Nas zdecydowanie inspiruje i mobilizuje do treningu nie tylko od święta.

SPRAWDŹ: Śniadanie piękności

4. @kamilaszczawinska

Na instagramie polskiej modelki znajdziemy odrobinę zdrowia dla całej rodziny. Przepisy Kamili Szczawińskiej są propozycją na idealną dietę nie tylko dla Ciebie, ale również dzieci. Polska modelka proponuje smaczne i ciekawe dania, którymi przekonasz nawet najwybredniejsze podniebienia swoich maluchów do zdrowego jedzenia. Zastąpisz białe kasze i pieczywo zdrowymi razowymi odpowiednikami, które nie będa gryzyły w gardło nawet najmłodszych smakoszy.

5. @viandraw

 

Blog Viktorii Oszczanowskiej to coś nie tylko dla pozytywnie zakręconych vegan. Na jej blogu znajdziesz najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania w zdrowej ekologicznej wersji wegańskiej. Prócz bombowej dawki witamin na talerzu, Viktoria publikuje na swoim instagramie recenzje najlepszych eko kosmetyków jak i domowe przepisy na urodowe specyfiki. Doskonała inspiracja na olśniewającą formę tuż przed noworocznym balem!

6. @cukrowe

Coś dla miłośników wszelkich łakoci. Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z codziennej dawki słodkości w swojej diecie, to instagram i blog Magdy jest dla Ciebie. Codziennie na jej stronie ukazują się inspirujące przepisy na wspaniałości zamknięte w kolorowych miseczkach. Zamiast białego cukru naturalne dobra i pyszne owoce. Codziennie Magda przenosi nas w słoneczne krańce świata, serwując egzotyczne dania i przekąski wprost ze najcieplejszych, pełnych energii regionów. Swoimi przepisami udowadnia, że można zachować idealną figurę, zdrowie i urodę nie rezygnując z przyjemności. Taka dieta z pewnością nie zrujnuje Ci świąteczno-noworocznej, radosnej atmosfery!


Opracowanie: Maja Nowakowska