Inspirander

Strona główna / Kuchnia / Dania z mięsa / Curry z kurczaka

Curry z kurczaka
 Dania z mięsa,

Curry z kurczaka

7 marca, 2016

Kuchnia z Wysp kryje w sobie wiele niesamowitych smaków, które na Polsat Food Network testuje dla Was Luke Nguyen w swoim programie. Ciekawostki i historie opowiadane przez kulinarnego podróżnika zachęcają do spróbowania brytyjskich potraw. Dlatego zachęcamy Was do przeniesienia kuchennych inspiracji Luke’a z programu wprost na talerze! Z tymi prostymi przepisami na pewno Wam się uda.

Najsłynniejsza brytyjska potrawa rodem z gorących Indii. Sekretem udanego curry jest patelnia, której używamy. Powinna przypominać woka i mieć grube dno. BRYTYJSKIE PRZEPISY od Luke Nguyen

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie posiekane pomidory
  • 50g pasty ze świeżego czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 25 g papryczki chilli w proszku
  • 25 g kurkumy
  • 25 g Garam Masala
  • 15 g suchej kolendry
  • 15 g kminku w proszku + 10 g nasion
  • 10 g pieprzu
  • 10 g kardamonu
  • Sól

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej ¼ szklanki oleju i dodaj nasiona kminku, pieprz i kardamon. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dopraw pastą Garam Masala i smaż kilka minut a następnie dodaj resztę przypraw.

Zmniejsz ogień i dodaj pomidory. Odczekaj, aż pomidory się ugotują a nastepnie dodaj pokrojonego w kostki kurczaka. Wszystko razem smaż kolejne 5-7 minut, aż kurczak się ugotuje.

Dopraw solą do smaku, dodając posiekane papryczki chilli i podsmażaj jeszcze chwilę.

Podawaj ze świeżą kolendrą i imbirem. Smacznego!

WYPRÓBUJ INNE BRYTYJSKIE PRZEPISY od Luke Nguyen.

Gotowe pomysły na obiad:

PRZYSTAWKA: Rolada marchewkowa z ziołowym serkiem
DESER: Victoria Sponge z dżemem agrestowym

Inne Artykuły: