Deser lodowy z ananasem
23 maja, 2015Deser lodowy z ananasem przygotujesz w kilka minut.
liczba porcji / 6
czas przygotowania / 15 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie
Składniki:
- 6 plastrów ananasa z syropu (może być też świeży, ale dojrzały)
- 6 łyżek świeżych poziomek, drobnych truskawek lub malin
- 0,5l lodów śmietankowych lub waniliowych
- szklanka śmietany kremowej (jeżeli lubicie)
- utarta, gorzka czekolada (może też być roztopiona ciepła czekolada lub karmel)
Wykonanie:
Plasterki ananasa układamy na spodzie szerokich pucharków. W środek każdego kładziemy porcję świeżych owoców, boki ananasa otaczamy małymi, lodowymi kulkami, przybieramy bitą śmietaną, posypujemy utartą czekoladą i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Rada: kulki lodowe najłatwiej uformować za pomocą okrągłej, ostrej łyżeczki do drążenia ziemniaków.