Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Cytrynowe śnieżynki

Cytrynowe śnieżynki
 Kuchnia

Cytrynowe śnieżynki

21 maja, 2008

Pyszne ciasteczka w kształcie śnieżynek będą smakowały nie tylko zimą.

Składniki:

  • Mąka – 200gr,
  • Masło – 150gr
  • Cukier- puder 100gr,
  • Dwa żółtka,
  • Otarta skórka z jednej cytryny.

Do ozdabiania:

  • Kolorowy lukier w tubkach,
  • cukier- puder

Wykonanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem- pudrem do powstania jednolitej masy.
  2. Dodaj resztę składników, wymieszaj dokładnie i odstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. Wyjęte z lodówkiciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj gwiazdki i układaj naposypanej odrobiną mąki blasze.
  4. Zapiekaj ok. 15 min.
  5. Gotowe ciasteczka ozdabiaj rysując na nich lukrem śnieżynki, a następnie posypując je cukrem – pudrem.

Smacznego!

Inne Artykuły: