Deser z jabłek
 Dania na kinderbal,

Deser z jabłek

9 czerwca, 2009

Pieczone jabłuszka to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe i lekkostrawne danie. Nadaje się zarówno na codzienny deser, jak i na dziecięce przyjęcie.

Składniki:

  • 4 duże lub 8 małych jabłek,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki śmietanki,
  • 1 duża łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • otarta skórka z cytryny,
  • pół łyżeczki masła.

Wykonanie:

Jabłka wydrążyć. Wymieszać razem orzechy, rodzynki, śmietanę, miód, otartą skórkę z cytryny. Napełnić nadzieniem wydrążone jabłka. Na każde położyć kawałeczek masła, posypać cukrem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 20, 30 minut.

Dobry pomysł:

Jeśli zamierzasz podać pieczone jabłka podczas dziecięcego przyjęcia, ozdób je. Z wykałaczek i odrobiny papieru zrób kolorowe flagi i wbij je do jabłek.

Zobacz też:

 

 

 

Tarta z motylkiem
 Dania na kinderbal,

Tarta z motylkiem

17 maja, 2016

Bajkowe motylki z galaretki na pysznej tarcie to świetny deser na każdą okazję! Nie lubicie galaretki? Zastąpcie ją owocami.

Składniki:

  • Gotowe małe tarty (lub upieczone własnoręcznie według ulubionego przepisu),
  • bita śmietana,
  • różnokolorowe galaretki w kształcie półkola,
  • czekoladowe wafle w kształcie rurki,
  • kilka rodzynek.

Wykonanie:

  1. Gotową tartę wypełnij bitą śmietaną.
  2. Dwie galaretki o tym samym kolorze przetnij na pół.
  3. Ułóż je na tarcie tak, żeby utworzyły skrzydła motyla. Pośrodku ułóż czekoladową rurkę.
  4. Rodzynki za pomocą nożyczek poprzecinaj na pół i ułóż je u wezgłowia motyla tak, żeby przypominały czułki.

Smacznego!

Ciasteczka stokrotki
 Dania na kinderbal,

Ciasteczka stokrotki

21 kwietnia, 2016

Prawdziwe stokrotki są ucztą dla oka, te zaś – dla podniebienia.

Składniki:

 

  • 3/4 opakowania masła (miękkiego),
  • 3/4 szklanki cukru – pudru,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • cytryna

Do ozdobienia:

Dekoracyjna posypka do ciast (w kształcie kulek i krążków) , mogą przydać się również małe cukierki (typu draże). Kolorowy lukier w tubce.

Wykonanie:

  1. Masło wymieszaj z cukrem – pudrem aż całość nabierze kremowej konsystencji.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny. Z połówki owocu wyciśnij sok. Dodaj je do ciasta.
  3. Przesiewając przez sito stopniowo dodawaj mąkę do miski, dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 1 godz.
  5. Zanim piekarnik się rozgrzeje, rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm, wycinaj foremką kwiatki i układaj na blasze do pieczenia.
  6. Ciastka powinny się piec przez 15 minut.
  7. Ostudzone ciastka można dekorować.

Smacznego!

Serowe ciasteczka
 Dania na kinderbal,

Serowe ciasteczka

22 maja, 2015

Ciasteczka na słono z całą pewnością będą smakowały całej rodzinie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 75 g masła lub margaryny,
  • 75 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • foremka do wycinania ciastek (o dowolnym kształcie),
  • blacha do pieczenia nasmarowana olejem,
  • papryka do ozdabiania.

Wykonanie:

  1. Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Utrzyj ser. Odrobinę odłóż do innego naczynia – przyda się do ozdoby.
  3. Zmieszaj mąkę z masłem (ugnieć palcami aż powstaną „kluseczki”). Dodaj starty ser.
  4. W małej miseczce ubij jajko z mlekiem. Dodaj mieszankę do ciasta(odrobinę jej zostaw do smarowania ciasteczek). Wymieszaj dokładnie.
  5. Stół posyp odrobiną mąki i rozwałkuj na nim ciasto do grubości ok. 5-7 mm
  6. Za pomocą foremki wycinaj kształty i układaj na posmarowanej olejem blasze.
  7. Kuchennym pędzelkiem wysmaruj ciastka resztką jajka i posyp pozostałym serem.
  8. Ozdób środeczki kolorową papryką.
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut aż się zarumienią.

Możesz również zrobić ciasteczka nadziewaneszynką. Wówczas musisz do jednego ciastka wyciąć dwa takie samekształty, na jednym z nich ułożyć kawałek szynki, w drugim zaśkształcie wyciąć kółeczko i ułożyć je na szynce.

Smacznego!

Jak zrobić masę cukrową
 Dania na kinderbal,

Jak zrobić masę cukrową

23 listopada, 2009

Masa cukrowa idealnie nadaje się do dekoracji ciast, ciasteczek i tortów. Jest plastyczna, możesz pokryć nią górę ciasta i ulepić z niej drobne ozdobne elementy.

Składniki:

  • 40 dag cukru pudru,
  • 50 g glukozy (może być w proszku),
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 35 ml wody,
  • olejek zapachowy.

Wykonanie:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Naczynie z nią umieść w garnku z gotującą się wodą i energicznie mieszaj aż do rozpuszczenia. Nie pozwól jej się zagotować! Jeśli jednak tak się stanie, zacznij wszystko od nowa. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, możesz za pomocą miksera. Zostaw do ostygnięcia. Do wystygniętej żelatyny z glukozą dodaj olejek zapachowy i stopniowo dosypuj przesiany cukier puder, mieszaj masę ręką. Wyrabiaj ja, aż osiągnie plastyczną konsystencję. Przed rozwałkowaniem masy posyp stolnicę mąką ziemniaczaną lub rób to na papierze do pieczenia.

Foto: Istockphoto.com

Przepis czytelnika

 

 

Hamburger z indyka
 Dania na kinderbal,

Hamburger z indyka

19 października, 2009

Hamburgery z gotowym mięsem firmy Indykpol. Świetny pomysł na sobotni obiad, ale też danie na kinderbal.

Składniki:

  • hamburgery z indyka Indykpol (mogą być też z serem) 1 szt.
  • bułki pszenne 4 szt.
  • mała cebula 1 szt.
  • pomidory 2 szt.
  • sałata
  • ogórek 1 szt.
  • ketchup
  • sos do hamburegrów

Wykonanie:

Bułki przekroić na pół następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Spód posmarować sosem do hamburgerów, górę ketchupem. Cebulę, ogórki i pomidory pokroić w krążki. Sałatę poszatkować. Na spodzie bułki kładziemy sałatę na to mięso, pomidory, cebulę i ogórka. Przykrywamy górą bułki. Do hamburgerów bardzo pasują frytki.

Smacznego!

Przepis oraz zdjęcie: Indykpol

Ziemniaczane babeczki z pieczarkowym nadzieniem
 Dania na kinderbal,

Ziemniaczane babeczki z pieczarkowym nadzieniem

30 marca, 2009

Apetyczne babeczki, które widać na zdjęciu, tylko wyglądają jak ulubiony przysmak domowników! W rzeczywistości zostały one zrobione z ziemniaków i pieczarek, a ozdobione serkiem śmietankowym. To pomysł idealny na Prima Aprilis!

Składniki:

na 8 porcji babeczek potrzebujesz:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • sól, pieprz, inne przyprawy według uznania,
  • 20 dag pieczarek,
  • serek śmietankowy,
  • odrobina czerwonej papryki do ozdabiania babeczek,
  • foremki do zapiekania muffinów ,
  • papierowe osłonki do babeczek (można je zastąpić kawałkami papieru do pieczenia).

Wykonanie:

1. Utrzyj ziemniaki na tarce na „wiórki".

2. Wyciśnij z masy ziemniaczanej nadmiar soku.

3. Dodaj jajo i przyprawy, a następnie mąkę. Wymieszaj.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 170 st. C.

5. Do foremek włóż papierowe osłonki do muffinów. Możesz je również stworzyć „na poczekaniu" z papieru do pieczenia (pamiętaj tylko, by poucinać wystające papierowe brzegi, inaczej zaczną się przypalać).

6. Teraz napełniaj foremki masą ziemniaczaną – ok. ¾ łyżki na jedną porcję. Rozprowadź masę w foremce tak, żeby powstał kształt miseczki.

7. Wstaw całość do piekarnika na ok. 10 min.

8. W czasie, gdy ziemniaki się zapiekają, usmaż na patelni pokrojone pieczarki. Wyjmij z piekarnika formy z ziemniakami i napełnij każde z wgłębień pieczarkami. Na wierzchach babeczek rozprowadź jeszcze odrobinę startych ziemniaków. Wstaw całość do piekarnika na jeszcze ok. 15 min, aż babeczki się zapieką i zarumienią.

Gotowe babeczki możesz udekorować serkiem śmietankowym lub podawać je ze śmietaną.

Owocowa pianka w czekoladowych kubeczkach
 Dania na kinderbal,

Owocowa pianka w czekoladowych kubeczkach

3 lutego, 2009

To bardzo prosty przepis na szybki i efektowny , a co najważniejsze – pyszny deser! Możesz użyć go niemal na wszystkie okazje – świetnie sprawdzi się na przyjęciu zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

Do wykonania 6- ciu babeczek:

  • tabliczka czekolady (ciemnej bądź jasnej),
  • opakowanie galaretki owocowej (o dowolnym smaku, jednak jeśli chcesz uzyskać różowy kolor – użyj truskawkowej, wiśniowej lub malinowej),
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • do ozdobienia: czekoladowe galaretki, żelki w kształcie serduszek, kolorowa rozpuszczalna guma do żucia
  • pędzelek kuchenny,
  • silikonowa forma do pieczenia muffinek.

Wykonanie:

  1. Do małego naczynia pokrusz tabliczkę czekolady. Zagotuj odrobinę wody w garnku, umieść na nim naczynie i poczekaj, aż czekolada się roztopi. Uwaga, nie doprowadzaj wody do wrzenia. To zapobiegnie powstaniu grudek w masie czekoladowej.
  2. Za pomocą pędzelka obficie i równomiernie smaruj wnętrze silikonowych foremek do muffinów czekoladą (można nawet dwie warstwy) i odstaw do zastygnięcia.
  3. Torebkę galaretki rozprowadź w pół szklanki gorącej wody. Następnie ubijaj ją mikserem, aż masa podwoi swoją objętość.
  4. Dolej do galaretki 1/2 szklanki mleka skondesowanego i ubijaj całość na maksymalnych obrotach jeszcze przez chwilę.
  5. Powstałą w ten sposób masę rozlewaj do czekoladowych kubeczków. Odstaw do lodówki do czasu, aż ptasie mleczko się zetnie.
  6. Delikatnie wyciągnij gotowe babeczki z foremek.
  7. Teraz pozostało tylko ozdobić ptasie mleczko według uznania lub tak jak widać na zdjęciu.

Pszczółki zostały wykonane z czekoladowych galaretek i żelków w kształcie serc. Paski na ciałkach owadów oraz ich czułki możesz zrobić z białej roztopionej czekolady bądź formując w odpowiedni kształt kolorową, rozpuszczalną gumę do żucia.

Dobra rada: ponieważ niektóre z ozdób po zetknięciu się z powierzchnią ptasiego mleczka mogą zacząć się rozpuszczać, aby uniknąć niespodzianek, lepiej ozdabiać babeczki na kilka minut przed podaniem do stołu.

Smacznego!

Zobacz również: